Menu
Ajax schrijft historie als qualifier

Ajax schrijft historie als qualifier

Niet alleen het feit dat Ajax zich voor het eerst sinds 22 jaar plaatst voor de halve finale van de UEFA Champions League is bijzonder. De Amsterdamse club is ook de 1e club die na 3 kwalificatierondes de halve finale van de Champions League haalt.

Van Sturm Graz...
Het Europese seizoen begon voor Ajax al op 25 juli 2018. Het Oostenrijkse Sturm Graz was de 1e hindernis die de ploeg van Erik ten Hag soepeltjes nam (zeges van 2-0 en 1-3). Daarna toog Ajax naar België waar Standard Luik in eigen huis op 2-2 werd gehouden. In Amsterdam werd Standard met 3-0 geklopt.

�� 25 July 2018: second qualifying round, 1st leg
�� 30 April or 1 May: semi-finals, 1st leg#UCL pic.twitter.com/5Ft1g8PzBX

— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) 16 april 2019

via Kiev ..
Eind augustus kwam het sterk geachte Dynamo Kiev naar Amsterdam. Ook die formatie kreeg een pak slaag. De 3-0 in Amsterdam had Kiev al murw geslagen en met 0-0 in de Oekraïne was het ticket voor de groepsfase binnen!

München, Madrid ..
In die groepsfase streed Ajax met Bayern München om de groepswinst. Opnieuw bleef de ploeg ongeslagen, moesten de Ajacieden de Duitsers wel voorrang verlenen wat betreft de koppositie. De loting was vervolgens niet misselijk: Real Madrid.

Ondanks een fantastische wedstrijd in Amsterdam, ging Ajax met een 1-2-nederlaag naar Estadio Santiago Bernabéu. Maar daar, in de 14e ontmoeting met Madrid, in de 14e Europese wedstrijd van het seizoen won Ajax met 1-4. De titelhouder was onttroond.

en Turijn naar halve finale
Met opnieuw een, op het eerste gezicht, ongunstige loting, tegen Juventus, begon Ajax met frisse moed aan de kwartfinales. De Turijnse club opende in Amsterdam de score, maar David Neres zorgde vor de gelijkmaker. Met die 1-1 was het zelfvertrouwen van Ajax, voor de return in Turijn evengoed opperbest. En terecht.

WE
ARE
STILL
CREATING
HISTORY!

❌❌❌⁰⁰#ForTheFuture #UCL #juvaja pic.twitter.com/lDxnk5XXG7

— AFC Ajax (@AFCAjax) 16 april 2019

Hoewel Cristiano Ronaldo de score dinsdag wederom opende, was Ajax ijzersterk. Donny van de Beek en Matthijs de Ligt, 2 jongens uit de eigen opleiding, maakten de goals die leidden naar de halve finale. Na 22 jaar en als 1e club die zo vroeg aan een Europees avontuur begon. Een ongekende prestatie.

Op 30 april of 1 mei en op 7 of 8 mei mogen we weer, dan tegen een club uit de Premier League. Manchester City en Totenham Hotspur beslissen woensdagavond wie Ajax' tegenstander voor een ticket in de CL-finale zal zijn.

Lees ook: Ajax stunt in Turijn en bereikt laatste 4 Champions League

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Pro Shots