Menu
Ajax slaat tegen Heracles pas laat zijn slag

Ajax slaat tegen Heracles pas laat zijn slag

Ajax bracht de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo, na een aarzelende start, pas laat tot een goed einde. De Ajacieden hadden het lange tijd vooral moeilijk met zichzelf op het Almelose kunstgras. Met de 0-3-overwinning was desondanks tóch sprake van een geslaagde middag.

De trip naar Slovan Bratislava zat de Ajacieden blijkbaar nog in de benen op het kunstgrasveld van de zwart-witten van Heracles. Van Bratislava naar Almelo, van het sfeerloze Tehelné Pole Stadion naar het knusse en sfeerrijke Polman Stadion. Ajax verteerde de overgang maar matigjes in de ‘namiddagwedstrijd’ op de kunstgrassprieten.

Vergeleken met de gewonnen Europa League-wedstrijd in Slowakije (1-2) stond Urby Emanuelson zondag als linkerverdediger geposteerd. De linkspoot verving Thimothée Atouba. De verdediger uit Kameroen kreeg rust na zijn optreden in Bratislava. Ismaïl Aissati kreeg wegens de ramadan nog vrijaf voor de midweekse trip. De creatieve middenvelder verscheen in Almelo wel gewoon aan de aftrap. Vanaf het middenveld werd de Ajacied in de rug gedekt door de controleurs Eyong Enoh en Demy de Zeeuw. Laatstgenoemde was afgelopen donderdag alleen het laatste kwartier van de partij. De Amsterdamse aanval werd gevormd door Dennis Rommedahl, Miralem Sulejmani en aanvoerder Luis Suarez.

Ajax had het eigenlijk het complete eerste uur lastig met de Heraclieden. De Amsterdammers opereerden voor rust ook in een te laag tempo. De Ajacieden maakten het zichzelf deze fase nog eens extra moeilijk door zich - bij vlagen - mee te laten slepen in het vechtvoetbal van de Almeloërs. Aanvoerder Luis Suarez zocht daarbij nadrukkelijk de grens op. En ging daar in zijn fanatisme bijna overheen ook. De aanvoerder moest zijn fanatisme bekopen met geel.

Hét wapen vanuit de Amsterdamse verdediging (de crosspass) van Toby Alderweireld kwam voor rust ook onvoldoende uit de verf. De Belgische centrale verdediger zocht vaak de opening met een lang bal richting de aanvallers. Te vaak stonden Aissati, Suarez en Sulejmani – de meest gezochte, maar vaak niet gevonden Amsterdammers – gedekt. Dat de eerste helft doelpuntloos bleef, zal weinig toeschouwers in het met 8500 verkochte kaarten uitverkochte Polman Stadion hebben verbaasd.

,,We weten dat het hier, in Almelo lastig voetballen is’’, vertelde Martin Jol tijdens de persconferentie. ,,In de eerste helft liet Heracles het initiatief ook aan Ajax. Daar hadden we een probleem mee. Die eerste helft moeten we ook maar vergeten. De bedoelingen waren goed, maar voorin hadden we de bal langer moeten vasthouden. Als je hem langer controleert, kun je met de creativiteit meestal wel iets doen. Uiteindelijk liepen we te vaak in ons eigen mes.’’

Ajax wist zich iets te herpakken in de tweede helft. Dario Cvitanich (na rust de vervanger van Rommedahl) leidde een goede fase in met een listig balletje dat Pieckenhagen nét over zijn dwarslat tikte. Suarez lanceerde iets eerder nog een harde schuiver, die smoorde in een overdaad aan Almelose verdedigers. Toby Alderweireld was van heel dichtbij een stuk gelukkiger in zijn afronding. De Belg kopte in de 68ste minuut, via de lat en uit een corner, meedogenloos raak: 0-1. De voorsprong leek de gasten extra, of misschien wel het ontbrekende beetje, vertrouwen te schenken. De knullige tweede gele kaart voor Kwame Quansah gaf Ajax een extra steuntje in de rug. De oud-Ajacied vloerde Suarez met een klein tikje tegen de enkel van de Ajax-aanvoerder. Tegen tien man én dus met een mannetje in overtal, leken de problemen plots verleden tijd.

,,Na de rust hebben we het een stuk beter gedaan’’, zag ook Jol. ,,De tweede gele kaart voor Quansah hielp ons wat dat betreft. Uiteindelijk konden we de wedstrijd vrij gemakkelijk naar ons toetrekken.’’

Een merkwaardige terugspeelbal van Mark Looms (de linksback lanceerde daarmee Suarez) bleef voor Heracles nog zonder verdere schade. Suarez schoot het buitenkansje voorlangs. Tim Breukers doorzag in het vervolg de vliegensvlug uitgevoerde counter van Aissati. De rechtsback neutraliseerde de flitsaanval met het onderscheppen van de steekpass op De Zeeuw.

Invaller Kennedy (ingebracht voor Miralem Sulejmani) bewees even later zijn waarde met de inleiding op de tweede Ajax-treffer. Kennedy vond Suarez, die op zijn beurt Cvitanich in kansrijke positie bracht. De Argentijnse spits was van dichtbij beslissend: 0-2. Donderdag was er ook al een persoonlijk succesje voor Kennedy weggelegd. Op Slowaakse voetbalgrond schoot de Zweed uit een vrije trap toen keihard raak.

De treffer van Aissati deed in de slotminuten feitelijk niet meer ter zake. De manier waarop de middenvelder toesloeg, rechtvaardigde desondanks wel degelijk een uitgebreidere vermelding. Nadat Suarez doelman Pieckenhagen onder de lat had weggelokt, zag Aissati de zee aan ruimte achter de Duitse goalie. Met een listige boogbal bepaalde Aissati de eindstand op 0-3. Een lastig duel was daarmee definitief tot een goed einde gebracht.

Miralem Sulejmani mocht in de basis beginnen. Miralem Sulejmani mocht in de basis beginnen.
Jan Vertonghen maakt het doelman Pieckenhagen erg lastig. Jan Vertonghen maakt het doelman Pieckenhagen erg lastig.
Eyong Enoh blijft naar de bal kijken. Eyong Enoh blijft naar de bal kijken.
Luis Suarez scoorde niet, maar was wel weer een handenbinder voor de Almelose defensie. Luis Suarez scoorde niet, maar was wel weer een handenbinder voor de Almelose defensie.
Toby Alderweireld, uiterst links, kopt via de onderkant lat raak. Toby Alderweireld, uiterst links, kopt via de onderkant lat raak.
Dario Cvitanich scoort de 0-2. Dario Cvitanich scoort de 0-2.
Aissati schoot met een listige boogbal Ajax-derde treffer binnen. Aissati schoot met een listige boogbal Ajax-derde treffer binnen.
Aissati is dolblij met zijn treffer. Aissati is dolblij met zijn treffer.