Menu

Ajax scoort makkelijk en wint van Zwolle

Nog vier punten uit drie wedstrijden waren voor Zwolle - Ajax nodig voor Ajax om de 29ste landstitel in de wacht te slepen. De laatste wedstrijden echter werd er niet gewonnen, dus was het zaak om tegen het laaggeklasseerde Zwolle wel de punten te pakken. En dat lukte. Met een doelpunt voor rust en vier goals na de pauze, werden de degradatiekandidaten verslagen: 0-5. Wesley Sonck had met drie treffers het grootste aandeel in de zege.

Vurig hoopte Ronald Koeman vooraf dat zijn Ajacieden het matige spel van de afgelopen weken van zich af konden schudden in Zwolle. De laatste drie wedstrijden werd er gelijkgespeeld en de voorsprong van twaalf punten was in enkele weken dus geslonken tot de helft. En er waren nog drie wedstrijden te spelen. Daarbij moest de trainer in de voorbereiding op dit duel een groot gedeelte van zijn selectie missen vanwege interlandverplichtingen. Maar dit keer zag de trainer daar een voordeel in: op deze manier konden de Ajacieden hun hoofd even leegmaken door een paar dagen met een andere wedstrijd bezig te zijn dan met het competitieduel tegen Zwolle en het aanstaande kampioenschap.

Zlatan Ibrahimovic was met liesklachten teruggekeerd van zijn interland met Zweden. Rafael van de Vaart raakte tijdens de training zaterdag geblesseerd aan zijn enkel en was dus ook afwezig. Wesley Sonck werd daardoor een basisplaats gegund, aan de rechterkant van het veld weliswaar. Yannis Anastasiou speelde in de punt van de aanval.

Zwolle had de laatste twee thuiswedstrijden gewonnen en heeft de punten nog hard nodig in de strijd tegen degradatie. Vorig seizoen won Ajax met 5-0 in Zwolle, maar de thuiswedstrijd in de ArenA aan het begin van dit seizoen verliep minder vlot. Ajax won weliswaar, maar had de vorm nog niet te pakken en scoorde slechts een keer. Die vorm is momenteel, tegen het einde van het seizoen, ook niet overduidelijk aanwezig. Waar het vooral aan ontbreekt, is scorend vermogen. Kansen worden genoeg gecreëerd vindt Koeman, maar ze afmaken blijkt lastig.

Al na vier minuten in de wedstrijd leek het met het scorend vermogen bij Ajax wel goed te zitten. Anastasiou tikte een doorgekopte bal van Johnny Heitinga binnen, maar scheidsrechter Vink had buitenspel geconstateerd en keurde de treffer af. Zwolle probeerde waar mogelijk zelf ook aan te vallen en na een minuut of tien leverde dat gevaar op voor het doel van Bogdan Lobont. Lim-Duan schoot van afstand richting kruising. Lobont kon er echter nog net zijn vingertoppen tegenaan brengen en keerde het schot. Takak dook op bij de paal en bewoog de bal nog richting doel, maar in een reflex wist Lobont de bal alsnog te vangen.

Op een moment dat Ajax eventjes met een man meer speelde, Almeida liet zich aan de zijlijn behandelen voor een blessure, sloegen de Amsterdammers in de vorm van Tomás Galásek toe. Een afstandschot van de Tsjech belandde onhoudbaar voor Zwolle-doelman Van der Werff in het net. ,,Ik begreep dat het doelpunt van Anastasiou terecht werd afgekeurd. In plaats van een voorsprong is het dan nog gelijk'', analyseerde Ronald Koeman de eerste helft. ,,Vervolgens kregen wij een gevaarlijke situatie voor ons eigen doel waaruit Zwolle op voorsprong had kunnen komen. Daarna kwam er meer spanning op de wedstrijd, speelden wij wat onrustig en leden we balverlies. Dan komen wij toch op voorsprong via een fantastisch doelpunt van Galásek.''

Na rust liet Koeman Anastasiou in de kleedkamer achter en bracht hij Anthony Obodai in. ,,Als je Sonck aan de rechterkant zet, weet je dat hij veel naar binnen komt. Zo werd het heel druk in het midden, waar Zwolle ook veel mensen had staan. Ik wilde de rechterkant vast bezet hebben'', verklaarde de trainer de omzetting. Sonck verhuisde dus naar de punt van de aanval en had na tien minuten in de tweede helft succes. Aan de linkerkant kwam Maxwell mee op, legde breed op Soetaers, die vervolgens een strakke voorzet gaf op Sonck. De Belg zette zijn voet tegen de bal, die in eerste instantie nog stuitte op Van der Werff. In tweede instantie werd de doelman wel verslagen.

Het verzet van Zwolle was gebroken. Waar de thuisploeg in de eerste helft nog een aantal aardige aanvallen wist te produceren, kwamen de Zwollenaren er na de 2-0 achterstand niet meer uit. Ajax kreeg ruimte, zat door de twee doelpunten lekker in zijn vel en kon vrijuit voetballen. ,,Er kwam meer rust in de ploeg'', vond Koeman. ,,Daarna hebben we het goed uitgespeeld.''

Koeman dacht dat het gebrek aan doelpunten de afgelopen weken lag aan het feit dat de Ajacieden, eenmaal voor het doel, teveel nadachten. Na de 2-0 bleken de Amsterdammers, en met name de twee Wesley's, daar geen last meer van te hebben. Wesley Sonck passeerde met een slim boogballetje, na aangeven van Wesley Sneijder, de Zwolse doelman. De andere Wesley schoot een minuut later van enige afstand raak, waarna, weer enkele ogenblikken later, de Begische Wesley met een bekeken afstandschot de eindstand op 5-0 bepaalde.

De enige domper op de feestvreugde was de (discutabele) gele kaart die Galásek in de tweede helft ontving van scheidsrechter Vink. De Tsjech, tegen Zwolle aanvoerder door het ontbreken van Rafael van der Vaart, mist hierdoor de wedstrijd van volgend weekeinde tegen NAC.

,,Het was niet zo makkelijk als de uitslag van 5-0 doet vermoeden'', zei Koeman. ,,Maar we hebben wel een stap gezet die we eigenlijk al eerder hadden moeten zetten'', doelde hij op de eerste winst in vier weken.

Omdat PSV in Volendam ook met ruime cijfers versloeg, moet Ajax het kampioensfeest weer even uitstellen. Aan een punt uit de resterende twee wedstrijden hebben de Amsterdammers genoeg voor de landstitel.