Menu
Ajax start competitie met zege

Ajax start competitie met zege

Ajax is de Eredivisie 2014-2015 goed begonnen. Na een gelijk opgaande eerste helft namen de Ajacieden van Frank de Boer na rust alsnog simpel afstand van Vitesse. Lasse Schöne had met zijn twee doelpunten een royaal aandeel in de 4-1-overwinning. Ook Nick Viergever en Mike van der Hoorn lieten de Ajax-fans juichen.

Een week na de verloren strijd om de Johan Cruijff Schaal (1-0-nederlaag tegen bekerwinnaar PEC Zwolle) opende titelverdediger Ajax het nieuwe seizoen met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Het was een treffen met een vervelende historische bijsmaak. De Arnhemmers wisten Ajax de laatste twee seizoenen telkens te bedwingen in de ArenA. Twee jaar terug hadden de Ajacieden geen antwoord op de twee goals van Wilfried Bony: 0-2. Afgelopen seizoen velde Valeri Qazaishvili met zijn fatale doelpunt in de negentigste minuut het vonnis (0-1) over de thuisploeg. Na de nederlaag tegen PEC kon Ajax zich geen nieuwe domper permitteren. Zo ver kwam het ook niet. De missie, die richting historische vijfde landstitel op rij moet leiden, werd zondag succesvol ingezet.

Vergeleken met de elf Ajacieden die tegen PEC begonnen, had De Boer zijn ploeg op één plek gewijzigd. Thulani Serero mocht zich als linkermiddenvelder bewijzen. Afgelopen week, en in de afsluitende oefenwedstrijd tegen Benfica, kreeg Lucas Andersen op die positie nog de voorkeur. De WK-gangers Jasper Cillessen, Daley Blind en Joël Veltman keerden voor het thuisduel met Vitesse terug in de wedstrijdselectie. De internationals begonnen op de bank. Kenneth Vermeer startte zodoende opnieuw als eerste keeper.

Lasse Schöne maakte twee doelpunten tegen Vitesse. Lasse Schöne maakte twee doelpunten tegen Vitesse.

Over de keepersklasse van Vermeer bestaat al langer weinig discussie. Ajax boft met een (normaal gesproken) tweede doelman van het kaliber Vermeer. Ook tegen Vitesse speelde de doelman weer een hoofdrol. De Amsterdammer hield zijn ploeg vooral de eerste helft op een aantal cruciale momenten op de been. Al in de openingsfase kwam Vermeer als winnaar uit de strijd na een een-tegen-een met de opgestoomde linksback Kelvin Leerdam. In het vervolg bleek Vermeer ook een niet te passeren hindernis voor Zakaria Labyad (kopbal) en Qazaishvili (schot).

Ajax had toen zelf ook al kunnen toeslaan. De Amsterdammers openden met een royale kans voor Ricardo Kishna. De flankaanvaller verscheen na een grove fout van Guram Kashia - de Georgiër leverde de bal simpel in - vrij voor Piet Velthuizen. De Vitesse-goalie kwam als overwinnaar uit de strijd. Velthuizen moest kort voor rust alsnog buigen voor de thuisploeg. Viergever schoot Ajax vijf minuten voor de pauze naar een voorsprong. De middenvelder werd op maat bediend door rechtsback Ruben Ligeon. De voorsprong zorgde ervoor dat de Ajacieden halverwege het duel de kleedkamer met een goed gevoel opzochten.

Dat goede gevoel werd vrijwel direct na de rust alleen nog maar intenser. Krachtiger. Een merkwaardig genomen vrije trap van Lasse Schöne was Velthuizen te machtig: 2-0. De doelman werd letterlijk op het verkeerde been gezet door de dwarrelbal vanaf ruim 25 meter. Kishna had zijn club nauwelijks een minuut later alweer aan een derde treffer kunnen helpen. De Ajacied mikte zijn kopbal in de 49ste minuut op de lat. Bij Vitesse leken de krachten en het vertrouwen weg te vloeien.

