Menu
Ajax sensationeel naar finale

Ajax sensationeel naar finale

Ajax B1 bereikte maandag de finale van de AEGON Future Cup 2012. Niet alleen de prestatie, maar vooral ook de wijze waarop de Ajacieden zich plaatsten sprak tot de verbeelding. Op een meeslepend voetbalgevecht in de reguliere speeltijd (1-1) volgde een memorabele reeks penalty’s. Met Ajax als grote overwinnaar: 4-3.

Het toch al aantrekkelijke affiche Ajax B1 - FC Barcelona B1 werd extra gekruid en gekleurd door een dosis spanning en emotie. De Amsterdammers en Catalanen waren voetballend aardig aan elkaar gewaagd in het uur dat 'normaal' was uitgetrokken voor de eerste halve finale van de AEGON Future Cup. Kansen, kansjes en mogelijkheden wisselden elkaar af voor de beide doelen. Tegenvaller voor de ploeg van Orlando Trustfull was het snelle afhaken van Terry Lartey Sanniez. De rechtsback raakte al na tien minuten geblesseerd.

Vanaf zijn plek in de dug-out zag de ongelukkige Ajacied hoe beide ploegen elkaar in een moordend tempo bestreden. Ajax nam vlak voor de rust een op dat moment terechte voorsprong. Linksback Jari Verburg zette goed door over de flank, waarna een prima voorzet volgde op Elton Acolatse. De linksbuiten, die vlak voor de aftrap van het duel even onwel leek te worden maar werd opgelapt, prikte de bal binnen: 1-0.

,,Wij waren dominant in balbezit,'' keek Ajax-jeugdtrainer Trustfull terug op het sensationele duel. ,,Barcelona was alleen gevaarlijk bij dode spelmomenten. Ik vond dat er één team verdiende om te winnen. En dat waren wij.''

Jari Verburg leverde de voorzet voor de openingstreffer van Elton Acolatse. Jari Verburg leverde de voorzet voor de openingstreffer van Elton Acolatse.

Juist uit zo'n dood spelmoment sloegen de Spanjaarden toe. Nadat drie blaugrana's in de rust waren gewisseld was de tussenstand vijf minuten na de pauze weer gelijkgetrokken. Rogier Riera Canadell kopte een vrije trap vanaf rechts vogelvrij voorbij Ajax-keeper Stan Bijl: 1-1. Even eerder zag Acolatse zijn schot nog op de lat eindigen.

Omdat er na een uur geen beslissing was gevallen volgde direct een reeks penalty's. Het bood Bijl en zijn collega-doelman Pol Ballesté Lopez dé mogelijkheid zich te onderscheiden. Na twee missers van de Ajacieden Branco van den Boomen en Serhat Cakmak leek een finaleplek ver weg voor de thuisploeg. Na even zo veel reddingen van Bijl zag het perspectief er weer volledig anders uit voor de talenten van Trustfull. Na de gelijkmakende penalty van Danny Bakker (3-3) vierden de Ajacieden een feestje toen Xavier Quintillá Guasch zijn inzet op de paal uiteen zag spatten. Ajax dacht al in de finale te staan. Het was een kolderiek feestje, want de Amsterdammers juichten toen nog te vroeg. Pas na de beslissende pingel van Bijl (4-3), die zijn eigen spits Queensy Menig wegstuurde achter de bal, was de finaleplek pas echt veiliggesteld.

,,Dit is een jongensboekscenario,'' becommentarieerde Trustfull het verloop van de halve finale en de uitkomst daarvan. ,,Hier werken we een jaar lang voor. Als de keeper het zelf beslist is dat fantastisch.'' Ook invaller en koele penaltynemer Danny Bakker wilde zijn blijdschap over de sensationeel bemachtigde finaleplek niet verbloemen. ,,Zo'n penaltyreeks paste precies bij deze wedstrijd, die we toch speelden tegen de grootste club ter wereld,'' sprak de middenvelder in het kleedkamergebied van de Toekomst. Het te vroege juichen weet Bakker aan 'niet goed meetellen'. Lachend: ,,Dat was een misverstand.'' Weer serieus: ,,Maar ondanks de twee gemiste penalty's bleef ik geloof houden in een goede afloop. Wij weten dat Stan penalty's kan pakken. Dat heeft hij vaker laten zien.''

In de finale treffen de Ajacieden maandagmiddag de leeftijdgenoten van Manchester United. De eindstrijd wordt vanaf 15:00 uur gespeeld op de Toekomst.

Ajax B1, in de halve finale tegen FC Barcelona:
Stan Bijl; Terry Lartey Sanniez (10. Damil Dankerlui), Joey Papamelodias, Jairo Riedewald, Jari Verburg; Jordy Bruijn (42. Danny Bakker), Djavan Anderson, Branco van den Boomen; Sheraldo Becker (41. Tom van der Linden), Queensy Menig, Elton Acolatse (45. Serhat Cakmak).

Houd Ajax TV in de gaten voor een interview met matchwinnaar en Ajax-doelman Stan Bijl en een beelden van Ajax - FC Barcelona

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax B1 - FC Barcelona B1 ontwikkelde zich tot een meeslepend voetbalgevecht op de Toekomst. Ajax B1 - FC Barcelona B1 ontwikkelde zich tot een meeslepend voetbalgevecht op de Toekomst.
Spits Queensy Menig vond vaak een overtal aan tegenstanders tegenover zich. Spits Queensy Menig vond vaak een overtal aan tegenstanders tegenover zich.
Gespannen blikken bij Ajax en bij FC Barcelona. Gespannen blikken bij Ajax en bij FC Barcelona.
Ajax-jeugdtrainer Orlando Trustfull noemde het verloop van de halve finalestrijd een 'jongensboekscenario'. Ajax-jeugdtrainer Orlando Trustfull noemde het verloop van de halve finalestrijd een 'jongensboekscenario'.
Ajax B1 werd hartstochtelijk gesteund door een delegatie van VAK 410. Ajax B1 werd hartstochtelijk gesteund door een delegatie van VAK 410.
Ajacieden en spelers van Barcelona wachten gespannen af wat de penaltyreeks zal brengen... Ajacieden en spelers van Barcelona wachten gespannen af wat de penaltyreeks zal brengen...
Stan Bijl leverde met twee reddingen én het benutten van de winnende strafschop een hoofdrol. Stan Bijl leverde met twee reddingen én het benutten van de winnende strafschop een hoofdrol.
Bijl won het directe duel met zijn collega-doelman Pol Ballesté Lopez glansrijk. Bijl won het directe duel met zijn collega-doelman Pol Ballesté Lopez glansrijk.
Bijl werd na zijn winnende penalty bedolven onder ploeggenoten. Bijl werd na zijn winnende penalty bedolven onder ploeggenoten.
De ontlading was dan ook, begrijpelijkerwijs, groot bij Ajacied en matchwinnaar Bijl. De ontlading was dan ook, begrijpelijkerwijs, groot bij Ajacied en matchwinnaar Bijl.
De hele selectie van de B1 vierde feest, met Bijl als stralend middelpunt. De hele selectie van de B1 vierde feest, met Bijl als stralend middelpunt.