Menu

Ajax schikt strafzaak met betrekking tot transfers Arveladze en Laudrup

Ajax heeft in de strafzaak met betrekking tot de transfers van Arveladze en Laudrup een door het Openbaar Ministerie aangeboden schikking geaccepteerd. Ajax vindt dat de club bij de transfers juist heeft gehandeld en zal mede daarom de fiscale procedure - die ook over deze transfers gaat en die aanhangig is bij het Gerechtshof Amsterdam - voortzetten.

1. Zoals Ajax eerder heeft medegedeeld zijn AFC Ajax NV en de Vereniging Amsterdamse Football Club Ajax voorwerp van een strafrechtelijk onderzoek. Dat onderzoek is inmiddels afgerond. Het Openbaar Ministerie is van mening dat Ajax, in het kader van de transfers van Shota Arveladze en Michael Laudrup in 1997 naar Ajax, transferbetalingen heeft gedaan die de club voor fiscale doeleinden had moeten aanmerken als loon. Het Openbaar Ministerie meent dat Ajax, door dat niet te doen, onjuiste aangiften loonbelastingen heeft gedaan.

2. De belastingdienst heeft Ajax, naar aanleiding van bedoelde transferbetalingen, twee naheffingsaanslagen loonbelasting opgelegd ten bedrage van in totaal € 5,8 miljoen, exclusief naheffingsrente. Ajax is het met de naheffingsaanslagen niet eens. Het verschil van mening tussen Ajax en de belastingdienst is onderwerp van de beroepsprocedure bij het Gerechtshof te Amsterdam.

3. Het Openbaar Ministerie en het bestuur van de belastingdienst hebben Ajax een transactieaanbod van € 500.000,= gedaan waarmee Ajax kan voorkomen dat het Openbaar Ministerie Ajax in de strafzaak verder zal vervolgen. Ajax heeft het transactieaanbod aanvaard. Het transactiebedrag ad € 500.000,= zal in de cijfers 2005/2006 worden verwerkt. Het Openbaar Ministerie heeft Ajax meegedeeld dat besloten is de strafzaak tegen Arie van Os (in 1997 bestuurder van de vereniging AFC Ajax) en de strafzaak tegen Maarten Oldenhof (destijds bij Ajax werkzaam als directeur) te seponeren.

4. De schikking die Ajax met het OM is aangegaan heeft geen consequenties voor het beroep van Ajax tegen de opgelegde naheffingsaanslagen. Ajax zal de beroepsprocedure voortzetten. Overigens heeft Ajax, voor het geval de fiscale rechter uiteindelijk zou oordelen dat de naheffingsaanslagen, of een gedeelte daarvan, in stand kunnen blijven, de betrokken spelers aansprakelijk gesteld.