Menu
'Ajax speelt ook tegen Barça eigen spel'

'Ajax speelt ook tegen Barça eigen spel'

In de 'sala de premsa' (Catalaans voor perszaal) van Camp Nou verzorgden Frank de Boer en Bojan Krkic een voorbeschouwing op de eerste Champions League-ontmoeting met FC Barcelona. De oud-speler en de huurling van Barça toonden respect voor de komende opponent, maar gaan als Ajacieden wel uit van eigen kracht. Siem de Jong start woensdag in de basis tegen Barcelona.

Een succes in de vorm van een overwinning of een opsteker in de gestalte van een gelijkspel; weinig voetbalvolgers of Ajacieden hebben daar tegen FC Barcelona geloof in. Tegen de best voetballende ploeg van de voorbije jaren zal Ajax het lastig krijgen, is de algemene opinie. Misschien zelfs wel heel erg moeilijk. Daags voor de Champions League-ouverture lijken de opinies gestoeld op realisme. Barça behoort al jaren tot de absolute top. Ajax hoopt op weg te zijn naar dat topniveau. Al biedt het lage verwachtingspatroon de Amsterdammers ook een uitgelezen kans om als underdog te verrassen.

,,Het is natuurlijk nooit mooi als men er zo over denkt’’, reageerde Frank de Boer op het verwachtingspatroon bij velen. Het is een prognose die deels ook gebaseerd zal zijn op de recente ontmoetingen met Real Madrid. In de afgelopen twee edities van de Champions League was Ajax keer op keer kansloos tegen de Madrilenen. Real Madrid en FC Barcelona zijn de grootmachten in het Spaanse en daarmee direct ook in het mondiale topvoetbal. De topclubs ontlopen elkaar maar weinig, zo blijkt telkens als Real en Barça de krachten meten in een nieuwe editie van El Clásico.

Frank de Boer en FC Barcelona-huurling Bojan verzorgden de persconferentie van Ajax in Camp Nou. Frank de Boer en FC Barcelona-huurling Bojan verzorgden de persconferentie van Ajax in Camp Nou.

,,Het geeft misschien ook aan dat wij niet in beste vorm verkeren’’, borduurde De Boer nog even voort. De Ajax-trainer was vijf jaar lang speler in Camp Nou. De Monnickendammer kent club en voetbaltempel als weinig anderen. ,,Barça draait daarentegen misschien vrij aardig. Ik ben er desondanks van overtuigd dat we ons eigen spel moeten spelen. Dominant spelen is best lastig, tegen Barcelona. Maar als we ons eigen niveau halen ben ik tevreden. Zelf je niveau halen is het allerbelangrijkste. Spelers moeten eigenlijk boven hun eigen niveau uitstijgen. Daar zijn deze wedstrijden ook zeer geschikt voor.’’

De eerste officiële ontmoeting met FC Barcelona is ook een meetmoment, weet De Boer. ,,Deze wedstrijd is een testcase om te zien hoe ver we van het niveau van Barça afzitten.’’ Afgelopen seizoen wachtte de Eredivisiekampioen in een loodzware poule met de titelverdedigers van Duitsland (Borussia Dortmund), Engeland (Manchester City) en Spanje (Real Madrid) ook al vele helse klussen. De Boer stipte in Barcelona nog maar eens aan waarom het lukte om in veel, eigenlijk de meeste pouleduels tóch overeind te blijven. Of, zoals tegen Manchester City, zelfs te stunten. ,,We moeten altijd uitgaan van ons eigen spel’’, benadrukte De Boer nog maar eens een basiswaarde voor zijn Ajacieden. ,,Zo hebben we dat in de vorige Champions League-rondes ook gedaan. Zeker bij Borussia Dortmund en in de eerste wedstrijd tegen AC Milan, een jaar eerder lukte dat goed. Ik wil die instelling zien. Dan ben ik tevreden. Natuurlijk weet je dat Lionel Messi en Neymar zomaar iets kunnen forceren. Het gaat erom zelf je niveau te halen. Dat is en blijft het allerbelangrijkste.’’

Toch is ook, misschien wel juist De Boer een realist. De Ajax-trainer is uiteraard niet blind voor de verhoudingen binnen het Europese clubvoetbal. De Boer: ,,Uiteindelijk is verliezen van Real Madrid of misschien van FC Barcelona niet gek. Dat gebeurt heel veel ploegen. Het gaat om de manier waarop. Ik denk dat er de afgelopen seizoenen bij Ajax wel degelijk verandering hebben plaatsgevonden. We zijn op punten anders gaan spelen. Maar als je dan toch verliest, verlies dan op de Ajax-manier.’’ Hij benadrukte vervolgens tegenover het Spaanse gedeelte in de perszaal nog maar eens wat hij morgenavond wil zien: attractiviteit en van eigen kracht uitgaande spelers.

Uiteraard tekenen De Boer en Krkic voor een stunt á la Celtic, dat er afgelopen seizoen miraculeus in slaagde om Barcelona te verslaan. De Boer wenst daarvoor echter geen concessies te doen in de manier waarop de Catalanen worden bespeeld. ,,We gaan niet opeens trainen of spelen zoals Celtic tegen Barça deed. We moeten proberen zoveel mogelijk ons eigen systeem te spelen, want daar zijn we het beste in. Het gaat erom dat wij op bepaalde momenten druk vooruit kunnen geven, fouten kunnen forceren. Van die fouten moeten wij dan vervolgens profiteren. Ajax mag en moet respect hebben voor deze tegenstander. Maar daarbij zullen we wel ons eigen spel spelen.’’

In de ruimbemeten perszaal van Fútbol Club Barcelona besloot De Boer het persmoment met het nieuwtje dat Siem de Jong woensdagavond zal starten. De aanvoerder maakte zaterdag tegen PEC Zwolle zijn rentree (2-1) en is ditmaal vanaf de aftrap inzetbaar. ,,Hoe lang Siem kan spelen is afwachten. Ik hoop zeker een uur’’, besloot De Boer hoopvol.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De fotografen verdrongen zich rond Ajax-coach en voormalig Barcelona-speler Frank de Boer. De fotografen verdrongen zich rond Ajax-coach en voormalig Barcelona-speler Frank de Boer.
De Boer wenste zijn collega-trainer Gerardo Martina namens Ajax sterkte met de verwerking van het overlijden van Martina’s vader. De Boer wenste zijn collega-trainer Gerardo Martina namens Ajax sterkte met de verwerking van het overlijden van Martina’s vader.
Na de persconferentie volgde er een training in het stadion van FC Barcelona. Na de persconferentie volgde er een training in het stadion van FC Barcelona.