Menu
Ajax start competitie met een gelijkspel

Ajax start competitie met een gelijkspel

Landskampioen Ajax is het nieuwe seizoen met een gelijkspel tegen AZ begonnen. In de Amsterdam ArenA eindigde de Noord-Hollandse derby in 2-2. Na een vroege goal van Gregory van der Wiel boog AZ-spits Jozy Altidore de score kort na rust om in 1-2. Zeven minuten voor tijd sleepte Kolbeinn Sigthórsson alsnog een punt uit het vuur voor Ajax. Tobias Sana maakte na rust zijn officiële debuut voor Ajax.

Daags na de verrassende nederlaag van PSV bij RKC Waalwijk verzuimde zowel Ajax als AZ om optimaal van het puntenverlies van de Eindhovenaren te profiteren. Het onderlinge treffen tussen de twee jongste ploegen van de Eredivisie (AZ gemiddeld 22,1 en Ajax 22,3 jaar) eindigde uiteindelijk in een puntendeling. Een uitslag waar Frank de Boer niet blij mee was, maar gezien het wedstrijdverloop wel mee kon leven. ,,In de ArenA wil je altijd drie punten pakken. We hadden aan zowel PSV als AZ een tikje kunnen uitdelen. Het positieve was in ieder geval dat we ons na rust herpakten en veerkracht hebben getoond.”

Ten opzichte van de verloren wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal verschenen er maar liefst vier nieuwe namen aan de aftrap. In alle linies had De Boer zowel in namen als posities de nodige wijzigingen doorgevoerd. De meest in het oog springende verandering was dat Thulani Serero de plek van Theo Janssen had ingenomen. Met de kleine Zuid-Afrikaan had De Boer een tactische oplossing bedacht om bij balverlies sneller druk op spelverdeler Adam Maher te zetten. Achterin startte Gregory van der Wiel als rechtsback naast Toby Alderweireld en Ricardo van Rhijn, die de positie links in het centrum innam. Daley Blind schoof op zijn beurt een plaats naar links op, waardoor Mitchell Dijks vanaf de bank startte. Ook in voorste linie twee nieuwe namen op de vleugels: Jody Lukoki en Lasse Schöne die op hun beurt de vertrokken Aras Özbiliz en Viktor Fischer vervingen. Voor Derk Boerrigter, Miralem Sulejmani en EK-ganger Christian Eriksen kwam het duel met AZ nog te vroeg.

Tobias Sana maakte in de tweede helft zijn officiële debuut voor Ajax. Tobias Sana maakte in de tweede helft zijn officiële debuut voor Ajax.

Voor rust leverde de gewijzigde opstelling Ajax vrijwel direct succes op. Met de offensieve Van der Wiel en Blind werd AZ veelvuldig op eigen helft vastgezet. Ajax speelde goed en gecontroleerd, wat snel zijn vruchten afwierp. Van der Wiel kreeg in de negende minuut alle ruimte wat direct in de openingstreffer resulteerde. Vanaf de rechterflank mocht Van der Wiel helemaal vrij naar voren opstomen. Met een vlammend schot in de linker kruising schoot hij de bal vervolgens onhoudbaar achter AZ-keeper Esteban: 1-0. Op een schot van Jozy Altidore na had Ajax voor rust nauwelijks iets te duchten van de bezoekers. Vurnon Anita kreeg vijf minuten voor de pauze zelfs nog een prima kans op de 2-0, maar de strakke pass van Alderweireld werd door de middenvelder niet met een doelpunt beloond. Daarmee gaf Ajax zichzelf te weinig.

In de tweede helft zag de wereld er ineens heel anders uit. Binnen vijf minuten had de voor rust vrijwel onzichtbare Altidore AZ ineens op een 1-2 voorsprong gezet. Eigenhandig boog de Amerikaan de score van 1-0 in 1-2 om. In de 48ste minuut gaf hij Alderweireld en Van der Wiel het nakijken, waarna hij de bal beheerst binnenschoof. Nauwelijks twee minuten later sloeg Altidore opnieuw toe. Na een knappe combinatie met Martens schoot hij in de korte hoek raak: 1-2.