Er moest weliswaar iets langer op worden gewacht, maar nieuwe Ajax-goals kwamen er alsnog. Centrale verdediger Mike van der Hoorn bewees ook aanvallend zijn waarde, toen hij kiezelhard koppend toesloeg uit de corner van Lasse Schöne. Ajax bevond zich met de 3-0-voorsprong op zak in een gespreid bedje. De 3-1 van Marko Vejinovic was in de slotfase niet meer dan een schoonheidsfoutje. Al helemaal toen Lasse Schöne het onderlinge verschil iets later weer op drie doelpunten bracht. De Deense rechtsbuiten profiteerde in de 87ste minuut dankbaar van de panklare voorzet van invaller Anwar El Ghazi.

De rentree van Daley Blind gold voor Ajax als een extra winstpunt. De 19-voudig international werd kort voor de beslissende kopbal van Van der Hoorn ingebracht door De Boer. Blind maakte zodoende zijn eerste wedstrijdminuten in het nieuwe seizoen. Veltman en Cillessen bekeken de eerste competitiewedstrijd van 2014-2015 in zijn geheel vanaf de allerbeste fieldseats in de ArenA. De naderende Noord-Hollandse derby tegen AZ schenkt de verdediger en zijn doelman een nieuwe kans op een rentree in Ajax 1.

,,Uiteindelijk had dit duel ook in 7-7 kunnen eindigen", besloot De Boer zijn terugblik. ‘Gelukkig is het niet zo ver gekomen. Ook niet omdat Kenneth Vermeer ons op belangrijke momenten heeft gered. Ajax is vandaag misschien wel de gelukkigste geweest. Ik ben blij dat we de competitie met deze overwinning zijn gestart.’

Zo viel er zondag voldoende te zien en te genieten in de met 48.494 toeschouwers gevulde Amsterdam ArenA. De valse start tegen PEC Zwolle werd weggepoetst met een goede overwinning op Vitesse. Ajax is zijn nieuwste Eredivisie-avontuur uitstekend gestart.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

De WK-gangers Joël Veltman, Jasper Cillessen en Daley Blind werden vooraf gehuldigd. De WK-gangers Joël Veltman, Jasper Cillessen en Daley Blind werden vooraf gehuldigd.
De WK-gangers begonnen alledrie op de bank. De WK-gangers begonnen alledrie op de bank.
Arek Milik startte in de spits. Arek Milik startte in de spits.
Thulani Serero blijft sterk aan de bal. Thulani Serero blijft sterk aan de bal.
De 1-0 van Nick Viergever. Hij komt in een mooi rijtje van scorende Ajacieden bij hun competitiedebuut. De 1-0 van Nick Viergever. Hij komt in een mooi rijtje van scorende Ajacieden bij hun competitiedebuut.
Vreugde bij Nick Viergever na de 1-0 vlak voor rust. Vreugde bij Nick Viergever na de 1-0 vlak voor rust.
De 2-0 van Lasse Schöne verdwijnt in het doel van Vitesse. De 2-0 van Lasse Schöne verdwijnt in het doel van Vitesse.
Vreugde bij Lasse Schöne na zijn schitterende vrije trap. Vreugde bij Lasse Schöne na zijn schitterende vrije trap.
Mike van der Hoorn kopt de 3-0 binnen. Mike van der Hoorn kopt de 3-0 binnen.
Mike van der Hoorn wordt met zijn doelpunt gefeliciteerd. Mike van der Hoorn wordt met zijn doelpunt gefeliciteerd.
Daley Blind kwam het laatste half uur in actie. Daley Blind kwam het laatste half uur in actie.
Invaller El Ghazi kreeg een prima kans. Invaller El Ghazi kreeg een prima kans.
Een blije Schöne na de 4-1. Een blije Schöne na de 4-1.
Schöne betrekt de man van de assist bij zijn doelpunt. Invaller El Ghazi krijgt zo de eer die hem toekomt voor het voorwerk bij de goal. Schöne betrekt de man van de assist bij zijn doelpunt. Invaller El Ghazi krijgt zo de eer die hem toekomt voor het voorwerk bij de goal.