Menu
Ajax slaat in slotfase toe

Ajax slaat in slotfase toe

Ajax heeft zondag een belangrijke zege op Roda JC geboekt. De regerend landskampioen hield het lang spannend in Limburg, maar dankzij twee late goals van Christian Eriksen en invaller Lasse Schöne nam Ajax uiteindelijk alsnog de volle buit mee naar Amsterdam: 1-2.

De uitstekend keepende Mateusz Prus moest uiteindelijk alsnog capituleren. De Roda-doelman maakte het Ajax lange tijd lastig. Pas in de laatste acht minuten boog Ajax de achterstand naar een voorsprong om, waardoor het de topper tegen PSV met vertrouwen tegemoet kan zien.

Frank de Boer was vooraf benieuwd hoe Ajax op de domper uit de UEFA Champions League zou reageren. De 1-4 nederlaag tegen Borussia Dortmund hakte er afgelopen woensdag in bij de selectie. De gewenste ‘frisse koppies’ waren echter razendsnel weer teruggevonden, zo bleek zondagmiddag in Kerkrade. ,,Je weet nooit hoe een selectie op zo’n nederlaag reageert. Maar na de goede openingsfase kreeg ik er vertrouwen in. We zorgden voor dreiging en kregen gelijk drie kansen in de eerste tien minuten.”

Toch liet het gebrek aan stootkracht voorin zich ook in Kerkrade voelen. Sinds het wegvallen van Ryan Babel heeft Ajax moeite om de trekker over te halen. Zo slaagde Ajax er bijvoorbeeld voor de derde keer op rij niet in om te scoren voor rust. Ajax kreeg kansen genoeg, maar tot goals leidde het lange tijd niet. Ook Danny Hoesen, de afgelopen week nog trefzeker tegen VVV-Venlo en Borussia Dortmund, kon zijn competitiedebuut in de basis niet opluisteren met een doelpunt. Ajax speelde overigens met rouwbanden vanwege het overlijden, afgelopen vrijdag, van erelid André Kraan (85).

Linksbuiten Viktor Fischer had in Kerkrade een basisplek en speelde het hele duel. Linksbuiten Viktor Fischer had in Kerkrade een basisplek en speelde het hele duel.

Toen Hoesen na 63 minuten werd afgelost door Lasse Schöne keek Ajax al ruim een uur tegen een 1-0 achterstand aan. De vroege tegengoal werd ingeluid door slordig balverlies van Daley Blind. Guus Hupperts verscheen op de rand van de Amsterdamse zestien, waarna de Limburger toesloeg. Ajax moest ondanks een prima openingsfase in de achtervolging. Siem de Jong stichtte voor rust nog het meeste gevaar, al was de grootste kans voor de thuisploeg. Tot geluk van Ajax had Krisztián Németh zijn vizier niet op scherp staan toen hij zes minuten na de 1-0 een opgelegde kans kreeg om de 2-0 te maken. De aanvaller van Roda schoot echter naast.

Na rust werden de kansen voor Ajax wel groter. Opnieuw De Jong, invaller Joël Veltman (voor de uit voorzorg gewisselde Toby Alderweireld) en zeker ook Hoesen waren dicht bij een gelijkmaker. Met name Hoesen kreeg een minuut voor zijn wissel een ideale kans op de 1-1. De spits mocht van dichtbij geheel vrij inschieten, maar stuitte op Roda-keeper Prus. Met een uitstekend reflex voorkwam de Poolse doelman een doelpunt van Ajax.

Diep in de tweede helft was het eindelijk wel raak voor Ajax. Christian Eriksen brak acht minuten voor tijd de ban met de verdiende 1-1. De Deense middenvelder gaf uiteindelijk het laatste zetje bij een aanval die hij met landgenoot Viktor Fischer opzette. Uitgerekend een minuut nadat Roda met de defensieve wissel van Wielaert voor Malki de wedstrijd in het slot wilde gooien, brak Eriksen het duel weer open. En dat inspireerde Ajax tot meer. Want met de topper tegen PSV in het vooruitzicht mocht Ajax geen nieuwe averij oplopen in het zuidelijkste puntje van Nederland.

En die averij kwam er ook niet. Invaller Schöne kroonde zichzelf tot matchwinner door in de 88ste minuut de winnende treffer binnen te schieten. Zijn aangeraakte schot leverde Ajax uiteindelijk de 1-2 zege op. Vlak voor het volle bezoekersvak brak vervolgens een groot feest los. Iedereen besefte hoe waardevol de treffer van Schöne was. De zege op Roda JC zorgt er in ieder geval voor dat het treffen met PSV in de ArenA in alle opzichten een enorme kraker wordt.

,,We zijn heel blij met deze overwinning”, zo zei De Boer na afloop. ,,We zijn erin blijven geloven, vooral ook omdat we gewoon een goede wedstrijd speelden. We zorgden vrijwel continu voor dreiging. Daarom vind ik de zege uiteindelijk ook zeer terecht.”

Houd Ajax TV in de gaten voor highlights van Roda JC – Ajax en terugblikken van Frank de Boer en enkele Ajacieden.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De Ajacieden speelden zondag met rouwbanden ter nagedachtenis aan erelid André Kraan. Het erelid overleed vrijdag op 85-jarige leeftijd. De Ajacieden speelden zondag met rouwbanden ter nagedachtenis aan erelid André Kraan. Het erelid overleed vrijdag op 85-jarige leeftijd.
Zoals bij alle duels in de Eredivisie dit weekend stond ook Roda JC - Ajax vooraf in het teken van de campagne Sta op tegen kanker. Zoals bij alle duels in de Eredivisie dit weekend stond ook Roda JC - Ajax vooraf in het teken van de campagne Sta op tegen kanker.
Treurnis bij de Ajacieden na de vroege tegentreffer van Guus Hupperts. Treurnis bij de Ajacieden na de vroege tegentreffer van Guus Hupperts.
Christian Eriksen liet zich zondag vooral zien als aangever; vooral met Siem de Jong onderhield de middenvelder een mooi lijntje. Christian Eriksen liet zich zondag vooral zien als aangever; vooral met Siem de Jong onderhield de middenvelder een mooi lijntje.
De Jong ontving veel ballen van Eriksen, maar kwam niet tot een treffer. De Jong ontving veel ballen van Eriksen, maar kwam niet tot een treffer.
De Ajacieden van De Boer werden ook in Limburg gesteund door een vak vol trouwe Ajax-fans. De Ajacieden van De Boer werden ook in Limburg gesteund door een vak vol trouwe Ajax-fans.
Blijdschap na de uiterst belangrijke 1-2, in de slotfase, van Lasse Schöne. Blijdschap na de uiterst belangrijke 1-2, in de slotfase, van Lasse Schöne.
De Ajacieden op het veld vierden de 1-2 pal voor het tribunevak vol Ajacieden. De Ajacieden op het veld vierden de 1-2 pal voor het tribunevak vol Ajacieden.