Menu
Ajax sluit kalenderjaar af tegen AZ

Ajax sluit kalenderjaar af tegen AZ

Ajax sluit donderdag de eerste seizoenshelft af tegen AZ. In de ArenA staat een kwartfinaleplaats in het nationale bekertoernooi op het spel. Mocht het team van interim-coach Frank de Boer die opdracht tot een goed einde brengen, dan is Ajax na de winterstop nog op drie fronten actief.

Halverwege de competitie heeft de ploeg van De Boer een achterstand van zes punten op koploper PSV. Daarbij moet worden aangetekend dat de recordkampioen een duel minder heeft gespeeld vanwege de afgelaste Klassieker van zondag. Ook in Europees verband is Ajax nog niet uitgespeeld. Hoewel de Ajacieden werden uitgeschakeld in de Champions League, zetten zij het Europese avontuur voort in de Europa League. Daarin nemen zij het in februari op tegen Anderlecht.

Het bekerduel met AZ is een herhaling van de gedenkwaardige finale van 2007. Toen was de stand na 120 minuten spelen 1-1 en moesten strafschoppen uitsluitsel brengen. Ryan Donk miste vervolgens de achtste Alkmaarse penalty, waarna Edgar Davids het vonnis voltrok. Ondanks het mislopen van de beker kende AZ een droomstart in de sfeervolle Kuip. Al na vier minuten maakte de Belg Moussa Dembélé de openingstreffer nadat hij profiteerde van een glijpartij van landgenoot Thomas Vermaelen.

Het elftal van Ajax voorafgaand aan de strafschoppenserie tijdens bekerfinale in 2007. Het elftal van Ajax voorafgaand aan de strafschoppenserie tijdens bekerfinale in 2007.

Het duurde tot de vijfde minuut na rust voordat Ajax de stand weer in evenwicht bracht. Wesley Sneijder verstuurde een pass op Klaas Jan Huntelaar die vervolgens bekwaam afrondde: 1-1. Vervolgens ontspon zich een echte finale waarin de emoties hoog opliepen en elkaar geen duimbreed werd toegeven. Toen Ajax ook nog eens met tien man verder moest nadat Gabri een slaande beweging had gemaakt en daarvoor een rode kaart ontving, leek de ploeg van trainer Henk ten Cate rijp voor de genadeklap. De Amsterdammers hielden in de verlenging echter stand en klaarden de klus uiteindelijk vanaf elf meter.

Vanwege de naderende vakantie zal de Ajacieden er donderdag alles aan gelegen zijn de strijd in een eerder stadium te beslissen. De Boer kan tegen AZ in elk geval geen beroep doen op de geschorste Luis Suarez en de geblesseerden Kenneth Vermeer, Nicolás Lodeiro en Florian Josefzoon.

Ajax – AZ begint donderdag om 20:45 uur.

Competitieresultaten van de laatste vijf seizoenen:

2009/2010 Ajax - AZ 1-0 (24-01-2010)
2008/2009 Ajax - AZ 1-1 (26-04-2009)
2007/2008 Ajax - AZ 6-1 (13-01-2008)
2006/2007 Ajax - AZ 2-2 (10-12-2006)
2005/2006 Ajax - AZ 1-0 (09-04-2006)

Tekst en foto's: Ajax.nl

Miralem Sulejmani wordt achtervolgd door Ragnar Klavan tijdens de laatste ontmoeting tussen Ajax en AZ. Miralem Sulejmani wordt achtervolgd door Ragnar Klavan tijdens de laatste ontmoeting tussen Ajax en AZ.