Menu
Ajax sleept punt uit het Noorse vuur

Ajax sleept punt uit het Noorse vuur

Ajax heeft het zo gewilde puntje uit het sfeervolle en ruim opgezette Lerkendal-stadion in Trondheim weten weg te slepen. Tegen het geslepen en geroutineerde Rosenborg bleven de Amsterdammers in een matige wedstrijd gezien de stand in evenwicht. Daarmee is de fabel dat Ajax geen goed resultaat kan halen in Noorwegen, het speelde er twee keer eerder en verloor beide malen, uit de wereld.

Ronald Koeman koos na drie punten in twee Champions League-wedstrijden voor de routiniers. Jan van Halst, Richard Witschge en André Bergdølmo waren in de basis opgenomen, Wamberto speelde in plaats van Pienaar, die naar het oordeel van de trainer de laatste weken te slordig speelde. Met Galasek en Bergdolmo eveneens in de ploeg steeg de gemiddelde leeftijd ten opzichte van de wedstrijd van vorige week tegen Inter wel wat.
Cristian Chivu nam het risico wel te spelen. De aanvoerder kneusde tegen NAC drie ribben maar werd fit bevonden voor dit duel. Machlas haakte op het laatste moment af voor de selectie. De Griek werd op de middag van de wedstrijd ziek. Petri Pasanen viel buiten de achttien. De Fin moest het duel vanaf de tribune volgen, waardoor het aantal Scandinaviërs tot twee beperkt bleef, waar er vier hadden kunnen staan. Waren het niet dat Litmanen met een blessure in Amsterdam bleef.

Voor de Scandinavische Ajacieden die wel binnen de lijnen stonden, moest de wedstrijd tegen Rosenborg hun wedstrijd worden. Ook de kranten in Trondheim en verre omgeving hadden slechts oog voor twee Ajacieden, Zlatan en Bergdølmo.

De bij Roesenbor groot geworden Bergdølmo keerde woensdagavond terug in een ander wedstrijdtenue – helemaal lichtblauw- op het Lerkendal-complex. Tot genoegen van het Noorse publiek dat hem met applaus begroette. Vooraf vond hij zelf al dat hij moest spelen en dat Ajax ‘normaal’, dus met vleugelspitsen, moest spelen. Hij kende de tegenstander immers beter dan wie dan ook bij Ajax. Daar luisterde Koeman dus niet naar, want hij koos voor een 4-4-2 met Wamberto als vooruit geschoven middenvelder.

Bergdølmo speelde van de Ajax-selectie verreweg de meeste wedstrijden in de Champions League en verloor als speler in dit stadion nog nooit een Europese topwedstrijd. Dit seizoen bleef de inbreng van de Noor beperkt: hij was tegen Lyon thuis nog een ongelukkige invaller, moest bij Inter zelfs toekijken, maar kreeg in dit duel op vertrouwde bodem dus weer een basisplaats toebedeeld.

En dan Zlatan. De kranten kopten op de ochtend van de wedstrijd al ‘Zlatan showet’, want de journalisten hadden hem bezig gezien op de training en waren onder de indruk. Dat Zweden en Noren elkaar niet zo lekker liggen, bleek uit het fluitconcert dat de Ajax-spits bij het fluitsignaal ten deel viel. De eerste helft was niet aan de Zweed besteed. Hij gleed, net als Wamberto, voortdurend uit, kreeg bij veel duels een vrije trap tegen en nam de beste kans van de eerste helft te laconiek op.
In de 40e minuut ging Mido namelijk goed door, schoot op de doelman en in de rebound wilde Zlatan met een quasi-karatetrap de bal achter Arason plaatsen. Die opzet slaagde niet. Toch was hij nog dicht bij een treffer. Van ongeveer 30 meter vuurde hij op doel, maar zijn lage schot ging net naast.

Dan ging het Bergdølmo beter af. De Ajacied onderschepte meerdere keren een aanval van de Noren en won ieder duel. In de elfde minuut gaf hij zelfs nog een lange bal, die door Zlatan werd doorgekopt, maar waarvoor Mido net te laat startte om echt gevaarlijk te worden.
Direct na deze aanval moest de Noor een corner weggeven. En voor de corners van de Noren had Bergdølmo Ajax gewaarschuwd. Maar in de eerste helft lukte het Rosenborg niet om uit de standaardsituaties echt dreigend te worden. Daarvoor speelde de thuisploeg ook te slordig. De beste kansen waren voor Ajax geweest, al schoot Skammelsrud in de 35e minuut ook maar net over, desalniettemin was er bij aanvang van de tweede helft geen verschil in score (0-0).

Was Zlatan in de eerste helft al een paar keer in redelijke positie gekomen voor het doel, in de 50e minuut, lukte hem dat na een diepe bal van Galasek opnieuw. De Zweed schoot vanaf rechts op doel, maar miste. De spits gaf echter wel aan scherp te staan en levensgevaarlijk uit de hoek te kunnen komen.

Aan de andere kant moest Bergdølmo handelend optreden in de 57e minuut. Het kostte hem een gele kaart en wat gevaarlijker was: een vrije trap tegen. Die bal werd afgelegd op de vrijstaande Skammelsrud, maar hij produceerde niet meer dan een afzwaaier. In de 67e minuut veerde het stadion op. Karadas, vooraf door Bergdølmo de gevaarlijkste man van Rosenborg genoemd, kopte net over de kruising bij Didulica.

De wedstrijd was voor Zlatan na 68 minuut over. Koeman koos voor een spel met vleugelspelers en bracht Van der Meyde voor de Scandinaviër binnen de lijnen. Wamberto ging naar links en Winter nam de plaats in het midden van het veld over van Van Halst. Daarmee hoopt Koeman op de kopkracht van Mido. De Egyptenaar had in de 75e minuut de kans Van der Meyde in ideale positie te brengen, maar zijn breedtepass was veel te hard.

Rosenborg leek in de 78e minuut op voorsprong te komen, maar had het geluk dat George niet gelukkig was in zijn afronding. De eerste knappe Ajax-aanval over de vleugels was een minuut later. Wamberto ging door, gaf voor op Mido die hard rechtuit kopte. Helaas stond het doel iets meer naar rechts.

Drie minuten voor tijd wilde het enthousiaste thuispubliek een strafschop. Jelle van Damme zou volgens hen niet de bal maar de man hebben gespeeld. Dat de bal wel uit de gevarenzône verdween, zagen ze niet.

Rosenborg voerde de druk in de slotfase op. In de laatste reguliere speelminuut kreeg de thuisploeg weer een zo gevreesde corner, maar nu stond Didulica op de goede plaats. Het bleef daardoor extra lang spannend, zeker toen scheidsrechter Benes drie minuten extra tijd bij trok. Ajax kwam er niet meer aan te pas. Wamberto verspeelde ballen, Mido kon niets goed aannemen. Gelukkig floot Benes snel voor het einde en ging Ajax met een duur punt van het veld.