Menu

Ajax snakt naar competitiezege

Na de nederlagen tegen PSV en sc Heerenveen en het gelijkspel tegen AZ, wacht Ajax al enige tijd op een overwinning. Die moet zondag in eigen huis dan maar komen in het duel tegen NEC. Vorig seizoen won Ajax door een doelpunt van Wesley Sonck met 1-0.

NEC heeft een redelijk goede reeks achter de rug. De ploeg verloor voor het laatst op 18 september van PSV, maar is in de maand oktober tot nog toe ongeslagen. NAC, RKC en FC Groningen deelden de punten met de formatie van trainer Johan Neeskens terwijl er in de afgelopen twee keer ruim van RBC Roosendaal werd gewonnen. Eenmaal voor de beker, eenmaal in de competitie. NEC staat momenteel tiende met drie punten minder dan Ajax.

Heel erg tevreden is trainer Johan Neeskens niet over de seizoenstart. ,,Het kan beter. Zowel het spel als de resultaten. Ik moet er tot de winterstop rekening mee houden dat de aanval ons probleemkindje zal blijven door diverse blessures. En ook defensief kennen we de nodige fysieke tegenslagen."

Zondag moet de oud-Ajacied en huidige trainer van NEC in elk geval Patrick Pothuizen vanwege een schorsing missen. Wat Neeskens van het duel tegen Ajax verwachten kan, weet hij niet goed: ,,Dat is moeilijk te zeggen en hangt van veel factoren af. De vorm van de dag is erg belangrijk, maar er zijn natuurlijk makkelijkere wedstrijden denkbaar. Het verschil in kwaliteit slaat duidelijk in het voordeel van Ajax uit. Desondanks neem ik voor iedere wedstrijd winst als uitgangspunt. Wij moeten een topdag hebben, Ajax een iets mindere dag. Dan hebben we een kansje. Het is zaak Ajax zo min mogelijk ruimte te geven en extra scherp te beginnen. De ploeg hanteert een hoge balcirculatie en veel acties gebeuren op basis van techniek. Daar moeten wij op inspelen. Ik vond het zelf altijd fijn om tegen een topclub te spelen. Als speler trok ik me daar aan op."

Vorig seizoen was een doelpunt van Wesley Sonck na een ruim uur spelen voldoende voor de zege van het door blessures geplaagde Ajax op NEC. Toevallig stond Rafael van der Vaart toen ook in de spits, want de aanvoerder was fysiek niet honderd procent en kon op die plaats zijn momentjes afwachten. Tom de Mul maakte in dat duel zijn debuut in Ajax 1.

De balans in de thuiswedstrijden van Ajax tegen NEC is dat Ajax 27 van de 28 duels won en één keer gelijkspeelde. Het doelsaldo is 104-16 in Amsterdams voordeel.

Alle wedstrijden tussen Ajax en NEC in de Amsterdam ArenA:

18-04-97 Eredivisie 5-0 Gaal, Louis van
28-02-98 Eredivisie 3-0 Olsen, Morten
21-04-99 Eredivisie 3-0 Wouters, Jan
26-03-00 Eredivisie 5-2 Westerhof, Hans
06-09-00 Eredivisie 0-0 Adriaanse, Co
10-10-01 Eredivisie 5-0 Adriaanse, Co
17-11-02 Eredivisie 6-0 Koeman, Ronald
25-01-04 Eredivisie 1-0 Koeman, Ronald