Menu
Ajax spaart krachten

Ajax spaart krachten

Ajax moest tegen De Graafschap sporadisch waken voor gevaar en boekte een probleemloze 3-0-zege. De Amsterdammers hoefden aan de vooravond van de UEFA Cupreturn tegen Marseille geen bovenmatige inspanningen te leveren.

De doelpuntenmakers van zondag: Dario Cvitanich en Luis Suarez. De doelpuntenmakers van zondag: Dario Cvitanich en Luis Suarez.

Drie dagen na de eerste ontmoeting met Olympique Marseille en drie dagen voor de return in de Amsterdam ArenA wachtte Ajax het - met alle respect - 'tussendoortje' met De Graafschap. Hoeveel fysieke krachten hadden de Ajacieden enkele dagen eerder verspeeld in de Zuid-Franse havenstad? En in welke actuele vorm leefde de thuisploeg toe naar de woensdag te spelen terugwedstrijd tegen de ploeg uit Marseille? Het waren enkele vragen die leefden onder de 49.587 toeschouwers in de uitverkochte ArenA. De paarse uittenues van De Graafschap deden in ieder geval terugdenken aan het succesvolle tweeluik van afgelopen maand met Fiorentina.
Tegen de Superboeren was rechtsback Bruno Silva de vervanger van de geschorste Gregory van der Wiel. Trainer Marco van Basten kon zondag ook geen beroep doen op de geblesseerden Gabri, Jan Vertonghen, Rasmus Lindgren en Eyong Enoh. De Amsterdamse basisploeg boezemde niettemin vertrouwen in. Vooral het aanvalstrio Miralem Sulejmani, Dario Cvitanich en Luis Suarez leek een belofte op doelpunten.
,,We hebben Ismaïl Aissati uit voorzorg aan de kant gehouden’’, vertelde Ajax-trainer Marco van Basten op de persconferentie na afloop. ,,Daarbij heb ik voor de wedstrijd tegen Olympique goede hoop dat Enoh en misschien ook Lindgren er woensdag weer bij kunnen zijn.’’
Oud-Ajacied Erik Heijblok, dit seizoen de aanvoerder van De Graafschap, maakte al na 23 minuten kennis met de scherpschutter die in Suarez schuilt. De Uruguayaanse Ajacied stuurde de bal uit een vrije trap van afstand precies in Doetinchemse doel. Heijblok was volmaakt kansloos op de stijlvolle inzet van Suarez. Eerder slaagde ook spits Cvitanich erin om het de doelman bijzonder lastig te maken. De messcherpe Argentijn was in de openingsminuten al tweemaal dichtbij een treffer.
Nauwelijks zeven minuten eerder kwam Ajax nog goed weg. De Graafschap-spits Luuk de Jong kreeg een vrije kopkans, maar zag zijn inzet op het laatste moment gekeerd door de attente Oleguer. De uitgespeelde doelman Kenneth Vermeer zag tot zijn opluchting hoe de Spanjaard op de valreep redding bracht. De jongere broer van Ajacied Siem de Jong vond zijn familielid niet tegenover zich. De 'Amsterdamse' De Jong werd onlangs fit verklaard na een schouderbeenblessure. Een gebrek aan wedstrijdritme stond een broedertwist voorlopig in de weg.
Na de fraaie openingstreffer drukte Ajax goed door. Vlak voor rust deed Cvitanich zich gelden. Na goed voorbereidend werk van Urby Emanuelson, de creatieve en aanvallende middenvelder in de ploeg van Van Basten, dwong de Argentijn Heijblok tot een capitulatie. Cvitanich dribbelde en dreigde er lustig op los, om de bal vervolgens hoog in het doel van de gasten te werken: 2-0. De Ajacied tekende daarmee voor zijn eerste treffer sinds de thuisbeurt tegen ADO Den Haag in december. Met zijn drie treffers had de Ajacied toen een koninklijk aandeel in de 3-0-overwinning op de Hagenaars.
Ook na rust behield Ajax het beste van het spel. De sterk spelende Oleguer leek de thuisploeg vlak na de pauze aan een derde treffer te helpen. Met een korte voetbeweging werkte hij de bal maar nét naast het doel van Heijblok. Ook aanvoerder Thomas Vermaelen kon bijna juichen na een prima balcontact. De Belg had de pech dat zijn kanonskogel, uit een volley, op de lat eindigde. Het bleef echter waken voor een aansluitingstreffer van de gasten. Middenvelder Rogier Meijer hield Ajax bij de les met zijn schot op de dwarslat. Luis Suarez gooide de wedstrijd een handvol minuten later definitief in het slot. Na een overtreding van Léon Hese op de Uruguayaan, schoot Suarez zelf raak vanaf elf meter.
Met de jonkies Toby Alderweireld (vervanger van Oleguer) en Daley Blind (voor Sulejmani) in de gelederen, speelde Ajax de wedstrijd rustig uit. Extra krachten hoefden, met het oog op de belangrijke tweede ontmoeting met l’OM niet meer te worden verspild. Na de 3-0-overwinning op De Graafschap kunnen de Ajacieden met een goed gevoel toeleven naar woensdagavond. Vanaf 20.45 uur wacht alweer het volgende interessante karwei: ten koste van de Zuid-Fransen de kwartfinale bereiken van het UEFA Cuptoernooi.
,,Het was al met al een stroeve wedstrijd’’ , velde de Ajax-trainer een laatste oordeel. ,,Maar dat had te maken met onze laatste twee wedstrijden en in het bijzonder ook met het feit dat we de uitwedstrijd tegen Olympique met tien man uitspeelden. Hier en daar was te merken dat sommige spelers wat last hadden van vermoeidheid. Het was geen mooie wedstrijd, maar we hebben het wel goed uitgespeeld. Ik ben blij en tevreden dat we geen schade hebben opgelopen. De thuiswedstrijd tegen Olympique zal nog een hele kluif zijn. Maar na vanmiddag spelen we in de competitie in ieder geval nog volledig mee om de tweede plek.’’
Kijk vanavond op Ajax TV naar reacties van trainer Van Basten en Urby Emanuelson en Dario Cvitanich.
Klik hier om alvast naar de website van Ajax TV te gaan >>

Juich Ajax woensdag voorbij Olympique Marseille.
Hier lees je alle informatie over de kaartverkoop>>