Menu
Ajax sluit trainingskamp af met nederlaag

Ajax sluit trainingskamp af met nederlaag

Ajax heeft het trainingskamp in Brazilië zaterdagavond afgesloten met een 1-0 nederlaag tegen Palmeiras. In stadion Pacaembu in São Paulo besliste invaller Carmona in de extra tijd de oefenwedstrijd. Zondag aan het einde van de middag keert Ajax weer terug in Nederland.

Na een week hard trainen in Brazilië onderging Ajax zaterdagavond de laatste testcase op weg naar de start van de tweede seizoenshelft. In het stadion waar in 1950 de openingswedstrijd van het WK werd gespeeld, sloot Ajax de trainingsweek af met een oefenwedstrijd tegen Palmeiras. In aanwezigheid van een grote delegatie van Mongeral AEGON toonde Ajax zich in de grootste stad van Zuid-Amerika aan een grote schare Braziliaanse Ajax-fans.

De Boer liet Ajax vijf dagen voor het tweeluik met AZ in nagenoeg de sterkste opstelling spelen. Net als een week eerder tegen Almere City stond de herstelde Siem de Jong weer in de spits. Met Ruben Ligeon als vervanger van Gregory van der Wiel (lies) en Nicolás Lodeiro als linksbuiten werden de contouren van het Ajax voor de tweede seizoenshelft langzaam zichtbaar. Naast Van der Wiel kon De Boer alleen geen beroep op Derk Boerrigter en Lorenzo Ebecilio (allebei rugklachten).

Jan Vertonghen is verwikkeld in een fel grondduel. Jan Vertonghen is verwikkeld in een fel grondduel.

Al ruim voor de aftrap klonk er een enorm gejuich op in stadion Pacaembu. Clublegende Marcos stak kort voor de wedstrijd zijn hoofd uit een skybox in de nok van het stadion. Met een staande ovatie werd de 38-jarige ex-doelman door de fans geëerd. Liefst 19 seizoenen verdedigde de Sjaak Swart van Palmeiras de kleuren van de club uit São Paulo. Bovendien maakte de club bekend dat hij voortaan als eeuwige nummer 12 zal voortleven. Het geeft de grootheid aan van de doelman die in 2002 wereldkampioen werd met het Braziliaans elftal.

In de eerste helft werd de opvolger van Marcos niet vaak aan het werk gezet. In het zomers warme São Paulo maakte Ajax het Palmeiras niet echt lastig. Gastheer Palmeiras was zelfs een aantal keer dicht bij een doelpunt. Met name aanvaller Tinga dook een paar keer voor het doel van Kenneth Vermeer op. Aan de andere kant kreeg Lodeiro een royale kans. De bedrijvige Uruguayaan kopte de bal halverwege de eerste helft uit een voorzet van Vurnon Anita naast het doel. Wat verder opviel waren de vier gele kaarten (waarvan drie voor Ajax) die scheidsrechter Ribeiro de Souza gaf. Het droeg allemaal bij aan de Zuid-Amerikaanse sfeer in het stadion, inclusief trommels en fanatiek publiek op de tribunes.

Na rust verscheen Ajax met een sterk gewijzigd team binnen de lijnen. Jasper Cillessen, Thulani Serero, Aras Özbiliz, Ricardo van Rhijn en Daley Blind maakten aan het begin van de tweede helft hun opwachting. Daarmee was de gedaanteverwisseling van Ajax nog niet voltooid, want een kwartier later stonden alleen Jan Vertonghen en Eyong Enoh van de beginopstelling nog in het veld. Het gaf invaller Ouasim Bouy de kans om zich voor de tweede keer aan het grote publiek te laten zien. Na zijn officieuze debuut tegen Almere speelde de 18-jarige middenvelder met rugnummer 40 een halfuur mee tegen de Brazilianen.

Op een kans van De Jong na, kreeg de keeper van Palmeiras ook na rust niet veel meer te doen. Halverwege de tweede helft waagden de invallers Carmona en Fernandão halverwege de tweede helft allebei nog een dappere poging, maar ook zij konden de 25.000 toeschouwers aanvankelijk niet laten juichen. In de slotfase kwam Ajax, met invaller Davy Klaassen, nog twee keer dicht in de buurt van een goal via Klaassen en Serero.

Het laatste woord was uiteindelijk alsnog aan Palmeiras, de ploeg van trainer Scolari. In de extra tijd besliste Carmona de wedstrijd door de bal van dichtbij binnen te werken. De 1-0 leverde een orkaan van vreugde op. Voor Ajax was het belangrijkste nieuws echter dat het in Brazilië zo goed als heel is gebleven en komende donderdag met een fitte selectie aan de tweede seizoenshelft kan beginnen.

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Palmeiras - Ajax en reacties na afloop.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl (foto's AEGON en Mongeral), Pro Shots/Jasper Ruhe (wedstrijdfoto's)

Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan

Trainer Frank de Boer ontving uit handen van collega-trainer Scolari zijn 'persoonlijke' Palmeiras-shirt. Ook Danny Blind ontving een shirt. Trainer Frank de Boer ontving uit handen van collega-trainer Scolari zijn 'persoonlijke' Palmeiras-shirt. Ook Danny Blind ontving een shirt.
Mongeral-topman Helder Molina ontmoette Frank de Boer en Ronald van Liemt (AEGON). Mongeral-topman Helder Molina ontmoette Frank de Boer en Ronald van Liemt (AEGON).
André Ooijer was een uur na rust de vervanger van Toby Alderweireld. André Ooijer was een uur na rust de vervanger van Toby Alderweireld.
Miralem Sulejmani stond zijn plek na een uur af aan Ismaïl Aissati. Miralem Sulejmani stond zijn plek na een uur af aan Ismaïl Aissati.
Ruim 25.000 toeschouwers waren getuige van het duel in voormalige WK-stadion stadion Pacaembu. Ruim 25.000 toeschouwers waren getuige van het duel in voormalige WK-stadion stadion Pacaembu.
Dmitry Bulykin dwong als invaller enkele kansjes af. Dmitry Bulykin dwong als invaller enkele kansjes af.