Menu
Ajax speelt met Emmen in eerste helft

Ajax speelt met Emmen in eerste helft

De eerste helft van Emmen - Ajax was een spel van kat en muis met Ajax in de rol van de kat. Met een 4-0 voorsprong voor de Amsterdammers kwam eerstedivisionist Emmen halverwege nog goed weg. Na rust liet het wat vermoeide Ajax de teugels enigszins vieren.

Trainer Henk ten Cate toonde zich na afloop van het eenzijdige duel in het sfeervolle Veenoord - Nieuw-Amsterdam vooral tevreden over de eerste helft. De Ajax-coach had gezien hoe zijn team de tegenstander geen kans gaf een aanval op te bouwen en eenmaal in balbezit meteen omschakelde richting het Emmen-doel. De kopbal uit een corner van Wesley Sneijder waarmee Mauro Rosales na vijf minuten de score opende, was het gevolg van vroeg storen en een scherpe tegenaanval die door de thuisclub nog net over de achterlijn gewerkt kon worden.

Ook de tweede Amsterdamse treffer kwam rechtstreeks voort uit de inspanningen die Ajax op het trainingsveld heeft geleverd de afgelopen tijd. Ajax veroverde de bal, Mauro Rosales speelde spits Markus Rosenberg aan en die legde de bal keurig terug op de inlopende Wesley Sneijder die met een bekeken schuiver scoorde.

In drie minuten tijd kregen de Amsterdammers vervolgens drie goede kansen, alvorens Thomas Vermaelen uit alweer een corner met zijn rechterbeen de bal langs de doelman schoot (0-3). Robbert Schilder maakte er op slag van rust 0-4 van uit een goede dieptepass van de gedreven spelende Sneijder.

,,Ik was heel tevreden over de eerste helf", zei Ten Cate. ,,De veldbezetting was goed, we hielden het speelveld uitstekend klein en de goals waren echt 'getrainde situaties'. In de tweede helft sloop de gemakzucht er een beetje in bij de ploeg, ook door de grote voorsprong. Het feit dat ik Jaap Stam eraf haalde in de rust, speelde ook mee, net als de vele wissels. Ik denk ook dat de jongens een beetje moe waren want de meesten hebben vanochtend nog hard getraind. En dan die warmte... Dit is geen weer om te voetballen. Maar al met al hebben we het goed gedaan. We hebben geen echte kansen weggegeven. De eerste zaak is om de verdediging op orde te hebben. En dan bedoel ik niet alleen de laatste linie, want verdedigen doen we met het hele team."

De paar keer dat Emmen in de buurt van keeper Maarten Stekelenburg kwam, was dat een gevolg van concentratieverlies van Ajax. Van die halve kansen kwam het grootste deel in de tweede helft, toen rustpunt Stam het veld had geruimd.

Natuurlijk hoopten de toeschouwers op nog een Ajax-show na rust, maar de energie leek enigszins afgenomen. Toch creëerde Ajax nog voldoende kansen, alleen had Klaas Jan Huntelaar voor zijn doen veel pech bij het afronden. De topschutter verving na een dik halfuur Rosenberg (Ten Cate: ,,Markus heeft een grotere achterstand dan de rest van de internationals, dus hadden we afgesproken dat hij een halfuur vol zou gaan en dan gewisseld zou worden.") en kreeg een serie goede kansen maar op de een of andere manier wilde de bal er niet in. Pas in de 87ste minuut, toen hij twee tegenstanders omspeelde en de bal in de verre hoek schoot, kreeg hij zijn gewenste goal. Jan Vertonghen had in de 66ste minuut Ajax op 0-5 gezet.

,,We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg", sprak Ten Cate. ,,Het gaat elke keer een beetje beter."

Bekijk ook het fotoverslag