Menu
Ajax speelt gelijk in Sneek

Ajax speelt gelijk in Sneek

Ajax heeft in Sneek twee kostbare punten laten liggen. Tegen ONS Boso Sneek acteerde de ploeg voor de pauze matig en kwam op een 2-0 achterstand. Voor rust verkleinde Ajax de achterstand door een doelpunt van Yuri Rose. Na rust wisten de Amsterdammers tegen tien Friezen in blessuretijd via stormram Peter Post langszij te komen. In de hectische slotfase kreeg Ajax nog een paar kansen op de overwinning. Met nog vier wedstrijden te gaan lijkt voor Ajax een dertiende plaats (welke recht geeft op promotie-degradatie wedstrijden) het hoogst haalbare.

Met agressief voetbal werd de toon gezet. Daarom viel de 1-0 voorsprong voor ONS in de 4e minuut als de welbekende donderslag bij heldere hemel ! Bij de eerste de beste aanval van de sympathieke thuisclub was het Curty Gonzales die hard de onderkant van de lat trof. De terugspringende bal werd door een apathisch ogende Ajax verdediging niet weggewerkt, waardoor Ale de Boer alleen maar “dank je wel” hoefde te zeggen.
Kid Ronday kwam vanmiddag niet tot scoren maar gaf wel een assist

Alle goede bedoelingen waren opeens als sneeuw voor de zon verdwenen. Ajax oogde al vrij snel als een bokser die net k.o. was gegaan en het voetbal was bij vlagen slordig, onsamenhangend maar vooral inspiratieloos. De exact 83-jarige thuisclub oogde nu ook niet bepaald als een geoliede machine, maar knokte zich volledig in de wedstrijd en het was zeer doeltreffend. In de 22e minuut namelijk, na een vlot lopende aanval over de linkerkant, was het doelman Danny Been die een helpende hand toestak door een hoge voorzet los te laten. Andermaal greep de defensie te laconiek in waardoor opnieuw Ale de Boer van dichtbij simpel kon scoren, 2-0. Gitzwarte wolken pakten zich samen boven het zwalkende team uit de hoofdstad die niet leken te beseffen dat het allang één minuut voor twaalf was geworden. Maar Ajax kon een beter scenario zichzelf niet toewensen toen drie minuten later Yuri Rose, geheel vrijstaand, in de zestienmeter mocht uithalen voor de broodnodige aansluitingstreffer. Zo gloorde er weer hoop voor de Amsterdammers.

Ajax begon steeds beter te voetballen, al was het niveau over het geheel er èèn die het etiket degradatievoetbal zeker mocht hebben. De onzekere defensie van ONS mocht in de 31e minuut in zijn handen knijpen toen een voorzet van Kid Ronday er bijna invloog en ook Stefano Seedorf kwam een teennagel te kort om de bal er alsnog in te glijden. De thuisclub, die het absoluut probeerde en in Curty Gonzales een dreigende speler had, moesten heel langzaam steeds meer achteruit, maar Ajax kon voor rust het net niet meer vinden. Het vertoonde spel in het laatste gedeelte bood wel perspectief.

Na rust waren de bekers met koffie nog niet eens leeg of Stefano Seedorf kreeg voor open doel een niet te missen kans, maar het schot was wild en onbesuisd. Het was andermaal een signaal dat Ajax zich aan het oprichten was. Het percentage balbezit liep ondertussen fors in het voordeel van Ajax op, maar kansen bleven vooralsnog uit. Na een kwartier mocht ditmaal Ajax zijn handjes dichtknijpen. Via een spaarzame, maar goede aanval van de Friezen bracht de lat redding op het schot van Gonzales.

Scheidend trainer Bart Logchies was inmiddels druk bezig om het tij te keren. Zo zagen we Sergio Cameron invallen en liep stormram Peter Post zich warm. Sergio Cameron mocht in de 65e minuut meteen bij zijn eerste balcontact zijn specialiteit tonen. De vrije trap die volgde werd op miraculeuze wijze door doelman Huitema (gewoonlijk derde doelman !) met de voet gestopt. Het was inmiddels allang éénrichtingsverkeer, maar Ajax miste de creativiteit om openingen te vinden en dus was het oppassen dat de thuisclub niet kon toeslaan in de snelle omschakelingen.

Aan dit gevaar werd in de 75e minuut een einde gemaakt toen Curty Gonzales, de meest dreigende speler op het veld, met zijn tweede gele kaart kon gaan douchen na een overtreding op Siver Abdulrahman. Ajax, met inmiddels Peter Post in de gelederen, drukte ONS nog meer naar achteren en op de tribune bleven niet veel nagels meer heel bij de supporters die hun favorieten nauwelijks nog van het eigen speelgedeelte zagen afkomen. Lars Middelwijk nam in de 80e minuut doelman Huitema nog maar eens onder vuur en twee minuten later was het Glenn van Zoolingen die zijn schot via de bovenkant van de lat over zag gaan.
Glenn van Zoolingen vocht menig duel uit op het middenveld

De slotfase was net zoals de gehele wedstrijd. Technisch niet bijster goed, maar de inzet zorgde voor een hoog amusementsgehalte op het matig bevolkte sportcomplex. Ale de Boer moest in de 87e minuut zijn keeper bijstaan op de doellijn toen Sergio Cameron een cornerbal er bijna ineens inschoot. Het was nog uitstel van executie, want twee minuten later, na opnieuw een corner, was het Peter Post die plotseling opdook bij de tweede paal nadat iedereen de hoge bal had gemist. Zo scoorde de nu al legendarische stormram de 2-2.

Ajax rook bloed en direct vanaf de aftrap veroverde Ajax de bal en dook Kid Ronday alleen voor doelman Huitema op. Helaas verloor Kid het overzicht en ging hij voor eigen success, waardoor doelman Huitema nog ternauwernood kon redden (Peter Post liep vrij naast hem !). In de slotseconden, toen ONS bijna bezweek onder de druk, was het opnieuw doelman Huitema die zijn team overeind hield op het schot van Middelwijk. Zo hielden beide teams een mager punt over aan het povere maar wel amusante duel.

Fotografie: Rob van Vliet