Menu
Ajax sluit roerige week goed af

Ajax sluit roerige week goed af

Ajax had het zondag lastig met zichzelf en met tegenstander Heracles Almelo. De roerige fase waarin de club verkeert, had een speelhelft lang zijn weerslag op het spel van de Ajacieden. Met de 3-0 overwinning op de Heraclieden doet Ajax in elk geval wél goede zaken in de Eredivisie.

De thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo was voor Ajax in meerdere opzichten ‘het eerste duel na...’ Twee weken terug leden de Amsterdammers een nederlaag in de Eredivisie bij ADO Den Haag. Na het kostbare puntenverlies brak een periode van interlandvoetbal aan en moest de kans op sportief eerherstel worden uitgesteld. Maar het was natuurlijk vooral ‘de eerste’ na alle tumultueuze ontwikkelingen van afgelopen woensdag. Die dag stelden het verenigingsbestuur en de Raad van Commissarissen hun functies beschikbaar. Ajax - Heracles zou uitwijzen of ook de selectiespelers werden beïnvloed door de strijd op hoog niveau.

Trainer Frank de Boer moest het zondagmiddag stellen zonder zijn centrale verdedigingsduo Jan Vertonghen (geschorst) en Toby Alderweireld (geblesseerd). De twee zelf opgeleide Ajacieden werden vervangen door de routiniers Oleguer en André Ooijer. Als keeper vierde Kenneth Vermeer – ook afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax – zijn rentree in Ajax 1 na maanden beslaand (achillespees)blessureleed. International Gregory van der Wiel raakte geblesseerd tijdens de laatste zaterdagtraining. De Ajacied maakte met zijn fysieke ongemak ongewild plek voor Vurnon Anita, die als rechtsback begon. Daley Blind startte als linksback, terwijl ook Mounir El Hamdaoui zijn rentree vierde als basisspeler.

In totaal telde de beginopstelling van De Boer tegen Heracles liefst zes Ajacieden die werden klaargestoomd op sportcomplex de Toekomst. Met de ook door Ajax opgeleide, maar via een riante omweg in Ajax 1 gekomen André Ooijer meegerekend, kwam het totaal zelfs op zeven basiskrachten. ‘Slechts’ vier Ajacieden kwamen puur van buitenaf. Het zijn - kortom - cijfers waar een club trots op mag zijn.

Debutant Nicolai Boilesen feliciteerde Aras Özbiliz met zijn treffer. Debutant Nicolai Boilesen feliciteerde Aras Özbiliz met zijn treffer.

Natuurlijk ging het zondagmiddag uiteindelijk toch vooral om de cijfers op het scorebord. Daags na de clash tussen FC Twente en PSV (2-0 zege voor de Tukkers) kreeg Ajax de kans in te lopen op de Eindhovenaren. Soepeltjes liep het daarbij niet tegen de manschappen van trainer Peter Bosz, die vier van de vijf laatst gespeelde duels wonnen. De resterende wedstrijd eindigde bovendien in een remise. De Heraclieden scoorden er de voorbije weken bovendien lustig op los (achttien doelpunten in de laatste vier wedstrijden).

Zowel in de eerste minuut na de aftrap als in de eerste speelminuut na de rust verrichtte Vermeer belangrijke reddingen. De vervanger van de geblesseerde Maarten Stekelenburg presenteerde zich als vanouds als een even getalenteerde als betrouwbare doelman. Buiten de spaarzame ingrepen van Vermeer om, waren het vooral de Ajacieden die kansen afdwongen. El Hamdaoui was te vaak ongelukkig met afronden, terwijl ook Miralem Sulejmani kansen en kansjes niet wist te verzilveren. Omdat de thuisploeg vooral voor rust een te laag tempo hanteerde en voorspelbaar voetbalde, wekte het de indruk wel degelijk ook de druk ‘van buiten de lijnen’ te voelen.

Op het debuut van de vlak voor rust ingebrachte Nicolai Boilesen na – hij verving de geblesseerde Daley Blind – bleven de Ajax-doelpunten bewaard voor de tweede helft. Na een klein uur voetballen kwam de 1-0 ronduit fortuinlijk, zelfs kolderiek, tot stand. Na de vrije trap van Sulejmani plofte de bal via de handschoenen van Remko Pasveer op het hoofd van Oleguer. Of de Catalaan het zelf helemaal doorhad, weet alleen hijzelf; de 1-0 plofte in elk geval via Oleguers hoofd over de doellijn.

,,Pasveer hielp ons daarmee in het zadel’’, vervolgde trainer Frank de Boer. ,,Daar hebben we gretig gebruik van gemaakt. Voortaan moet het wel beter, moeten we meer durven. Driehoekjes maken bijvoorbeeld, of mensen durven aanspelen in de dekking. Het spel was soms wat schijterig.’’ De Ajax-trainer sprak vervolgens een mooi compliment uit voor debutant Boilesen. ,,Hij speelde onbevangen en maakte het verschil met zijn aanvallende intenties.’’
Vijf minuten later was Ajax’ 29ste competitiewedstrijd beslist. Siem de Jong gaf de voorzet van Christian Eriksen genoeg vaart en richting mee om Pasveer te verschalken: 2-0. Tien minuten voor tijd benutte ook invaller Aras Özbiliz de niet te missen kans om – op aangeven van debutant Boilesen – raak te schieten: 3-0.

Met de 3-0 overwinning deed Ajax, ook onder lastige omstandigheden en in het roerige weer waarin de club verkeert, wat van de Ajacieden mocht worden verwacht. De afstand tot PSV werd teruggebracht tot drie punten. Koploper FC Twente is met vijf punten voorsprong (iets) verder buiten bereik. ,,Uiteindelijk zijn we een uur lang de baas geweest. Dit is daarom een terechte uitslag’’, besloot De Boer. ,,Voor de titelstrijd blijven we afhankelijk van Twente en PSV. Eerst moeten wij alles winnen om ons te kunnen blijven richten op de tweede plek. Daarna moeten we afwachten of zij punten morsen.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Ajax - Heracles Almelo en terugblikken van Frank de Boer, Kenneth Vermeer en Nicolai Boilesen.


Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Kenneth Vermeer liet tegen Heracles zijn uitmuntende keeperskwaliteiten zien. Kenneth Vermeer liet tegen Heracles zijn uitmuntende keeperskwaliteiten zien.
Daley Blind verliet aan het einde van de eerste helft het veld met een blessure. Daley Blind verliet aan het einde van de eerste helft het veld met een blessure.
A1-speler Nicolai Boilesen maakte zijn debuut in de 45e minuut. A1-speler Nicolai Boilesen maakte zijn debuut in de 45e minuut.
Mounir El Hamdaoui keerde weer terug in het basiselftal. Mounir El Hamdaoui keerde weer terug in het basiselftal.
Een kwartier na rust kopte Oleguer de bal in het doel van Pasveer. Een kwartier na rust kopte Oleguer de bal in het doel van Pasveer.
Siem de Jong scoorde, op aangeven van Christian Eriksen, de 2-0. Siem de Jong scoorde, op aangeven van Christian Eriksen, de 2-0.
De Ajacieden vierden de derde treffer van Aras Özbiliz uitgebreid. De Ajacieden vierden de derde treffer van Aras Özbiliz uitgebreid.
Vurnon Anita werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Vurnon Anita werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.
De Boer feliciteerde na afloop keeperstrainer l'Ami, die Vermeer heeft klaargestoomd voor zijn rentree. De Boer feliciteerde na afloop keeperstrainer l'Ami, die Vermeer heeft klaargestoomd voor zijn rentree.