Menu
Ajax start opleiding met ROCvA

Ajax start opleiding met ROCvA

Vanaf vandaag zullen dertien Ajax-jeugdspelers starten met een unieke mbo-opleiding, waarin zij voorbereid worden op het beroep van profvoetballer. Het programma is ontwikkeld door Ajax en het ROCvA.

ajax neutraal 330 220

Ajax en het ROC van Amsterdam maken al jaren heel serieus werk van de combinatie school en topsport. Door de huidige tendens in het voetbal waar jeugdspelers steeds jonger gescout worden door buitenlandse clubs, is Ajax gedwongen hierop in te spelen met jeugdcontracten. ,,Het kost niet al te veel inlevingsvermogen om te begrijpen dat een jochie van zestien, dat net geslaagd is voor zijn vmbo-diploma en daarnaast werknemer is van Ajax, niet goed meer te motiveren is voor bijvoorbeeld een banketbakkersopleiding”, vertelt Jur Ronner, één van de initiatiefnemers en tevens coördinator van de studiebegeleiding bij Ajax. ,,Vandaar dat we samen met het ROC van Amsterdam gezocht hebben naar een goede oplossing voor deze profvoetballers in spé.”

Die oplossing is er gekomen in de vorm van een unieke mbo-opleiding. Deze zal vier dagen per week in beslag nemen en bestaat uit drie verschillende onderdelen. Allereerst is er de Ajax-voetbalopleiding. De voetballers, die deelnemen aan de studie, doen mee aan alle normale trainingen, wedstrijden en toernooien van hun eigen elftal. Daarnaast volgen de studenten de KNVB-cursus Trainer/Coach 3 en het programma voor het mbo-diploma Sportbegeleider. Als derde onderdeel volgen zij vakken die ondersteunend kunnen werken voor het beroep van voetballer, zoals mediatraining, maatschappijleer, biologie, voedingsleer of een cursus Spaans.

Zowel technisch manager Danny Blind als hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink erkent de behoefte aan de nieuwe opleiding: ,,Bij Ajax traint de jeugd alleen ’s middags”, verduidelijkt Blind. ,,Voor deze jongens is het zodoende de perfecte mogelijkheid om nog professioneler met voetbal om te gaan. Voetbal en school zijn op deze manier prima te combineren.”