Menu
Ajax schiet weinig op met remise

Ajax schiet weinig op met remise

Het 0-0 gelijkspel waarin de topper tussen PSV en Ajax zondag uitmondde, maakt de Ajacieden weinig wijzer. De bij vlagen onderhoudende, maar permanent in een wankele balans verkerende topper, leverde Ajax opnieuw kostbaar puntenverlies op in de titelstrijd.

Trainer Frank de Boer gunde Vurnon Anita een plek in zijn basisploeg. Daley Blind begon daarmee in de lichtstad op de bank. Ook Demy de Zeeuw behoorde tot de bankzitters. Gregory van der Wiel behoorde uiteraard tot de basiskrachten. De rechtsback zou - zo was de verwachting vooraf - in zijn honderdste Eredivisieduel interessante voetbalduels uitvechten met Balázs Dzsudzsák, dé smaakmaker bij de Eindhovenaren. De Hongaar speelde donderdag nog een hoofdrol voor zijn club tegen het Franse Lille. Net als Ajax (dat dezelfde avond afrekende met Anderlecht) bereikte ook de koploper de achtste finales van de UEFA Europa League. Miralem Sulejmani was donderdag met zijn twee treffers beslissend tegen Anderlecht (2-0). Ook naar het optreden van de Servische Ajacied werd deze zondag uitgekeken.

De Eindhovenaren zetten vanaf het beginsignaal druk op Ajax. Het resulteerde in een eerste bedrijf waarin de thuisploeg de grootste kansen afdwong. In de openingsfase mikte Ola Toivonen de bal net naast het doel van Ajax-aanvoerder Maarten Stekelenburg. Ook Dzsudzsák zag een schot naast gaan. De Ajax-keeper liet zich ook in de verdere wedstrijd weer van zijn betrouwbaarste kant zien. Voor de pauze had Stekelenburg uitstekende antwoorden op - opnieuw - inzetten van Toivonen en Dzsudzsák. De Zweed en Hongaar mochten van dichtbij aanleggen, maar misten succes. Op de lastigste momenten hield de geboren Haarlemmer zijn elftal weer eens uitstekend op de been.
Ajax kwam vooral voor rust slechts spaarzaam onder de druk van PSV uit. Christian Eriksen speelde dwingend, maar hij schoot naast. Stekelenburgs collega onder de PSV-lat Andreas Isaksson kreeg minder werk te verzetten. Ook omdat een kopbal van Jan Vertonghen, uit een corner van Sulejmani van richting werd veranderd door Erik Pieters. Met de 0-0 - halverwege- het duel bleef het wankele evenwicht gehandhaafd.

Maarten Stekelenburg keepte een prima wedstrijd in Eindhoven. Maarten Stekelenburg keepte een prima wedstrijd in Eindhoven.

,,Er stonden vandaag twee teams die heel gereserveerd voetbalden’’, keek De Boer terug tijdens de persconferentie. ,,PSV en Ajax wilden niet verliezen. Wij vooral natuurlijk niet, dan zou het gat wel erg groot zijn geworden. Maar over de eerste helft was ik verder best tevreden. Sulejmani was bijvoorbeeld Pieters uitstekend de baas.’’

De Ajacieden vonden pas in de tweede helft een fatsoenlijke doorgang richting Isaksson. Van der Wiel meldde zich ook vaker voorin. De rechterverdediger was bij enkele grote kansen betrokken, met name in de slotfase toen de ruimtes op het veld groter werden. Met de offensieve arbeid van Van der Wiel nam het defensieve werk toe voor zijn directe tegenstander Dzsudzsák. Een angel was daarmee gehaald uit de PSV-aanval. Uitgerekend de Hongaarse aanvaller ontnam de Ajacied met een sliding een schotpoging. Vlak na de pauze had Van der Wiel vrij voor Isaksson kunnen verschijnen als hij de steekbal van Eriksen had verwacht. De Ajacied stond geheel ongedekt in het centrum. Met Rasmus Lindgren als vervanger van Eyong Enoh en later Demy de Zeeuw voor de moegestreden maar weinig aangespeelde El Hamdaoui probeerde Ajax de aanvoer richting aanval te versterken. Het leverde te weinig op om aanspraak te kunnen maken op een overwinning. Invaller Genero Zeefuik vond Stekelenburg (de sterkste Ajacied in de topper) op zijn pad.

,,Het was soms schaken voor beide teams’’, vervolgde De Boer van achter de trainerstafel. ,,De centrale verdedigers konden de bal nog net overspelen, maar een bal naar voren - naar het middenveld - werd al moeilijker.’’ De trainer bracht Lindgren ook in om zo meer sturing te krijgen op zijn middenveld. ,,De jongens moesten meer naar voren. En er moest eerder worden uitgestapt. Dat ging beter. Daarmee gaven we wel ruimtes weg, maar ja; je hoopt toch op drie punten. Uiteindelijk ben ik tevreden over de instelling. En niet of matig tevreden over de manier waarin we de tweede helft hebben gevoetbald. 0-0 is wel een terechte uitslag, vind ik. Gelukkig beschikken wij over een van de beste keepers ter wereld.’’

Ajax schiet met het enkele puntje helaas weinig op in de titelrace. Koploper PSV koestert zijn leidende positie met vijf punten voorsprong op het team van Frank de Boer. FC Twente verloor het tumultueus verlopen duel bij AZ. De nummer 2 op de ranglijst staat nu nog twee punten voor op Ajax.

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van PSV - Ajax en reacties na afloop van Frank de Boer, Vurnon Anita en Gregory van der Wiel.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Vurnon Anita kreeg de voorkeur boven Daley Blind als linksback. Vurnon Anita kreeg de voorkeur boven Daley Blind als linksback.
Mounir El Hamdaoui slaagde er niet in te scoren. Mounir El Hamdaoui slaagde er niet in te scoren.
Siem de Jong speelde tegen PSV opnieuw op het middenveld. Siem de Jong speelde tegen PSV opnieuw op het middenveld.
Christian Eriksen zoekt met de bal aan de voet naar een opening. Christian Eriksen zoekt met de bal aan de voet naar een opening.
Frank de Boer zag dat verschil tussen PSV en Ajax na zondag vijf punten blijft. Frank de Boer zag dat verschil tussen PSV en Ajax na zondag vijf punten blijft.
Miralem Sulejmani in de mangel bij twee PSV'ers. Miralem Sulejmani in de mangel bij twee PSV'ers.
De verdediging onder aanvoering van Maarten Stekelenburg hield opnieuw de nul. De verdediging onder aanvoering van Maarten Stekelenburg hield opnieuw de nul.
Miralem Sulejmani controleert de bal. Miralem Sulejmani controleert de bal.