Menu

Ajax stapje verder naar honderd procent

Voor het eerst sinds de samenwerking van Ajax Amsterdam en Ajax Cape Town troffen beide ploegen elkaar in een onderling duel. De thuishaven van de ploeg van trainer Gorden Igesund, het imposante rugbystadion Newlands, was gevuld met bijna vijftienduizend enthousiaste voetbalfans die voor alle fraaie dingen klapten. Amsterdam versloeg de Zuid-Afrikaanse kleine broer met 0-3.

's Morgens verscheen Ajax Amsterdam met de selectie op een door Cape Town georganiseerde clinic in Township Langa. Ajax Cape Town schitterde door afwezigheid. Volgens de woordvoerder omdat de coach het duel van die avond zeer serieus nam. ,,Maar dit is toch wel even belangrijker dacht ik", stelde Ronald Koeman onomwonden vast toen hij zag hoeveel plezier de kansarme kinderen hadden met zijn spelers.

Maar Igesund koos voor afzondering. Misschien dat het zijn spelers hielp, want Ajax Cape Town deed het zo slecht nog niet. ,,We hielden Ajax in de eerste helft van spelen af", verkondigde Igesund na afloop. Het team dat tegenover de Afrikaanse formatie stond, was op een aantal plaatsen anders dan zaterdag tegen Spakenburg. De achterhoede was echter exact gelijk en op het middenveld was Wesley Sneijder op de plaats gekomen van Anthony Obodai. Voorin moest Yannis Anastasiou plaatsmaken voor zijn landgenoot Angelos Charisteas en Ryan Babel voor Steven Pienaar, die tegen zijn oude ploeg natuurlijk in de basis stond. ,,Het was leuk voor mij om hier weer op het veld te staan", aldus de trots van Ajax Cape Town. ,,Ik vond het niet raar om tegen ze te spelen en vind dat zij een goede wedstrijd hebben gespeeld."

Dat goede spel leidde nergens toe, want Ajax Amsterdam haalde een hoog rendement uit het aantal kansen. Tot twee keer toe was een spelhervatting aanleiding voor een goal. In de 35ste minuut kopte Charisteas uit een vrije trap van Rafael van der Vaart fraai raak. Elf minuten eerder had August raak gekopt, maar tot grote teleurstelling van de meelevende fans ging die treffer niet door. Daardoor rustte Ajax met een 0-1 voorsprong.

In de tweede helft wijzigde Koeman zijn team op twee plaatsen. Stekelenburg gaf het doel over aan Hans Vonk en Nourdin Boukhari maakte ruimte voor Ryan Babel, die nu dus van links zijn acties mocht maken, terwijl dat zaterdag nog vanaf rechts was geweest. De sterke spits deed het opnieuw niet onverdienstelijk. ,,We weten dat de spits zijn sterkste positie is, maar hij kan ook aan de zijkanten spelen", aldus Koeman. Maar het was niet Babel, maar verdediger Julien Escudé die de 0-2 scoorde na een corner van Van der Vaart.

De Fransman nam vervolgens de aanvoerdersband over van de gewisselde Johnny Heitinga, die opnieuw als controlerende middenvelder opereerde vanwege de liesblessure van Tomás Galásek. Voor Heitinga kwam Urby Emanuelson. Ook publiekslieveling Pienaar ging naar de kant voor Antony Obodai en Hatem Trabelsi stond zijn plaats af aan Nigel de Jong. Nadat Charisteas de kans op 0-3 had gemist, werd hij vervangen door Anastasiou en vanaf dat moment schakelde Ajax om naar een 4-4-2 tactiek met Babel en de Griek als diepste spelers. Zeven minuten voor tijd - Sneijder was als laatste nog gewisseld voor Rasmus Lindgren - tikte Maxwell met een mooie voetbeweging de bal langs de keeper voor 0-3.

De 0-3 was ook de eindstand en daarmee verdiende AFC Ajax anderhalf punt. Koeman was tevreden: ,,Beide teams wilden er iets van maken. Cape Town speelt natuurlijk hetzelfde systeem als Ajax en je merkte dat zij graag wat wilden laten zien. We startten goed, Charisteas kreeg al vrij snel een goede kans. Daarna begon Cape Town beter te spelen, op een gegeven moment waren ze iets sterker dan wij. Vandaag zag je echter dat dode spelmomenten steeds belangrijker worden. Ze breken vaak een wedstrijd open of beslissen het. Ook vandaag was dat zo, Charisteas opende de score uit een vrije trap. Wij hebben met Escudé, Grygera, Heitinga en Charisteas onder andere goede koppers en we hebben spelers die goed vrije trappen kunnen nemen. Met elf Pienaars zouden we daar niet zo van kunnen profiteren. In de tweede helft hebben we goed gecontroleerd gespeeld, het hele team heeft hard gewerkt. Sommige momenten speelden we heel goed, andere minder. Uit de counters hadden we bijvoorbeeld meer kunnen halen. Maar het was een goede wedstrijd, met de juiste spirit. Ik denk dat het publiek een leuke wedstrijd heeft gezien.”

,,Ook al is het een vriendschappelijk duel, toch willen we winnen. Vergeet niet dat dit voor ons de aanloop is naar de tweede competitiehelft. Over twee weken moeten we er staan. We gaan beetje bij beetje naar de honderd procent toe. We hebben goede trainingen nodig en wedstrijdjes in de voorbereiding om in een goed ritme te komen. We hebben het goed gedaan vandaag.”

Ingesund: ,,Het was een goede oefening voor beide teams. Voor ons was het belangrijk om Ajax goed partij te geven en ik denk dat we met name in de eerste helft zeker gelijkwaardig aan elkaar waren. Wij spelen zondag weer een belangrijke wedstrijd in de competitie en daarom wilden we het vandaag ook goed doen. De wedstrijd was open en leuk om te zien, denk ik, en ik ben tevreden over hoe mijn team gespeeld heeft.”