Menu
Ajax sluit trainingskamp af met zege

Ajax sluit trainingskamp af met zege

Ajax heeft het trainingskamp in Qatar afgesloten met een 2-0-zege op Schalke 04. Arek Milik en Anwar El Ghazi maakten in het stadion van de Qatar Sports Club de treffers. ,,We hebben gedomineerd tegen een heel defensief Schalke", aldus De Boer, die wel Joël Veltman geblesseerd uit zag vallen.

Frank de Boer wilde de geslaagde trainingsweek in Qatar heel graag afsluiten met een mooi resultaat tegen Schalke 04, met een ‘toetje’ zoals hij het zelf noemde. En dat lukte. ,,We hebben gedomineerd", aldus De Boer. ,,Wij kregen de beste kansen, hadden het meeste balbezit. Ik denk dat zij maar twee keer echt gevaarlijk waren. Dit was een verdiende zege."

Toch leek de coach in een mooi resultaat in eerste instantie niet gegund, want al binnen een kwartier viel Joël Veltman geblesseerd uit. Diagnose: lichte verrekking hamstring links. Een dramatische start voor Ajax en natuurlijk slecht nieuws met het oog op de naderende hervatting van de Eredivisie. ,,Ik verwacht niet dat hij vrijdag mee kan doen tegen Groningen", zei De Boer. ,,Dat is zuur voor hem en voor het team. Maar Mike van der Hoorn heeft laten zien dat hij er ook klaar voor is."

De Boer wilde zijn basiself, op Riedewald na, 90 minuten laten spelen. De Boer wilde zijn basiself, op Riedewald na, 90 minuten laten spelen.

Ajax herpakte zich in het compacte, maar fraaie Qatar Sports Club. De voor Veltman ingevallen Van der Hoorn deed het inderdaad uitstekend als bewaker van Klaas Jan Huntelaar en won vrijwel ieder duel van de voormalig Ajax-spits. ,Je moet hem goed in de gaten houden", zei Van der Hoorn. ,,Hij probeert steeds stiekem weg te lopen. Maar het ging goed, dat was niet alleen aan mij te danken, maar aan de hele verdediging."

Offensief deed Ajax, dat in de sterkste opstelling speelde, het ook goed. Ricardo Kishna was met zijn watervlugge acties een plaag voor de Duitsers en Lasse Schöne was in de 29e minuut met een hard schot voorlangs dichtbij de openingstreffer. Schalke was met name gevaarlijk uit de counter, maar echt grote kansen kregen de Königsblauen niet.

In de rust wisselde Schalke 04 bijna het complete elftal, terwijl bij Ajax alleen Jairo Riedewald (lichte knieklachten) werd vervangen door Nick Viergever. Schalke voerde de druk in de tweede helft iets op, maar toch bleven de beste kansen voor Ajax. Davy Klaassen schoot in de 61e minuut van afstand net naast, drie minuten later was het wel raak. Arek Milik kreeg de bal vanaf links van Nick Viergever, zette goed door en schoot hard de 1-0 binnen.

Waar Schalke op jacht ging naar de 1-1 bleef Ajax het gevaarlijkst. Met name Anwar El Ghazi was dreigend. De voor Kishna ingevallen vleugelaanvaller was constant dreigend en tilde in blessuretijd de stand naar 2-0 door op aangeven van de doorgebroken Schöne binnen te schieten. Het toetje was binnen, al zorgde de blessure van Veltman wel voor een vervelende bijsmaak. ,,Joël is belangrijk als verdediger en ook als persoon binnen het team. Dat is wel een smet op week. Maar over de hele linie ben ik tevreden. We hebben een heel goede week achter de rug."

Eindstand: 2-0

Scoreverloop: 64. Milik 1-0, 90+2. El Ghazi 2-0

Gele kaart: Boateng (Schalke 04), El Ghazi (Ajax), Andersen (Ajax), Höger (Schalke 04)

Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman (15. Van der Hoorn), Moisander, Riedewald (46. Viergever); Klaassen, Serero, Andersen (80. Bazoer); Schöne, Milik, (77. Sigthórsson), Kishna (65. El Ghazi)
Niet ingezette wissels: Boer; Tete, Ligeon, Zivkovic, Menig

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Het arbitrale kwartet keurt voor de wedstrijd het veld. Het arbitrale kwartet keurt voor de wedstrijd het veld.
Maar na veertien minuten moest Veltman geblesseerd van het veld. Maar na veertien minuten moest Veltman geblesseerd van het veld.
Lucas Andersen acteerde weer op het middenveld. Lucas Andersen acteerde weer op het middenveld.
Jasper Cillessen hield z'n doel schoon. Jasper Cillessen hield z'n doel schoon.
Arek Milik kreeg weinig mogelijkheden in de eerste helft. Arek Milik kreeg weinig mogelijkheden in de eerste helft.
Lasse Schöne was met een fraai schot dicht bij de 1-0. Lasse Schöne was met een fraai schot dicht bij de 1-0.
Een hoogstandje van Ricardo Kishna. Een hoogstandje van Ricardo Kishna.
Invaller Mike van der Hoorn had Huntelaar in z'n zak. Invaller Mike van der Hoorn had Huntelaar in z'n zak.
De Boer baalt van blessure Veltman: ,,Maar over de hele linie ben ik tevreden. We hebben een heel goede week achter de rug." De Boer baalt van blessure Veltman: ,,Maar over de hele linie ben ik tevreden. We hebben een heel goede week achter de rug."