De gewijzigde verhoudingen op het scorebord zorgde ervoor dat zich na rust een open duel met kansen over en weer ontspon. Blind, Beerens en Sigthórsson hadden binnen tien minuten na de tweede AZ-goal beurtelings een nieuwe treffer op hun schoen. Met name bij het schot van Beerens was het goed dat keeper Vermeer Ajax er doorheen sleepte met een goede redding. De ideale kans op de gelijkmaker ontstond even later toen de 23-jarige invaller Tobias Sana zijn officiële debuut in Ajax 1 bijna bekroonde met een doelpunt. De Zweedse vleugelaanvaller zag zijn schot via de onderkant van de lat het veld weer in stuiteren, waarmee dé kans op de 2-2 verkeken was. Onder toeziend oog van de ex-Ajacieden Jan Vertonghen, Rafael van der Vaart, Demy de Zeeuw en bondscoach Louis van Gaal liet Sana zich tien minuten later nog een keer voor het doel zien. Dit keer moest hij het echter afleggen tegen keeper Esteban, die de debutant licht aantikte. Over Sana zei De Boer na afloop: ,,Hij bracht een bepaalde energie in de ploeg en was dreigend. Hij had soms iets sneller de bal moeten spelen, maar was gedreven. Er gebeurde wel wat.”

Het slotakkoord was uiteindelijk alsnog voor het sterkere Ajax. Met invaller Janssen voor Blind en Klaassen voor Serero sleepte Ajax alsnog een punt uit het vuur. Op aangeven van Jody Lukoki - na een pass van Janssen - knalde Sigthórsson de 2-2 binnen. Uitgerekend de IJslander bracht Ajax daarmee alsnog een punt tegen zijn oude werkgever. Diep in de extra tijd leek Ajax er zelfs nog met de volle buit vandoor te gaan, maar een vlammend afstandsschot van Janssen eindigde in het zijnet. Daarmee werd voor Ajax de reeks van veertien competitiezeges op rij na ruim een halfjaar doorbroken.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Oud-Ajacieden Jan Vertonghen en Rafael van der Vaart waren aanwezig bij de wedstrijd. Oud-Ajacieden Jan Vertonghen en Rafael van der Vaart waren aanwezig bij de wedstrijd.
Frank de Boer zat er ontspannen bij. Frank de Boer zat er ontspannen bij.
Thulani Serero startte in de basis in plaats van Theo Janssen. Thulani Serero startte in de basis in plaats van Theo Janssen.
Na negen minuten schoot Gregory van der Wiel Ajax naar een 1-0 voorsprong. Na negen minuten schoot Gregory van der Wiel Ajax naar een 1-0 voorsprong.
Lasse Schöne speelde op de linksbuitenpositie. Lasse Schöne speelde op de linksbuitenpositie.
Jody Lukoki in een duel om de bal. Jody Lukoki in een duel om de bal.
Vurnon Anita had een grote kans in de eerste helft. Vurnon Anita had een grote kans in de eerste helft.
Domper voor Ajax, kort na rust scoorde AZ twee keer in twee minuten. Domper voor Ajax, kort na rust scoorde AZ twee keer in twee minuten.
Daley Blind, in een duel met Dirk Marcellis, speelde als linksback. Daley Blind, in een duel met Dirk Marcellis, speelde als linksback.
Maarten Martens volgt Toby Alderweireld in zijn kielzog. Maarten Martens volgt Toby Alderweireld in zijn kielzog.
In de slotfase van het duel maakte Kolbeinn Sigthórsson de gelijkmaker. In de slotfase van het duel maakte Kolbeinn Sigthórsson de gelijkmaker.
Davy Klaassen controleert de bal. Davy Klaassen controleert de bal.
Janssen bedankt het publiek na afloop. Janssen bedankt het publiek na afloop.
De Ajacieden sleepten alsnog een punt uit het vuur. De Ajacieden sleepten alsnog een punt uit het vuur.