Menu
Ajax start tweede seizoenshelft met nederlaag

Ajax start tweede seizoenshelft met nederlaag

Ajax zaterdag 1 heeft afgelopen zaterdag in Heemskerk met 4-3 verloren van ODIN ’59. Nadat ODIN ’59 eerder dit seizoen, bij de seizoensopening, al won op De Toekomst (0-1) leek het in eerste instantie voor Ajax gunstig te gaan uitpakken. Bij rust was het namelijk 1-2 (doelpunten van Paul Quasten en Dennis Kaars). Na de thee kwamen de Heemskerkers echter op een 4-2 voorsprong alvorens Ralf Hovestad voor de 4-3 eindstand tekende.

Met het nodige zelfvertrouwen begonnen de amateurs van Ajax vanmiddag aan het tweede gedeelte van de competitie. Al binnen de minuut had Paul Quasten Ajax een droomstart kunnen geven, maar oog in oog met doelman van Dijk faalde Quasten door de bal te weinig richting en vaart te geven waardoor het schot makkelijk gepareerd kon worden. Ajax en Odin vermaakten daarna het aanwezige publiek door de aanval te kiezen. Odin moest het zeker in de beginfase hebben van veel strijd en passie en daar hadden de Amsterdammers enigszins moeite mee. De gasten probeerden met verzorgd voetbal tot aanvallen te komen maar ondervonden veel hinder van de energieke geel-blauwen.

In de 14e minuut werd de wedstrijd leven in geblazen nadat een snel genomen vrije trap op rechts voor de goal werd geslingerd en daar stond Amin Ouass die simpel de 1-0 binnen schoot. Nadat Glenn van Zoolingen geblesseerd de wedstrijd moest verlaten, zorgde zijn invaller Ralph Hovestad er wel snel voor dat er wat meer body in het team kwam. Langzaam trok Ajax de wedstrijd steeds meer en meer naar zich toe. Er was na ruim 25 minuten spelen maar één ploeg die de lakens uitdeelde en dat was Ajax. Deze ommekeer in de wedstrijd werd in de 27e minuut bijna beloond maar na een subtiel balletje van Rose was het Dennis Kaars die op de paal schoot. Het was de opmaat voor een goede dominante fase van de gasten dat al snel zijn vruchten afwierp , want niet veel later was het Paul Quasten die van dichtbij en voorzet binnen liep voor de verdiende 1-1.

Odin ’59, dat via lange diepe ballen Ajax pijn probeerde te doen, bleef in de tegenaanvallen op deze manier altijd dreigend met name Faruk Yurdakan was op deze manier dichtbij de 2-1 voor de thuisclub ( 32e min ). Ajax dat de regie inmiddels al een tijdje had overgenomen, was in de 35e minuut zelf dichtbij een voorsprong maar Kevin de Visser faalde ook oog in oog met doelman Van Dijk.
Het overwicht dat de Amsterdammers inmiddels hadden opgebouwd werd uit eindelijk toch beloond in de 37e minuut. Het was Dennis Kaars die het laconieke uitverdedigen van Ron Scheffer afstrafte en zo de 1-2 kon binnen schieten. Het was een fase voor rust dat Ajax Odin definitief de knock-out had moeten toedienen. Met snelle aanvallen en prima voetbal ging de ploeg op zoek naar meer. En dat kreeg men ook bijna in de 40e minuut na andermaal een prima aanval was het de Visser die Quasten bedienden maar doelman Van Dijk hield zijn ploeg op de been.

Na rust waren de eerste minuten niet verheffend , Ajax kreeg via Paul Quasten wel nog een prima schietkans maar het was wachten tot de 62e minuut toen Odin eindelijk ook eens van zich deed spreken. Het was een onschuldige cornerbal die los gelaten werd door doelman Danny Been en zo kon Tim Koops simpel de bal binnenschieten ( 2-2 ) en stond de wedstrijd weer op zijn kop. Er leek niets aan het handje voor Ajax dat de regie bepaalde en alles onder controle had. Nu moest het weer aan de bak en dat was precies wat Odin wilde. Ajax mistte in het vervolg de absolute overtuiging. Ondanks het vele balbezit konden de Amsterdammers nu veel minder hun stempel drukken op de wedstrijd en bleef Odin gevaarlijk met het opportunistische spelletje wat ze zo graag speelde en met name Amin Ouass was voortdurend een plaag voor de nerveuze Ajax defensie.
Toch had Ajax in de 78e minuut de wedstrijd kunnen beslissen maar invaller Ronday schrok kennelijk zo van de vrije schietkans dat doelman Van Dijk makkelijk kon ingrijpen. Het werd uiteindelijk een dure misser want niet veel later was het een snelle uitbraak over links via Ouass die vervolgens de bal panklaar legde voor Ogur Kaya die de wedstrijd zo op zijn kop zette met zijn 3-2. Dit gaf de thuisclub zo veel energie dat Ajax even dreigde onder de voet gelopen te worden en zo kon Danny Been zijn slippertje bij de 2-2 nog enigszins goed maken door Ajax een aantal maal op de been te houden. De gasten bleven nog leven en het was zelfs nog dichtbij de 3-3 maar Yuri Rose knalde verwoestend centimeters naast.

De slotfase was een spektakelstuk omdat aan beide kanten kansen werden gecreëerd zo ook in de 85e minuut toen Danny Been miraculeus redde van dichtbij op een schot van Bas Ent. Maar luttele seconden later was het diezelfde Bas Ent die het vonnis over Ajax voltrok , zijn schot ging via de paal in het netje voor een geflatteerde 4-2 tussenstand. Ajax dat nog alle risico’s nam om gezichtsverlies te voorkomen trok nog wel steeds ten aanval met alle gevolgen van dien ( defensief ) en zo kon het alle kanten nog op gaan. Het aanwezige publiek zat op het puntje van zijn stoel , zeker toen Ralph Hovestad in blessuretijd met een daverende knal ( uit een vrije trap ) de 4-3 nog binnen schoot. Maar voor Ajax was het slechts een hele kleine pleister op de wond.

Fotografie: Rob van Vliet