Menu
Ajax simpel door in Europa

Ajax simpel door in Europa

Ajax heeft zich voor het eerst sinds vier jaar voor de achtste finales van de UEFA Europa League geplaatst. Op bezoek bij Legia was Ajax met 0-3 te sterk. Opgeteld bij de 1-0-thuiszege gaat Ajax daardoor in een zetel naar de volgende ronde. Arek Milik (2x) en Nick Viergever troffen doel in het lege stadion in Warschau. De zege was een mooie opsteker richting de topper tegen PSV.

Voor het eerst sinds 2011 heeft Ajax zich weer bij de laatste zestien in een Europees toernooi geschaard. Dat betekent dat de kampioen van Nederland vrijdagmiddag mag uitzien naar een nieuwe Europese reis en een Europa League-avond in de ArenA. En wie weet wat er dit seizoen nog meer in het vat zit in Europa. De climax van dit EL-seizoen is ieder geval opnieuw in Warschau, maar dan tien kilometer verderop in het Nationaal Stadion.

De wijze waarop Ajax de plek in de volgende ronde veiligstelde verliep boven verwachting makkelijk. De wens van Frank de Boer om te scoren in Warschau werd al na elf minuten verhoord. Arek Milik, ook al trefzeker in Amsterdam, joeg de bal met zijn rechterbeen overtuigend achter keeper Dusan Kuciak. Een schitterende goal, die vanuit een uittrap van Jasper Cillessen werd ingeleid en vervolgens na een lange rush door de Poolse Ajax-spits werd verzilverd.

Kort na de pikstart van Ajax werd de avond al snel nog een stukje mooier. Twee minuten na de 0-1 prijkte de 0-2 op het scorebord. Een ongekende luxe. Een vrije trap van Ricardo Kishna werd niet afdoende door de keeper verwerkt, waarna Nick Viergever op de juiste plaats stond om de score te verdubbelen. Na een gelijkspel en vijf Europese thuiszeges op rij, was binnen een kwartier al duidelijk dat Ajax die ongeslagen reeks van de Poolse koploper zou breken.

Na de twee snelle Ajax-goals verstomde heel even het gezang van de Legia-aanhang dat kort na de aftrap buiten het stadion was opgestegen. Zo’n duizend fans van de voormalige legerclub vuurden hun ploeg vanaf een plein naast Stadion Wojska Polskiego vurig aan. Vanwege een straf na ongeregeldheden met diezelfde fans tijdens het uitduel met Lokeren bleven de 31.800 plaatsen onbezet. Alleen journalisten en officials waren getuige van het treffen in de Poolse hoofdstad.

Arek Milik liet Ajax al na elf minuten juichen. De Poolse Ajacied wees zijn ploeg met een tweede goal ook vlak voor juist de juiste weg. Tussendoor was ook Nick Viergever trefzeker. Arek Milik liet Ajax al na elf minuten juichen. De Poolse Ajacied wees zijn ploeg met een tweede goal ook vlak voor juist de juiste weg. Tussendoor was ook Nick Viergever trefzeker.

Ook Ajax nam dankzij de winst in Polen afscheid van een langlopende negatieve serie. Sinds de uitzege bij Manchester United (23 februari 2012) stond Ajax al drie jaar droog qua Europese uitzeges. Daarnaast wist Ajax voor het eerst sinds de wittebroodsweken van trainer Frank de Boer weer eens drie Europese duels op rij te winnen. Een serie die volgende maand wellicht nog mooier kan gaan worden.

Ajax speelde in nagenoeg dezelfde opstelling als een week eerder tijdens de heenwedstrijd. Alleen Joël Veltman nam de plaats van Mike van der Hoorn in. Met de ervaren Lasse Schöne en Niklas Moisander op de bank zakte de gemiddelde leeftijd bij Ajax op het veld naar 22 jaar. En die jonge ploeg liet het niet bij 0-2 zitten. Hoewel Legia na een door hemzelf herstelde fout van Ricardo van Rhijn nog gevaarlijk dicht bij een treffer kwam, liep Ajax op slag van rust verder uit. Opnieuw was het Milik die de trekker overhaalde. Op aangeven van Kishna liet de Poolse international zich opnieuw van zijn beste kant zien in zijn vaderland. Het betekende alweer zijn 21ste goal in 28 officiële wedstrijden voor Ajax.

De tweede 45 minuten konden bij wijze van spreken schriftelijk worden afgedaan. Met de 0-3-stand op het scorebord moest Legia in driekwartier immers vijf goals zien te maken. Een vrijwel onmogelijke opdracht. Al hielden de zingende fans buiten het stadion de moed er nog een beetje in. Het duurde echter tot de laatste tien minuten voordat Cillessen handelend moest optreden bij twee Poolse plaagstootjes.

Met invaller Daley Sinkgraven voor Davy Klaassen - en later nog Van der Hoorn voor Veltman en Andersen voor Kishna - gingen de gedachten na rust daarom af en toe al even richting de topper van komende zondag tegen PSV. Want terwijl de Eindhovenaren roemloos ten onder gingen tegen Zenit in Sint-Petersburg, hield Ajax in ieder geval een positief gevoel over aan de wedstrijd in het lege stadion.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De elf basisspelers van Frank de Boer: gemiddelde leeftijd 22 jaar. De elf basisspelers van Frank de Boer: gemiddelde leeftijd 22 jaar.
Milik is koelbloedig als hij Ajax aan de 0-1 helpt. Milik is koelbloedig als hij Ajax aan de 0-1 helpt.
Milik loopt juichend weg in het lege Stadion Wojska Polskiego. Milik loopt juichend weg in het lege Stadion Wojska Polskiego.
Twee minuten na de 0-1 van Milik scoorde Nick Viergever alweer. Twee minuten na de 0-1 van Milik scoorde Nick Viergever alweer.
Binnen het kwartier konden de Ajacieden al twee keer juichen in Warschau. Binnen het kwartier konden de Ajacieden al twee keer juichen in Warschau.
Milik is kort voor rust op weg naar de 0-3... Milik is kort voor rust op weg naar de 0-3...
... De Pool is net eerder bij de bal dan Anwar El Ghazi ... ... De Pool is net eerder bij de bal dan Anwar El Ghazi ...
... Opnieuw heeft Milik (én zijn collega-Ajacieden) reden tot juichen! ... Opnieuw heeft Milik (én zijn collega-Ajacieden) reden tot juichen!
Milik is opnieuw de gevierde spits. Milik is opnieuw de gevierde spits.
Davy Klaassen werd halverwege uit voorzorg gewisseld. Daley Sinkgraven was zijn vervanger. Davy Klaassen werd halverwege uit voorzorg gewisseld. Daley Sinkgraven was zijn vervanger.
El Ghazi blijft knap op de been tussen een overmacht aan tegenstanders. El Ghazi blijft knap op de been tussen een overmacht aan tegenstanders.
Legia Warschau - Ajax werd gespeeld in het spookdecor van een leeg stadion. Legia Warschau - Ajax werd gespeeld in het spookdecor van een leeg stadion.