Menu
Ajax start vrouwenteam

Ajax start vrouwenteam

Ajax heeft zich aangemeld om vanaf het seizoen 2012-2013 deel te nemen aan de BeNe League, de beoogde nieuwe competitie voor vrouwenvoetbal. Na intensieve gesprekken met zowel de KNVB als met Centrum Topsport en Opleiding (CTO) Amsterdam, is besloten om in nauwe samenwerking met deze organisaties aan het begin van komend seizoen een professionele vrouwenvoetbalorganisatie operationeel te hebben. De vrouwenselectie van Ajax gaat op sportcomplex de Toekomst trainen en spelen.

Ajax is voornemens om Marleen Molenaar aan te stellen en haar het management op zich te laten nemen. Molenaar (49) voetbalde zelf onder meer zes jaar in het Nederlands elftal. Zij was drie jaar actief als manager vrouwenvoetbal bij AZ, waarmee ze driemaal landskampioen werd. AZ stopte in 2011 met vrouwenvoetbal.

,,Voetbal is mijn passie. Ik vond het heel jammer dat AZ stopte met vrouwenvoetbal en ik ben blij dat ik nu bij Ajax de kans krijg mijn kennis en ervaring in het vrouwenvoetbal verder toe te passen. Ajax is een ambitieuze en grote club, waar ik me ongetwijfeld op mijn gemak ga voelen. Het belangrijkste is nu om zo snel mogelijk de staf en de selectie samen te stellen. Het team dat Ajax gaat inschrijven bestaat voor een deel uit speelsters van het Talententeam van de KNVB maar zal worden aangevuld met andere speelsters. Het is duidelijk dat er nog veel moet gebeuren de komende weken, maar daar kijk ik optimistisch naar uit. Ik heb enorm veel zin om aan deze klus te beginnen.”

Ajax is voornemens om Marleen Molenaar als manager van het vrouwenvoetbal aan te stellen. Ajax is voornemens om Marleen Molenaar als manager van het vrouwenvoetbal aan te stellen.

De beslissing voor Ajax om met vrouwenvoetbal te beginnen is in lijn met het in 2009 gewijzigde beleidsplan van Ajax en wordt gesteund door het Technisch Hart van Ajax (Dennis Bergkamp, Frank de Boer en Wim Jonk). De directie van Ajax (Henri van der Aat en Jeroen Slop) heeft de laatste weken zeer intensief met verschillende geledingen overleg gevoerd en is met name verheugd over de steun die de plannen vanuit de vereniging kregen middels de voorzitter van de bestuursraad, Hennie Henrichs.

De afgelopen jaren was de belangrijkste reden om niet deel te nemen aan de Eredivisie Vrouwen de beperkte mogelijkheid tot zelf scouten en zelf opleiden van talentvolle speelsters voor het eigen elftal. Terwijl dit de pijlers van de Ajax-voetbalorganisatie zijn. In het seizoen 2010-2011 werd de regelgeving hieromtrent aangepast, waardoor deelname voor Ajax interessant werd. Tegenwoordig zijn er ruimere mogelijkheden om speelsters zelf op te leiden. Ook de scoutingsmogelijkheden zijn inmiddels verruimd.

Namens de directie laat Henri van der Aat het volgende weten: ,,Vrouwenvoetbal is niet alleen de snelst groeiende sport ter wereld, het is wereldwijd ook de grootste teamsport voor vrouwen. Er zaten gisteren meer dan 50.000 toeschouwers op de tribune bij de UEFA Champions Leaguefinale tussen Lyon en Frankfurt. Dat zegt veel. We zijn heel blij dat het mogelijk is om in te stappen op een manier die bij Ajax past. De komende weken zullen veel details nader moeten worden uitgewerkt en de verwachting is dan ook dat we over een paar weken meer en concretere plannen naar buiten kunnen brengen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl (boven) en ProShots