Menu
Ajax schrijft historie met grootste uitzege in Eredivisie

Ajax schrijft historie met grootste uitzege in Eredivisie

De achtklapper van Ajax in Breda betekent voor de Amsterdammers de grootste uitzege ooit in een Eredivisiewedstrijd. Ajax.nl heeft een overzicht gemaakt van de top 3 grootste uitoverwinningen in de Nederlandse competitie en neemt je mee terug in de tijd.

3. SHS - Ajax ➡️ 2-9
De grootste uitoverwinning in de Eredivisie stond al bijna 60 jaar. In stadion Houtrust in Den Haag boekte Ajax op 22 maart 1959 een 2-9 overwinning op SHS. Gek genoeg kwam Ajax nog op een 2-1-achterstand, maar mede door 5 goals van Ajax-aanvaller Jan Seelen (hattrick in 3 minuten), liep Ajax uit naar een dikke zege in Zuid-Holland. De overige doelpunten die dag werden gemaakt door Willy Schmidt (2x), Bennie Muller en invaller Jan Snoeks.

2. De Graafschap - Ajax ➡️ 1-8
Het was de 1e speelronde van een nieuw Eredivisieseizoen (2007-2008) toen Ajax op bezoek ging bij De Graafschap in Doetinchem. In de wedstrijd waarin Luis Suarez zijn competitiedebuut voor de Amsterdammers maakte, was het Ajax van toenmalig trainer Henk ten Cate oppermachtig: 1-8. Klaas Jan Huntelaar was op de Vijverberg de grote man aan Ajax-kant met 4 doelpunten. Suarez toonde zich eveneens trefzeker, evenals Kennedy Bakircioglu en Hedwiges Maduro (2).

Competitiedebuut en scoren ➡️ Luis Suarez
Competitiedebuut en scoren ➡️ Luis Suarez
4 goals voor 'The Hunter' in Doetinchem!
4 goals voor 'The Hunter' in Doetinchem!
Hedwiges Maduro prikte 2x die middag.
Hedwiges Maduro prikte 2x die middag.
4x Huntelaar, 2x Maduro, 1x Suarez & 1x Bakircioglu.
4x Huntelaar, 2x Maduro, 1x Suarez & 1x Bakircioglu.

1. NAC Breda - Ajax ➡️ 0-8
Na de met 1-2-verloren thuiswedstrijd tegen Utrecht en een interlandperiode was het Ajax van trainer Marcel Keizer gebrand op eerherstel. Dat moest gebeuren tijdens een 'avondje NAC' in Breda. Al na 33 minuten spelen stond Ajax in het Rat Verlegh Stadion op een 0-5-voorsprong. Grote mannen in dat eerste halfuur waren Matthijs de Ligt en Donny van de Beek.

Beide 'youngsters' namen 2 goals voor hun rekening. David Neres was de andere doelpuntenmaker. Na rust vielen er nog 3 treffers in het Bredase doel. Klaas Jan Huntelaar en Lasse Schöne scoorden 1 keer waarna Van de Beek de 0-8 aantekende en zijn hattrick daarmee compleet maakte.

De achtklapper in Breda betekende voor Ajax de grootste uitoverwinning in de Nederlandse competitie. Daarmee werd de 2-9 bij SHS uit de (historische) boeken geschoten. In het verleden won Ajax vaker met 1-8 & 0-7. De overwinning op De Graafschap in 2007 was de meeste recente.

Lees ook: Ajax met groots machtsvertoon naar monsterzege in Breda
Bekijk hier: De Ligt: 'Ik kon het niet helemaal geloven'

Tekst: Ajax.nl/Bas Tolenaars
Beeld: Ajax.nl