Menu
Ajax start oefenreeks met zege

Ajax start oefenreeks met zege

Ajax heeft zaterdag de eerste oefenwedstrijd van het seizoen gewonnen. Op sportcomplex de Toekomst won het team van Martin Jol met 5-1 van het zaterdagelftal van Ajax. Miralem Sulejmani scoorde drie keer.

Voor het eerst in de geschiedenis troffen Ajax en Ajax elkaar op Amsterdamse bodem. In navolging van de eerste ontmoeting tussen Ajax 1 en Ajax Zaterdag 1 afgelopen januari in Portugal speelden beide teams zaterdagochtend tegen elkaar op de Toekomst. Net als tijdens het trainingskamp wonnen de profs, al bleef de schade voor de zaterdagamateurs dit keer tot vijf in plaats van zeven tegentreffers beperkt. Bovendien wist de eersteklasser dit keer een eretreffer te maken.

Aanvankelijk leek de wedstrijd - die vanwege het warme weer en de WK-kwartfinale tussen Argentinië en Duitsland al om 11.00 uur begon - op een grote uitslag af te stevenen. Al na vier minuten opende Miralem Sulejmani de score. De Serviër kwam via de linkerflank in kansrijke positie, waarna hij de bal in de verre hoek schoof: 1-0. De vlotte openingstreffer kreeg tegen de verwachtingen in echter geen snel vervolg. Sulejmani en Suk (schot tegen de lat) zagen hun inzetten telkens naast, over of in handen van de keeper gaan.

Een half uur hielden de amateurs, die slechts één keer trainden in aanloop naar dit duel, goed stand tegen ‘grote broer’ Ajax. Het duurde tot de 32e minuut voordat het team van Martin Jol de score verder opvoerde. Op aangeven van Aras Özbiliz verdubbelde Jeffrey Sarpong de voorsprong. Vijf minuten later vergrootte Sulejmani de marge binnen korte tijd naar 4-0. Met zijn treffers in de 37e en 40e minuut zette hij zijn totaal tijdens het Ajax-onderonsje op drie treffers.

Na rust verscheen Ajax - voor het eerst dit seizoen in het nieuwe thuistenue - met een compleet nieuw elftal. Ook Zaterdag 1-trainer Constantijn Schouten wijzigde op twee spelers na zijn volledige team, waardoor ook veel nieuwe Ajacieden in actie konden komen. Ten opzichte van vorig seizoen heeft het zaterdagelftal namelijk tien nieuwe spelers, waarmee het dit jaar via het kampioenschap de Hoofdklasse wil bereiken. Aan het einde van vorig seizoen strandde die voornemens nog in de nacompetitie.

Het tweede bedrijf leverde nog twee treffers op, eerlijk verdeeld over beide partijen. Eerst tekende Daylon Claassen na 62 minuten voor de 5-0. Kort daarna kreeg Ajax nog een paar dito kansen (Alderweireld onderkant lat), maar invalkeeper Dennis van der Kraan toonde zich net als Gian Moorman voor rust een goede doelman.

De tweede treffer na rust was voor de ‘bezoekers’. Jordi Meester kreeg zeven minuten voor tijd de supporters op de banken. De verdediger van het ambitieuze elftal bepaalde de eindstand op 5-1, waarmee er voor de amateurs een waardig einde aan het bijzondere oefenduel kwam.

Los van de uitslag was Martin Jol tevreden over de wedstrijd. Hij liet 22 spelers spelritme opdoen en zag dat er geen blessures waren ontstaan. ,,We zijn allemaal fit gebleven. Gelukkig maar, want anders krijgen we er na gisteravond nog een domper erbij.” Met die domper doelde de coach van Ajax op de succesvolle kwartfinales van Nederland en Uruguay. Doordat beide landen dinsdag in de halve finale van het WK tegenover elkaar staan weet Jol dat hij nog een week langer geen beroep kan doen op de WK-gangers Suarez, Lodeiro, Stekelenburg, Van der Wiel en De Zeeuw.

Naast het Ajax-belang om spelers snel terug te hebben, zei Jol ook dat hij de successen van zijn spelers in Zuid-Afrika met plezier volgt. ,,Natuurlijk vind ik het vervelend als spelers van ons op het WK worden uitgeschakeld. Toen Suarez die handsbal maakte dacht ik dat ze uitgeschakeld zouden zijn. Toch won Uruguay nog. Dat vind ik leuk voor hem.” Ook over de prima keepende Stekelenburg gaf Jol een lovend rapport af. ,,Hij is een van de beste keepers van Europa. Maar dat wisten we bij Ajax al.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Opkomst van de profs en amateurs van Ajax. Opkomst van de profs en amateurs van Ajax.
Özbiliz speelde een goede eerste helft. Özbiliz speelde een goede eerste helft.
Keeper Moorman hoog in de lucht. Keeper Moorman hoog in de lucht.
Daley Blind kwam voor rust in actie. Daley Blind kwam voor rust in actie.
Sarpong haalt uit. Sarpong haalt uit.
Suk was dicht bij een treffer. Zijn inzet eindigde echter op de lat. Suk was dicht bij een treffer. Zijn inzet eindigde echter op de lat.
Overtoom speelde de tweede helft. Overtoom speelde de tweede helft.