Menu
Ajax speelt tegen PSV krachtig gelijk, maar is 'winnaar op punten'

Ajax speelt tegen PSV krachtig gelijk, maar is 'winnaar op punten'

,,Als er een winnaar had moeten zijn, was Ajax op punten de winnaar geworden. Er zijn wel eens saaiere 0-0-wedstrijden geweest om naar te kijken.'' Ajax-trainer Danny Blind vatte het topduel Ajax - PSV in twee zinnen uiterst kernachtig samen. De Amsterdammers werkten tegen de Eindhovenaren een redelijke generale repetitie af voor het naderende Champions Leaguetreffen tegen Internazionale. Al bleef na een florissante tweede helft wel een onbevredigend gevoel knagen. Helaas wordt alleen in jurysporten een winnaar op punten aangewezen.

Zelden werd de Amsterdam ArenA overtuigender omgetoverd tot een écht Ajax-bastion als pal voor de competitietopper tegen PSV. Terwijl de spelers het veld betraden, kleurden de tribunes als bij toverslag rood en wit. 'F-Side 1976' en 'Anno 1900' of simpelweg 'Ajax Amsterdam' waren sfeervolle verwijzingen naar de roemruchte clubgeschiedenis en daarmee nauw verbonden supportershistorie.
Alle sfeerelementen ten spijt, ging Ajax - PSV moeizaam van start. Stroperig bijna. Mat. Pas na rust liet de thuisploeg echt en vol overtuiging zien wat het in zijn mars heeft. In elk geval genoeg om de supporters en voetballiefhebbers ruimschoots te behagen, zo werd duidelijk.

De Ajacieden hinkten in het eerste bedrijf wellicht onbewust, maar toch, op twee gedachten. Een topduel op de zaterdagavond tegen PSV, drie dagen later gevolgd door een Europese kraker tegen Internazionale. Twee nauwelijks te versmaden voetbalgerechten voor de rasechte Ajax-supporter. Het kan niemand verbazen als ook de Ajacieden de aandacht verdeelden over de twee toppers.

Het Amsterdamse spel was voor rust iets rommeliger dan dat van de Eindhovenaren. Druistiger. De enige écht grote kans in de eerste helft was voor Steven Pienaar. Centrale verdediger Hedwiges Maduro zette de Zuid-Afrikaan met een prima steekbal plots vogelvrij voor PSV-goalie Gomes. De kleine middenvelder mikte de bal pardoes op het kolossale lichaam van de uit zijn doelgebied gestormde sluitpost.
De Ajacieden kwamen na ruim een kwartier spelen nog goed weg, doordat Timmy Simons zijn inzet op de paal mikte. Een dekfoutje achterin bleef zodoende onbestraft. Twee kopballetjes van ex-PSV'er Klaas Jan Huntelaar leverden niets op. Een gevaarlijke voorzet van Jefferson Farfán schoot langs alles en iedereen heen.

,,De eerste helft was voor PSV, maar de tweede nadrukkelijker voor Ajax’’, zei Blind in zijn terugblik. De coach wilde er maar mee zeggen dat Ajax na de thee gevaarlijker was, dan de Eindhovenaren voor rust. ,,Ik heb vier, vijf grote kansen geteld. Daar had eigenlijk minimaal één doelpunt uit moeten vallen.’’
Vooral Markus Rosenberg ontpopte zich de tweede helft tot plaag voor de Eindhovense verdediging. In een fase waarin de Amsterdammers vooral ook als ploeg meer grip kregen op de wedstrijd, vond de Zweed telkens Gomes op zijn weg. Na een uur spelen moest de boomlange Braziliaan zich zelfs tot het uiterste strekken op de inzet van de in prima vorm verkerende Ajacied. Met een uiterste krachtsinspanning maakte de keeper de bal onschadelijk. Een bijzonder één-tweetje met collega-aanvaller Klaas Jan Huntelaar bleef luttele minuten later ook al zonder bekroning. Opnieuw lag Gomes dwars. Nadat Jefferson Farfán en Arouna Koné doelman Stekelenburg op de proef stelden, lieten ook Huntelaar en Maduro grote Ajax-kansen liggen. Maduro kwam net te kort op een vrije bal vanaf rechts, terwijl Huntelaar op het beslissende moment weggleed nadat Vermaelen de spits krachtig koppend had bediend.

Alle gemiste kansen ten spijt, lieten de Ajacieden een frisse en strijdlustige indruk achter. Al was het zaterdagavond weliswaar een momentopname: het wekt in elk geval vertrouwen voorafgaand aan het duel tegen Inter in Milaan.

,,Vooraf was het afwachten hoe mijn ploeg reageerde op onze midweekse wedstrijd’’, liet PSV-trainer Guus Hiddink op zijn beurt een vakkundig licht schijnen over de wedstrijd. De Eindhovenaren werden afgelopen woensdag Europees uitgeschakeld door Olympique Lyon. ,,Ik denk dat wij redelijk tevreden kunnen zijn. Mijn team heeft karakter getoond tegen een Ajax dat een goede opmars maakt. In resultaten en in de hoogte van de scores. Dit was een typische Nederlandse wedstrijd, waarin beide ploegen tactisch sterk op elkaar waren ingesteld. Het werd een 0-0-wedstrijd met behoorlijk aantrekkelijke fases.’’

Na afloop toch nog een extra winstpuntje aan Ajax-kant. Zoals het zich direct na de wedstrijd liet aanzien, meldden zich na Ajax - PSV geen extra patiënten in de toch al overvolle Amsterdamse ziekenboeg.

Bekijk ook het fotoverslag van Ajax – PSV