Menu
Ajax slaat gat van zes punten

Ajax slaat gat van zes punten

Ajax heeft zondag de tiende competitiezege op rij geboekt. In een uitverkochte Amsterdam ArenA was de koploper van de Eredivisie met 3-1 te sterk voor De Graafschap. Dankzij de zege heeft Ajax een gat van zes punten geslagen met nummer 2 AZ. Derk Boerrigter bekroonde zijn rentree in de basis met twee doelpunten.

Vrijwel alle titelconcurrenten verspeelden zaterdagavond voor de tweede keer op rij kostbare punten in de strijd om het kampioenschap. En net als afgelopen woensdag tegen sc Heerenveen profiteerde Ajax daar ook zondag weer optimaal van. ,,Het was een mooie avond gister. Niet alleen omdat mijn dochter jarig was, maar uiteraard ook vanwege het puntenverlies van de concurrentie. Vanwege de verjaardag was ik vooral bezig met wijn inschenken, maar Teletekst stond uiteraard aan. Bij de gelijkmaker van NAC ging er dan ook veel gejuich op in huize De Boer.”

Het verschil met de achtervolgers AZ en Feyenoord is inmiddels opgelopen tot zes punten. Twente, PSV en Heerenveen volgen vier wedstrijden voor het einde op zeven punten van koploper Ajax. Een luxe die eerder dit seizoen - met een maximale achterstand van dertien punten op de koppositie - nauwelijks denkbaar was geweest. Opgeteld bij het veel betere doelsaldo dan de concurrentie is de 31ste landstitel na dit weekend nog nadrukkelijker in zicht gekomen. De laatste keer dat Ajax twee keer achter elkaar kampioen werd dateert alweer uit de jaren negentig (1994-1995-1996). Met de resterende thuisbeurten tegen FC Groningen en VVV-Venlo en uitduels met FC Twente en Vitesse is titelprolongatie dichterbij dan ooit.

Derk Boerrigter bekroonde zijn rentree in de basis met twee doelpunten. Derk Boerrigter bekroonde zijn rentree in de basis met twee doelpunten.

Gregory van der Wiel en Derk Boerrigter verschenen tegen De Graafschap voor het eerst sinds lange tijd weer aan de aftrap. Na hun succesvolle invalbeurten tegen Heerenveen was het duo klaar om vanaf het begin te starten. Opgeteld bij de terugkeer van Kolbeinn Sigthórsson (die tegen De Graafschap de laatste negen minuten in actie kwam) gaat Ajax op volle sterkte de finale van het seizoen in.

De nummer 17 van de Eredivisie, die midweeks nog knap van FC Utrecht won, had in de ArenA zoals vooraf verwacht weinig in te brengen. Gesteund door een ultrasnelle goal van Derk Boerrigter (na 2 minuten 6 seconden) kon Ajax op jacht naar een monsterscore. Het duurde echter tot de 37e minuut voordat de honderdste Ajax-goal van het seizoen navolging kreeg. Kort nadat De Graafschap via Ted van de Pavert en Rydell Poepon even gevaarlijk werd, verdubbelde Christian Eriksen de voorsprong. Op aangeven van Ismaïl Aissati, die als rechterspits speelde, schoot hij de bal met geplaatst schot in de korte hoek achter keeper De Winter: 2-0. De Ajacied met verreweg de meeste assists achter zijn naam voerde daarmee ook zijn persoonlijke doelpuntenaantal tot zeven op.

In de laatste twee minuten voor rust vielen er nog twee goals. Na de 3-0 van Boerrigter, op aangeven van de op tijd weer fitte Jan Vertonghen, kopte Michael de Leeuw namens de bezoekers raak: 3-1. Hoewel de treffer een voetnoot in de wedstrijd betekende, markeerde het doelpunt ook een het einde van een mooie reeks ‘clean sheets’ van Kenneth Vermeer. Na 545 minuten moest hij voor het eerst sinds Roda JC Kerkrade - Ajax (4 maart) weer een tegentreffer toestaan.

Na rust vielen er geen doelpunten meer in de met 52.289 supporters gevulde ArenA. Toch vond De Boer de tweede helft vele malen beter dan de eerste helft. ,,Iedereen dacht na die goal in de derde minuut dat we wel even naar een nulletje of tien zouden uitlopen. Maar mede door ons eigen spel bleven we daar ver van verwijderd. We leden veel te veel onnodig balverlies en liepen te veel met de bal. Ik heb de eerste helft dan ook niet rustig op de bank gezeten. Na rust was dat wel het geval. Het was alleen jammer voor het publiek dat we niet meer scoorden, want dan bloedt zo’n wedstrijd een beetje dood.”

Eriksen was halverwege de tweede helft nog het dichtst bij een vierde Ajax-treffer, maar zijn schot stuiterde via de onderkant van de lat uit het doel. Het uitblijven van doelpunten maakte bij de 3-1 tussenstand uiteraard niet meer uit. De buit was binnen, waardoor Ajax weer een stap dichter bij prolongatie van de landstitel is uitgekomen. Het spandoek waarmee de supporters van VAK 410 de Ajacieden na afloop bedankten vatte de titelstrijd in één zin samen. ‘Samen strijden met maar 1 doel: nummer 1’. Nog vier wedstrijden te gaan.


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Siem de Jong speelde tot negen minuten voor tijd in de spits. Siem de Jong speelde tot negen minuten voor tijd in de spits.
Theo Janssen feliciteert Christian Eriksen met zijn doelpunt. Theo Janssen feliciteert Christian Eriksen met zijn doelpunt.
Jan Vertonghen loopt zijn tegenstander voorbij. Jan Vertonghen loopt zijn tegenstander voorbij.
Vreugde bij de Ajax-spelers na de snelle voorsprong door Boerrigter. Vreugde bij de Ajax-spelers na de snelle voorsprong door Boerrigter.
Gregory van der Wiel startte tegen De Graafschap voor het eerst sinds lange tijd in de basis. Gregory van der Wiel startte tegen De Graafschap voor het eerst sinds lange tijd in de basis.
Vurnon Anita zag zijn afstandsschot in de tweede helft net over doel gaan. Vurnon Anita zag zijn afstandsschot in de tweede helft net over doel gaan.
Ismaïl Aissati speelde op de rechtsbuitenpositie. Ismaïl Aissati speelde op de rechtsbuitenpositie.
Janssen loopt in een rap tempo mee naar voren. Janssen loopt in een rap tempo mee naar voren.
Daley Blind haalt hard uit. Daley Blind haalt hard uit.
Toby Alderweireld stijgt met kop en schouders boven iedereen uit. Toby Alderweireld stijgt met kop en schouders boven iedereen uit.
Lorenzo Ebecilio verving Boerrigter ruim een kwartier voor tijd. Lorenzo Ebecilio verving Boerrigter ruim een kwartier voor tijd.
Eriksen in een duel om de bal. Eriksen in een duel om de bal.
Dankzij de zege heeft Ajax een gat van zes punten geslagen met AZ. Dankzij de zege heeft Ajax een gat van zes punten geslagen met AZ.