Menu
Ajax simpel voorbij Excelsior ‘31

Ajax simpel voorbij Excelsior ‘31

Ajax heeft ook zijn derde oefenduel gewonnen: 1-8. In Rijssen had de ploeg van trainer Marco van Basten weinig problemen met zaterdaghoofdklasser Excelsior ’31.

Eerder deze week rekenden de Amsterdammers al vriendschappelijk af met vv Noordwijk en Germanicus. In Rijssen koesterde Ajax halverwege al een comfortabele voorsprong op de thuisploeg. Luis Suarez en Gabri hadden met ieder twee treffers een fraai aandeel in de 1-5-voorsprong bij rust. Ook Dario Cvitanich schoot raak in een helft waarin het bij vlagen zeer aardig liep op sportpark de Koerbelt Vooral de combinaties tussen Cvitanich en Suarez waren vaak een lust voor het oog. Jelte van der Berg leek de gasten na elf minuten nog wel in een lastig parket te brengen. Drie minuten na de openingstreffer van Suarez prikte de aanvaller de bal voorbij Dennis Gentenaar (1-1). Cvitanich hielp Ajax kort daarop aan een nieuwe voorsprong, daarna was het vrijwel gedaan met de weerstand van de amateurs.

Desondanks bleef Excelsior ’31 de gasten met open vizier tegemoet treden. De Rijssenaren bleven de aanval zoeken en schuwden de fysieke duels niet. Vooral Gabri werd in de eerste helft soms fors aangepakt. Net als in de twee eerder gespeelde oefenduels greep Van Basten ook dit duel aan om flink te experimenteren. De coach stuurde na rust een, op linksback Donovan Slijngard na, nieuw elftal het veld in. Voor de pauze kregen onder meer de centrale verdedigers Vito Wormgoor en Robbert Schilder een kans. Na de rust namen Gregory van der Wiel en Vurnon Anita de honneurs waar in het verdedigingshart. Sergio Padt nam de plek in van Dennis Gentenaar. De boomlange doelman van Jong Ajax maakte donderdag zijn officieuze debuut in het eerste elftal.

Klaas Jan Huntelaar en Maarten Stekelenburg waren wel present in Rijssen, maar kwamen niet in actie. De twee internationals van Oranje sloten zich begin deze week pas weer aan bij de groep.

De tien ‘verse’ Ajacieden die in de tweede helft hun opwachting maakten, voegden nog drie drie treffers toe aan het totaal. Kenneth Perez scoorde tweemaal, onder meer uit een penalty. De kleine Vurnon Anita sloeg notabene koppend toe.

Van Basten toonde zich na afloop tevreden over de derde oefenwedstrijd. ,,De eerste helft was heel goed, daarna hadden we het iets moeilijker’’, sprak de nieuwe Ajax-trainer. ,,Maar er is twee helften lang heel goed en hard gewerkt. Ik vond dit een betere wedstrijd dan dinsdag. Waar ik onder meer naar kijk? Samenspel, opbouw en schakelmomenten zijn belangrijk. Mijn indruk tot nu toe is positief. Er zit veel voetbal in de ploeg.’’

De Ajacieden trainen nog twee dagen op het terrein van SV De Lutte. Het trainingskamp wordt zaterdagavond afgesloten met de afscheidswedstrijd van Jaap Stam. Team Jaap Stam - Ajax wordt vanaf 20.30 uur gespeeld in het stadion van FC Zwolle.

Opstelling Ajax eerste helft: Gentenaar; Colin, Wormgoor, Schilder, Slijngard; Gabri, Aissati, Sarpong; Martina, Cvitanich en Suarez.

Tweede helft: Sergio Padt; George Ogararu, Gregory van der Wiel, Vurnon Anita, Donovan Slijngard; Kennedy, Kenneth Perez, Siem de Jong; Dennis Rommedahl, Mitchell Donald en Leonardo.


Excelsior '31: Vicente Fernandez Hesselink, Niki Leferink (72. John van Pijkeren), Coen Zwollo, Sjors Brugge (40. Nick Hoekstra), Mathijs Rozemuller (46. Jolf Stel), Amanuel Isa, Gerald Janssen (46. Calkhoven), Stef Lamberink, Jelte van der Berg (49. Dominic van Hoof), Harald Eertink, Jan Michels.