Menu

Ajax start seizoen met puntendeling

In een aantrekkelijke eerste helft verzuimde Ajax afstand te nemen van een flets Roda JC. De mogelijkheden waren niet talrijk, maar wel uitgelezen. Zo miste Cristian Chivu in de 8e minuut een penalty en schoot Van der Gun de bal na 20 minuten over. Daardoor bleef het 0-0 bij rust. Twaalf minuten voor tijd kwam Roda op voorsprong, maar Van der Vaart maakte de achterstand goed. Verder kwam Ajax echter niet, waardoor de competitie met een gelijkspel werd geopend.

Om drie minuten over half drie op 19 augustus 2001 was het zover. Scheidsrechter Roelof Luinge floot Ajax weg voor een spannend seizoen. De tegenstander was op papier niet mals, Roda JC.

Daarnaast moest trainer Co Adriaanse flink improviseren. Want nadat Tomas Galasek, Tim de Cler, Mitchell Pique, John O´Brien, Daniel Cruz en Petri Pasanen al geblesseerd waren, waren ook reservedoelman Bogdan Lobont, Andy van der Meyde en Pius Ikedia niet fit voor dit duel. Maar desalniettemin zag de opstelling er volkomen logisch uit met namen die in geen enkele basiself zullen misstaan.

Bergdolmo en Chivu vormden het centrum van de verdediging, terwijl Maxwell op links stond. Op het middenveld stonden Yakubu, die als nummer 4 fungeerde, Knopper en Van der Vaart. De aanval bestond uit Van der Gun, Arveladze en Mido.

Op de bank hadden diverse debutanten plaats genomen. Doelman Maarten Stekelenburg, eerste jaars senior en speler van het tweede, net als Heitinga - die wel deel uitmaakt van de A-selectie- en Walker. Adriaanse liet twee spitsen op de bank, Zlatan en Machlas. Vierklau en Wamberto namen bezit van de andere stoeltjes.

Al na acht minuten spelen, kreeg Ajax een penalty van scheidsrechter Luinge. Arveladze passte op Van der Gun, die met zijn bekende flitsende beweging Kalac omspeelde. Kalac haalde Van der Gun neer en Chivu ontfermde zich over de strafschop. Die nam de jubilaris - de Roemeen speelde zijn 50e competitiewedstrijd voor Ajax- wel zo doorzichtig dat het voor Kalac geen moeite kostte de bal te keren. Van der Gun legde de bal na de rebound nog wel terug, Chivu schoot weer in, maar weer te zacht. De net gecontracteerde Lachambe werkte de bal weg.

In het eerste kwartier bepaalde Ajax het spel. Daar kwam nog een goede mogelijkheid voor Van der Gun uit voort, maar hij zocht het doel te hoog. Fred Grim had de bal nog niet eens gevoeld.

Cedric van der Gun was gretig. De Hagenaar ging goed door bij balbezit van Roda en ontfutselde de bal maar de samenwerking met Arveladze ontbrak waardoor de Limburgse defensie kon opruimen.

Pas in de 25e minuut moest Grim in actie komen. De eerste de beste kans van Roda kwam van Anastasiou, die vlammend uithaalde. De kersverse Ajax-aanvoerder stootte de bal met een vuist over. Een stormloop op zijn doel bleef daarna uit, al zakte het tempo wel aan Ajax-zijde. Dat was ook te wijten aan Roda, dat absoluut geen haast maakte.

Co Adriaanse had vertrouwen in zijn spelers, want bij aanvang van de tweede helft wisselde hij niemand. Zijn collega Jan van Dijk was minder content, want hij bracht Nygaard binnen de lijnen ten koste van verdediger Ger Senden. De verwachting was daarmee ongetwijfeld dat de gasten zich wat aanvallender zouden profileren als in de eerste helft.

En inderdaad kwam het eerste, weliswaar kleine, gevaar van Nygaard. Zijn doffe knal van buiten de zestien ging echter ver naast. De mooiste mogelijkheid was wel voor Ajax. Yakubu legde de bal achter de Roda-verdediger waar Van der Vaart goed verscheen. De Heemskerker kon met de punt van zijn schoen echter geen kracht zetten waardoor Kalac niet in problemen kwam.

Ajax had niet het overwicht dat in de eerste helft waarneembaar was geweest. Roda wist bij vlagen de vleugelverdedigers onder druk te zetten, alleen was het vervolg na de voorzet niet om wakker van te liggen. Adriaanse wilde na een uur spelen wat anders. Machlas en Wamberto liepen zich warm en kwamen er in de 64e minuut in. Richard Knopper en Mido verlieten het veld.

Het spel verliep gezapig. Tot in de 71e minuut het publiek opveerde na een schot van Wamberto en vooral de rebound van Bergdolmo. De Noor zag zijn inzet echter naast het doel verdwijnen. Ook drie minuten later leek Ajax goed op weg richting de openingstreffer, toen Wamberto een pass gaf op Machlas. De Griek had echter niet genoeg snelheid om die iets te harde bal nog te halen.

Roda rekte enorm veel tijd tot ergenis van de Ajax-supporters, die prompt een voorwerp naar Kalac gooide. Luinge reageerde vrij gelaten en bracht het flesje slechts naar de vierde official.

Twaalf minuten voor tijd kwam Ajax onverwacht op achterstand. Invaller Lawal bracht de bal uit een corner voor en de andere invaller Nygaard kopte raak.

Ajax moest weer opnieuw beginnen. En daarin slaagde de ploeg. Want enkele minuten na de achterstand scoorde Rafael van der Vaart op aangeven van Machlas de gelijkmaker, 1-1.

Direct daarna maakte Van der Gun plaats voor Zlatan en voerde Ajax de druk op. Tot doelpunten kwam het echter niet, waardoor een teleurstellend gelijkspel werd behaald in het openingsweekeinde van de competitie.