Menu

Ajax smaakt weer eens het genoegen van een overwinning

Na twee keer een gelijkspel voor de competitie en een nederlaag in de UEFA Champions League, pakte Ajax in Den Bosch zondag weer eens de volle winst: 5-0. En ondanks het feit dat het verzet van de thuisclub pover was, werden de drie punten met blijdschap ontvangen in het Amsterdamse kamp. Zo verheugde trainer Ronald Koeman zich erover dat zijn team voor het eerst dit seizoen de nul hield.

Koeman hield tegen FC Den Bosch de verdediging in stand die het ook Juventus woensdag behoorlijk lastig had gemaakt. Op doel stond deze keer echter Bogdan Lobont en niet Maarten Stekelenburg, die op de laatste training voor het duel aan zijn knie geblesseerd raakte. Lobont, vorig seizoen nog eerste doelman, verving de jonge eerste keeper bekwaam, al werd hij ook weinig op de proef gesteld want de laatste linie van Ajax gaf tegen Den Bosch weinig kansen weg. Alleen bij Amsterdams balverlies kwam de thuisploeg wel eens gevaarlijk door maar meer dan plaagstootjes waren de Bossche pogingen niet. ,,Ik ben blij dat we vandaag eens de nul gehouden hebben'', sprak Koeman dan ook na afloop. ,,Wat Ajax van zo'n wedstrijd kan leren? Onder andere dat we hem uitspelen zoals het hoort. Maxwell bijvoorbeeld nam minder risico en werkte de bal af toe resoluut weg.''

Ajax begon sterk aan het uitduel. Vooral uit de acties van rechtsbuiten Tom de Mul kwam veel dreiging. De jonge Belg bracht zijn collega-vleugelspeler Nourdin Boukhari twee keer vrij voor het doel, maar de bal wilde er nog niet in. FC Den Bosch had echter weinig in te brengen in de openingsfase.

Wesley Sneijder was de eerste die het Amsterdamse overwicht met een doelpunt illustreerde. De middenvelder profiteerde van balverlies van Uneke, stoomde op en schoot de bal steenhard achter doelman Mampaey: 0-1.

Ajax leek echter aanvankelijk niet van plan om de frustraties van de afgelopen weken van zich af te spelen via een monsterscore. ,,Het tempo had hoger gekund'', vond Koeman. ,,We gebruikten de zijkanten te weinig en vielen teveel door het midden aan.'' Wat ook niet meehielp waren de vele blessurebehandelingen in de wedstrijd, die telkens zorgden dat het spel minutenlang stil lag. Joost Volmer moest na 22 minuten al vervangen worden en oud-Ajacied Dennis Schulp lag ook enige tijd op het veld voordat er weer gespeeld kon worden.

Na 35 minuten leefde Ajax weer op. Steven Pienaar bracht Wesley Sonck in scoringspositie maar de Belgische spits had qua scorend vermogen tegen Den Bosch zijn dag niet. Op kleine afstand van het doel wist hij niet Mampaey te verschalken. ,,Het spel van Sonck baart mij geen zorgen'', verklaarde Koeman echter. ,,Hij creëerde goed ruimte voor anderen. Als die dan niet zouden scoren, zou ik me wel zorgen maken.''

En de andere spelers wisten deze zondag wel het net te vinden. In de 41ste minuut werd de opkomende Johnny Heitinga vlak bij het zestienmetergebied ten val gebracht. Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart namen plaats achter de bal en het was Sneijder die de vrije trap met rechts nam. De inzet raakte de in de muur staande Mourad waarna de bal terugstuitte naar de plek vanwaar hij geschoten was. Daar stond Van der Vaart nog en die schoot prachtig in de kruising: 0-2 en de wedstrijd was eigenlijk al gelopen. ,,Den Bosch had niet veel stootkracht'', beaamde Koeman.

De Ajacieden hadden in de tweede helft een klein kwartier nodig om weer tot scoren te komen. Sonck miste opnieuw uit kansrijke positie maar even later tekende een speler die vrijwel nooit scoort voor de 0-3. Nigel de Jong kopte hard in uit een vrije trap van Sneijder; Mampaey kon die inzet nog keren maar de rebound was een eenvoudige prooi voor Zdenek Grygera die van dichtbij zijn eerste officiële goal voor Ajax maakte.

Met drie nieuwe spelers binnen de lijnen - Anthony Obodai voor Boukhari, Julien Escudé voor de licht aangeslagen Heitinga en Nicolae Mitea voor De Mul - gunden de Amsterdammers Den Bosch geen lucht meer. Een tweede verdediger maakte een doelpunt. Uit een vrije trap van Rafael van der Vaart kon Nigel de Jong, nadat Sonck de aandacht van de verdedigers had afgeleid, de bal eenvoudig binnenlopen: 0-4.

Rafael van der Vaart, opnieuw goed spelend, zorgde in de laatste minuut voor het slotakkoord. De aanvoerder schoot een vrije trap vanaf de rechterkant prachtig langs de muur en de keeper. De 0-5 was het vierde doelpunt dat Ajax maakte uit een standaardsituatie.

Hoewel er ook in de tweede helft een aantal blessurebehandelingen was geweest en er eigenlijk twee minuten extra tijd bijgetrokken moesten worden, hield scheidsrechter Van Egmond het na tien seconden blessuretijd terecht voor gezien. De leidsman voelde goed aan dat beide teams het wel voldoende vonden.

,,We zijn aan onze stand verplicht hier te winnen'', sprak Koeman na afloop. ,,Na twee keer gelijk en een nederlaag hadden we dit ook wel nodig.''

En omdat Feyenoord in eigen huis met 3-0 verloor van FC Utrecht, ging Ajax de Rotterdammers op de ranglijst voorbij en staat het team van Koeman nu op de tweede plaats. Ook is Ajax met 18 doelpunten de meestscorende ploeg in de Eredivisie.