Menu
Ajax scoort handvol treffers in Klassieker

Ajax scoort handvol treffers in Klassieker

Ajax beleefde zondag een bijzonder fijne middag tegen Feyenoord. In de Amsterdam ArenA stonden er na het fluitsignaal fraaie cijfers op het scorebord: 5-1. Demy de Zeeuw luisterde zijn eerste Ajax - Feyenoord met twee doelpunten op. Emanuelson, Van der Wiel en Suarez completeerden de handvol Ajax-treffers. Landzaat scoorde tegen. Feyenoord eindigde het duel vanwege twee rode kaarten met negen man.

Overwinningen op Feyenoord smaken altijd net even lekkerder. Zeker als het met ruime cijfers gebeurt. Het publiek trakteerde de Ajacieden na afloop op een luid applaus als dank voor de fijne voetbalmiddag.

Vooral in de tweede helft van de Klassieker viel er voor de 51.028 Ajacieden in het stadion genoeg te genieten. De 1-0-ruststand - treffer Demy de Zeeuw op aangeven van Marko Pantelic - bleek een goede steun in de rug om na rust enthousiast van start te gaan. Ook de rode kaart voor Feyenoorder Babovic (overtreding op Vertonghen), een minuut na de treffer van De Zeeuw, zette Ajax bij voorbaat al de hele tweede helft op een numerieke voorsprong.

Daarbij moet worden aangetekend dat Feyenoord halverwege de eerste helft twee keer in de buurt van de openingstreffer kwam. Ron Vlaar zag zijn afstandsschot tegen de paal belanden en even later zijn kopbal gepakt door Stekelenburg. Ajax zette daar een minuut voor de treffer van De Zeeuw ook een schot tegen de paal tegenover. Op aangeven van de doelpuntenmaker eindigde de inzet van Pantelic tegen de staander.

Direct na de hervatting pakte Ajax het goed op. ,,We hebben in de tweede helft met veel ambitie gespeeld”, sprak Jol na afloop. Hij benoemde daarbij ook de ‘geweldige goal’ van Emanuelson, die de voorsprong in 47ste minuut op schitterende wijze verdubbelde. De Ajacied had de smaak toch al goed te pakken na zijn twee treffers in het gewonnen bekerduel tegen FC Dordrecht, afgelopen donderdag. Zondag schoot hij op aangeven van Vurnon Anita de 2-0 binnen. Vanuit de stuit rondde hij de door hemzelf opgezette aanval met een stevige knal met links mooi af.Demy de Zeeuw scoorde in zijn eerste Klassieker twee keer. Demy de Zeeuw scoorde in zijn eerste Klassieker twee keer.

Onder toeziend oog van onder andere Thomas Vermaelen, die tijdens de rust afscheid van Ajax en de supporters nam, en bondscoach Bert van Marwijk, zette Ajax door. Van der Wiel en De Zeeuw namen met een afstandsschot allebei een optie op de derde treffer. Die kwam er uiteindelijk in de 58ste minuut, van de voet van Van der Wiel. De Ajax-verdediger zag zijn aanvallende impulsen beloond met een treffer, die hij net als Emanuelson zelf inleidde door de combinatie met een teamgenoot (Pantelic in dit geval) op te zoeken. De retourgekeerde bal van de Serviër werd door de Oranje-international resoluut binnengeschoten: 3-0.

Met nog een halfuur op de klok dienden verschillende gegadigden zich aan om aan de fraaie score in deze editie van de Klassieker bij te dragen. Suarez deed een aantal pogingen en ook Pantelic was dicht in de buurt van een treffer. Voor rust eindigde zijn inzet al op de paal, twintig minuten voor tijd kopte hij de voorzet van Suarez via de onderkant van de lat bijna achter keeper Rob van Dijk.

Tussen alle Ajax-treffers viel er in de 74ste minuut ook een Feyenoord-doelpunt te noteren. Denny Landzaat schoot de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied over Stekelenburg heen. De 3-1 van de Feyenoorder bleek niet de laatste goal van de middag. De Zeeuw, uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd, bekroonde zijn eerste Klassieker met een tweede treffer. Opnieuw fungeerde Pantelic, voor de derde keer in de wedstrijd, als aangever. De Ajax-middenvelder plaatste de bal met zijn rechterbeen in het Feyenoord-doel: 4-1.

Jol toonde zich content dat Pantelic, zonder zelf te scoren, drie keer zijn naam aan een doelpunt verbond. ,,Ik ben blij dat hij vanmiddag bij drie goals betrokken was. Hij heeft zijn meerwaarde gehad.”

Ook Suarez beleefde vlak voor het einde een mooi moment. De Uruguyaan, die in de voorbeschouwingen op de Klassieker steevast werd herinnerd aan het feit dat hij nog nooit tegen Feyenoord had gescoord, greep zijn kans. In een ultieme poging om doelman Van Dijk te omspelen werd de aanvoerder van Ajax door de goalie getorpedeerd. Een rode kaart voor de keeper en een penalty voor Ajax stelden Suarez in de gelegenheid om nu ook eens tegen Feyenoord te scoren.

Op resolute wijze benutte Suarez – oog in oog met invalkeeper Erwin Mulder - de strafschop, waarna er een grote glimlach op het gezicht van de aanvoerder doorbrak. Ter ere van zijn persoonlijke triomf, maar bovenal vanwege de fraaie overwinning stapte hij even later met een blij gemoed van het veld. De belangrijke duels tegen Dinamo Zagreb (Europa League) en koploper FC Twente (zondag) kunnen met vertrouwen tegemoet worden gezien.

Foto's: Gerard van Hees

Urby Emanuelson scoorde het tweede doelpunt. Urby Emanuelson scoorde het tweede doelpunt.
Gabri stond voor het eerst dit seizoen in de basis van een competitieduel. Gabri stond voor het eerst dit seizoen in de basis van een competitieduel.

Luis Suarez probeert de bal tegen te houden. Luis Suarez probeert de bal tegen te houden.

Eyong Enoh in actie. Eyong Enoh in actie.


Tijdens de rust nam oud-Ajacied Thomas Vermaelen afscheid. Tijdens de rust nam oud-Ajacied Thomas Vermaelen afscheid.

Gregory van der Wiel en Marko Pantelic vieren de 3-0. Gregory van der Wiel en Marko Pantelic vieren de 3-0.

Pantelic kopt de bal tegen de lat. Pantelic kopt de bal tegen de lat.

De Zeeuw schiet de 4-1 binnen. De Zeeuw schiet de 4-1 binnen.

Luis Suarez benutte een penalty. Luis Suarez benutte een penalty.

Gabri kopt de bal weg. Gabri kopt de bal weg.

Een knappe redding van Maarten Stekelenburg. Een knappe redding van Maarten Stekelenburg.

Vurnon Anita speelde een prima wedstrijd. Vurnon Anita speelde een prima wedstrijd.

Suarez aan de bal. Suarez aan de bal.

Mercedes-Benz had een unieke actie bedacht voor het publiek. Mercedes-Benz had een unieke actie bedacht voor het publiek.

De Ajacieden schoten na afloop Ajax-AEGON-ballen in de tribune. De Ajacieden schoten na afloop Ajax-AEGON-ballen in de tribune.

De Ajacieden bedanken het publiek. De Ajacieden bedanken het publiek.