Menu

Ajax scoort weer niet in oefenwedstrijd tegen Recreativo

Ook in de tweede oefenwedstrijd tijdens het Portugese trainingskamp, dit maal tegen 'El Decano' Recreativo Huelva, heeft Ajax niet gescoord. Ronald Koeman kwam jammer genoeg niet toe aan zijn plan voor vandaag: spelen in de opstelling die hij voor de tweede helft van de competitie in gedachten had. De vele blessures gooiden roet in het eten. Slecht nieuws was ook het uitvallen van Thomas Vermaelen met een blessure. Na negentig minuten was de stand zoals de wedstrijd begon: 0-0.

Ajax begon in het stadion Nuevo Colombino met John O'Brien als rechtsback en Thomas Vermaelen naast John Heitinga in het centrum van de defensie. Op rechtsbuiten speelde Victor Sikora, aan de linkerkant begon Tom Soetaers. Dat was een van de weinige dingen die Koeman wel volgens plan kon uitvoeren. In het centrum van de aanval stond Wesley Sonck, omdat Zlatan Ibrahimovic vanwege een nog steeds niet genezen teen niet kon spelen.

Vermaelen leek in de dertiende minuut te scoren uit een rebound, maar de scheidsrechter keurde de treffer af. Kort daarna raakte ook Vermaelen geblesseerd. De Belg kreeg een vinger in zijn oog en moest naar de kant. Het was de zoveelste tegenvaller voor Koeman. ,,Dit jaar hebben we veel blessures in vergelijking met de twee voorgaande trainingskampen. Het lijkt niet over te gaan. En als je dan ziet hoe die blessures ontstaan, het zit gewoon tegen'', concludeerde Koeman. Yakubu, die eerder deze week ook een paar trainingen moest missen vanwege zijn knie, verving Vermaelen.

Hoewel ook Recreativo Huelva er af en toe goed uitkwam, leek Ajax toch een voorsprong te nemen. Rafael van der Vaart nam tien minuten voor rust goed aan in het zestienmetergebied. In plaats van breed te leggen op de aan de linkerkant vrijstaande Sonck, produceerde de aanvaller zelf een te zwak schot. Op slag van rust schoot Tom Soetaers op de paal en knalde Wesley Sonck de bal uit de rebound over.

Tijdens de wedstrijd werd het publiek middels gepiep attent gemaakt op het scorebord, waar de tussenstanden van de wedstrijden in de Primera Division werden getoond. Toen daar te lezen was dat Barcelona op voorsprong kwam, stond de helft van de hoofdtribune op, draaide zich naar de eretribune waar Louis van Gaal zat en begon klappend zijn naam te scanderen. Van Gaal kon het wel waarderen, maar bleef de constante stroom handtekeningenjagers van de gewilde krabbel voorzien.

In de tweede helft kantelde de amusementswaarde van het duel. Koeman bracht zijn overige veldspelers vanaf de 64ste minuut in het veld, vooral om de Ajacieden die naar de kant gingen te sparen. Tom de Mul verving Rafael van der Vaart, Sikora maakte in de 73ste minuut plaats voor Mitea en Tomás Galásek stond drie minuten later zijn plaats af aan Nigel de Jong.

Twee keer leek Ajax gevaarlijk te worden, maar het afstandsschot van Tom Soetaers miste doel en het schot van Mitea ging voorlangs. Recreativo Huelva probeerde nog een overwinning op Ajax te behalen, vooral Uche was een paar keer gevaarlijk, maar Bogdan Lobont en Johnny Heitinga voorkwamen dat.

Koeman was na afloop tevreden, ondanks het feit dat Ajax weer niet had weten te scoren. ,,We hadden moeten winnen, net als gisteren. In de eerste helft hadden we drie keer moeten scoren. Maar het voetbal was goed. We hebben alleen teveel kansen laten liggen. En net als gisteren was de eerste helft beter dan de tweede.''

Ondanks de vele blessures en het feit dat hij niet in zijn sterkste opstelling kon spelen, vindt de trainer niet dat het trainingskamp daarom in het water is gevallen. ,,Ik heb niet kunnen laten zien wat ik in mijn hoofd heb voor de tweede competitiehelft. Maar sommige jongens hebben negentig minuten gespeeld die dat al lang niet meer gedaan hadden. Bovendien hebben we beter voetbal gespeeld in de eerste helften van de twee oefenduels dan we in de laatste wedstrijden van dit seizoen hebben laten zien. Je merkt aan het niveau dat je nog niet compleet bent. Normaal gesproken zijn bijvoorbeeld Sneijder en Grygera voor de wedstrijd van woensdag tegen Roda weer fit. Met de voorbereiding op die wedstrijd beginnen we zondag. En dat we niet gescoord hebben in twee wedstrijden: daar zit Sonck zelf het meeste mee. Hij heeft goed gespeeld. Al had hij wel twee keer moeten scoren vandaag'', besloot de trainer.