Menu
Ajax start 2016 in Turkije

Ajax start 2016 in Turkije

Ajax reist maandag af naar het Turkse Belek voor een trainingskamp van een week. Onder anderen Abdelhak Nouri (18) en Kasper Dolberg (18) maken deel uit van de selectie van trainer Frank de Boer, die zaterdag 9 januari een oefenwedstrijd afwerkt tegen Hamburger SV. Vaclav Cerny  (18), Donny van de Beek (18) en de negentienjarigen Riechedly Bazoer, Jairo Riedewald en Andre Onana completeren het tienergezelschap.

Het is de derde keer dat Ajax zijn tenten opslaat in de Turkse badplaats, waar het eerder in 2011 en 2014 verbleef. Bovendien speelde de club in de winterstop van 2011 eveneens een oefenwedstrijd tegen Hamburger SV. Onder leiding van de kersverse coach Frank de Boer - die pas een maand de scepter zwaaide - gingen de Ajacieden met 4-2 onderuit. Ruud van Nistelrooij was met twee treffers de gevierde man aan Noord-Duitse zijde. Luis Suarez maakte de doelpunten voor de bezoekers. Amper drie weken later verkaste de Uruguayaanse aanvaller naar Liverpool. Na het treffen in Hamburg vlogen de Ajacieden door naar Turkije. Tijdens deze oefenstage openden Ajax en Galatasaray de Turk Telekom Arena in Istanbul met een doelpuntloos gelijkspel.

Opnieuw Belek
Twee seizoenen geleden verbleef Ajax tijdens de winterstop opnieuw in Belek. En opnieuw was Galatasaray een van de tegenstanders in een oefenduel. Al was ditmaal het Akdeniz Üniversitesi Stadyumu in Antalya het decor. Ondanks een 2-1-nederlaag konden de Amsterdammers terugkijken op een prima wedstrijd, die werd beslist door treffers van Buruk Yilmaz en Ibrahim Coskun. Mike van der Hoorn redde de eer voor de recordkampioen

Bojan Krikic in duel met Wesley Sneijder tijdens het oefenduel met Galatasaray in 2014.
Bojan Krikic in duel met Wesley Sneijder tijdens het oefenduel met Galatasaray in 2014.

De Boer neemt een grote groep spelers mee naar Belek, waaronder een behoorlijk aantal tieners. Voor Dolberg wordt het de eerste keer dat hij zich mag gaan meten met de spelers van het eerste elftal. De 18-jarige Deen, die afgelopen zomer overkwam van Silkeborg IF, dankt zijn uitverkiezing aan een prima eerste halfjaar in Ajax A1. Daar viel hij met name op door zijn balbeheersing, traptechniek, scorend vermogen en fysieke mogelijkheden. Nouri (18) maakt het winterse trainingskamp voor de tweede opeenvolgende keer mee. Ook vorig jaar in Qatar behoorde de balvirtuoos tot het keurkorps van het eerste elftal.

Cerny en Van de Beek
De eveneens 18-jarige Cerny en Van de Beek zijn de overige talenten die nog speelgerechtigd zijn voor de A1, maar meereizen naar Belek. In tegenstelling tot Dolberg en Nouri hebben zij echter al hun officiële debuut gemaakt voor Ajax. Sterker nog, beiden vonden al het net namens Ajax in de Europa League. Cerny deed dat eind november op Celtic Park, waar hij de beslissende 1-2 voor zijn rekening nam. Twee weken later herhaalde Van de Beek dat kunststukje in het thuisduel met Molde FK: 1-1.

Behalve eerdergenoemd viertal beschikt De Boer over nog drie tieners in zijn selectie, te weten Bazoer (19), Riedewald (19) en Onana (19). Van hen maakten Bazoer en Riedewald al hun opwachting in het grote Oranje. Onana daarentegen moet het vooralsnog doen met optredens in Jong Ajax, waar hij zich almaar blijft ontwikkelen.

Een week na terugkomst in Nederland hervat Ajax de competitie op zondag 17 januari in en tegen ADO Den Haag. Aangezien diezelfde dag in Rotterdam de kraker tussen Feyenoord en PSV plaatsheeft zou de koploper zomaar goede zaken kunnen doen. Ajax leidt in de Eredivisie met 41 punten uit zeventien wedstrijden. PSV volgt op drie punten achterstand en Feyenoord met vijf punten minder. Bovendien hebben de Amsterdammers een veel beter doelsaldo dan hun naaste concurrenten.

Ajax speelt op zondag 7 februari de eerste topper van de tweede seizoenshelft. Dan staat in de ArenA de Klassieker tegen Feyenoord geprogrammeerd. De uitwedstrijd bij PSV volgt op 20 maart.Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst