Menu
Ajax speelt gelijk tegen Groningen

Ajax speelt gelijk tegen Groningen

Ajax heeft dinsdagmiddag de tweede oefenwedstrijd op Portugese bodem met 1-1 gelijkgespeeld. Op het complex van Golfclub Amendoeira in Alcantarilha opende FC Groningen na een kwartier de score via Tim Matavz. Luis Suarez maakte na rust gelijk. Christian Eriksen speelde de hele tweede helft mee.

Op een bijzondere locatie sloot Ajax het trainingskamp in Portugal met een gelijkspel af. Groningen had als ‘thuisspelende’ ploeg een splinternieuw golfterrein in Alcantarilha uitgezocht om Ajax op vreemde bodem te ontvangen. Een fraai gelegen voetbalveld op het golfcomplex vormde op die wijze het decor van de laatste testcase voordat Ajax de competitie hervat.

Nadat Daley Blind zijn Ajax-collega's bij aankomst op enthousiaste wijze welkom had geheten, leek Ajax aan het begin van de wedstrijd snel op voorsprong te komen. Aanvoerder Suarez zette in de dertiende minuut met De Jong een fraaie aanval op, waarna Urby Emanuelson de openingstreffer dacht te maken. De Nederlandse scheidsrechter Gerrit Fikkert had echter buitenspel geconstateerd en keurde de treffer af. Een minuut later was het aan de andere kant wel echt raak. Tim Matavz kopte de bal met een boogje over Maarten Stekelenburg heen: 1-0.

Eriksen speelde drie dagen na zijn officieuze debuut opnieuw een helft mee. Eriksen speelde drie dagen na zijn officieuze debuut opnieuw een helft mee.

Nadat Jol in de tweede helft drie verse krachten had ingebracht, onder wie Christian Eriksen, scoorde Suarez in de 56e minuut tegen zijn oude club de gelijkmaker. Hij werkte de bal vanuit een rommelige situatie in zittend op de grond binnen: 1-1.

Kansen op meer kwamen er daarna onder meer nog via Jan Vertonghen, die een opzij gelegde vrije trap van Demy de Zeeuw over het doel van de ingevallen sluitpost Van Loo schoot. Later in de tweede helft waagde ook Gregory van der Wiel - onder toeziend oog van zo'n 200 toeschouwers - van afstand een poging die over het doel verdween.

In de tachtigste minuut kreeg Ajax misschien nog wel de beste mogelijkheid op een zege, nadat Eriksen alert reageerde op het moment dat Groninger Granqvist de bal verspeelde. De jonge Deen snelde richting het doel en gaf de bal aan de eveneens ingevallen Miralem Sulejmani af. Met zijn inzet kon Sulejmani (die even daarvoor aan zijn hoofd werd geraakt, maar na behandeling weer verder kon) de Groningse keeper echter niet verrassen. In de slotminuut werd ook Groningen via Koc nog even gevaarlijk, maar tot geluk van Ajax ontbrak ook bij hem de scherpte om doeltreffend uit te halen.

Martin Jol kon na afloop leven met het gelijkspel. ,,Maar natuurlijk win je liever. Zeker als je beter bent, en dat waren we vanmiddag”, reageerde hij na afloop van het duel dat in de Portugese namiddag werd gespeeld. ,,We zitten aan het einde van een trainingskamp. Het is prima zo. We hebben goed getraind, onder goede omstandigheden. Of we klaar zijn voor de hervatting weet je pas achteraf, maar het ziet er goed uit.”

Ajax reist woensdag terug naar Nederland en hervat zondag de competitie met het inhaalduel tegen NAC Breda. De opnieuw goed spelende Eriksen kon Jol opnieuw bekoren. ,,Eriksen is een dynamische speler met veel overzicht.” Op de vraag of de Deen wellicht al aanspraak mag maken op een plaats in de wedstrijdselectie voor het duel met NAC antwoordde Jol: ,,Ja, hij zit er zondag bij."

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl

Voor Blind was het een speciale dag. Voor Blind was het een speciale dag.
Het duel werd op een bijzondere locatie gespeeld. Het duel werd op een bijzondere locatie gespeeld.
Suarez was net als zaterdag opnieuw trefzeker. Suarez was net als zaterdag opnieuw trefzeker.
De Zeeuw en Ajilore. De Zeeuw en Ajilore.
Blind geeft een aanwijzing. Blind geeft een aanwijzing.
Eriksen speelde een goede tweede helft. Eriksen speelde een goede tweede helft.
Sulejmani kreeg in de slotfase nog een goede kans op de winnende treffer. Sulejmani kreeg in de slotfase nog een goede kans op de winnende treffer.