Menu
Ajax speelt met Willem II

Ajax speelt met Willem II

Met de grootste overwinning van het seizoen vermaakte Ajax het publiek in de ArenA. Na een 5-0-ruststand zorgde Luis Suarez in de tweede helft met twee goals voor een eindstand van 7-0 tegen Willem II. ,,We hebben het publiek aangenaam bediend”, zei Marco van Basten.


Vanaf de eerste minuut vloog Ajax, met Jan Vertonghen in de basis, over de gasten heen. De stadionklok gaf 1.33 aan toen Luis Suarez met een prachtige steekpass Dario Cvitanich bediende en de Argentijn de 1-0 achter Maikel Aerts tikte. Zo gingen de Amsterdammers verder. Willem II, waarvan Ajax in de eerste wedstrijd van het seizoen nog met 2-1 had verloren, gaf daarvoor ook alle gelegenheid. Het publiek ging er eens goed voor zitten, want na goals van Eyong Enoh en Dario Cvitanich - prachtige kopbal na een afgemeten voorzet van Gregory van der Wiel - stond het na twintig minuten al 3-0.
Wie om zich heen keek, zag de supporters stralen. Voor dit Ajax kochten ze elk jaar hun seizoenkaart. Zo willen ze hun helden zien spelen. Ze zagen Ajax al in de dubbele cijfers eindigen en dus volgde er prompt her en der een fluitconcert toen de bal naar hun zin veel te vaak naar Kenneth Vermeer werd teruggespeeld. Want op die manier zou de tien niet gehaald kunnen worden. Lang duurde het gemor niet, want nog voor rust stond de teller al op vijf. Arjan Swinkels haakte in de 35ste minuut de opgestoomde Van der Wiel in het strafschopgebied, en Ajax kreeg een penalty. Luis Suarez benutte die koelbloedig. Urby Emanuelson schoot op slag van rust de 5-0 binnen.
In de pauze wisselde Marco van Basten eenmaal. Rob Wielaert werd uit voorzorg aan de kant gehouden, want hij staat ‘op scherp’. Een nieuwe gele kaart zou betekenen dat hij in de uitwedstrijd tegen PSV niet had mogen spelen en dat risico wilde de trainer niet nemen. Toby Alderweireld was zijn vervanger. ,,Ook in de tweede helft gingen we met dezelfde instelling verder”, complimenteerde Van Basten zijn ploeg na afloop. ,,Je ziet wel eens dat het in de tweede helft inzakt bij zo’n stand, maar we kregen nog een behoorlijk aantal kansen. Tot de laatste minuut hebben we het publiek goed bediend.”
Luis Suarez bouwde hard aan zijn eigen doelsaldo. Hij zorgde voor de twee goals na rust, wat zijn totaal op twintig doelpunten bracht. Nog slechts eentje minder dan de topscorer van de Eredivisie, Mounir El Hamdaoui. Maar deze wedstrijd stond bij Ajax, ondanks het persoonlijk succes van Suarez, vooral het collectief als een huis. ,,Ik ben erg tevreden en trots op het team”, sprak Van Basten. Voor zijn collega Alfons Groenendijk was het een ander verhaal. De trainer, tot vorig seizoen nog assistent-trainer bij Ajax, voelde zich na afloop alsof er een stoomwals over hem heen was gedenderd. ,,Ik had een andere terugkeer gewenst”, aldus Groenendijk. ,,Dit was de langste middag die ik ooit op een voetbalveld heb doorgebracht. Als liefhebber heb ik wel genoten van Suarez en Aissati en de prachtige show van Ajax. Maar het is niet leuk om in zo’n figurantenrol te acteren.”
Ajax op zijn beurt zal heel wat zelfvertrouwen hebben getankt. En met duels tegen PSV, AZ, Sparta en FC Twente als competitieslot is dat natuurlijk nooit weg.