Menu
Ajax stelt gelijkspel pas laat veilig

Ajax stelt gelijkspel pas laat veilig

Ajax wacht nog altijd op de eerste uitoverwinning in de Eredivisie 2013-2014. De zaterdagavondtopper bij FC Twente eindigde onbeslist: 1-1. De Amsterdammers stelden een zwaarbevochten punt in de slotfase veilig via Kolbeinn Sigthórsson.

Ajax toonde een (deels) nieuw gezicht, zo kort na de interlandperiode en aan de vooravond van het Champions League-treffen met Celtic in Glasgow. Vergeleken met het startende middenveld in de laatste (thuis)wedstrijd tegen FC Utrecht (3-0) waren ditmaal Thulani Serero en Daley Blind basiskrachten. Serero kreeg de voorkeur boven Davy Klaassen, terwijl Blind in een oude rol opdook. In de Ajax-jeugd, eigenlijk tot en met Jong Ajax, speelde de Ajacied vooral als centrale middenvelder. Het grote publiek leerde hem de afgelopen jaren vooral kennen als linksback. Die positie werd in de Grolsch Veste bekleed door Nicolai Boilesen. ,,Blind heeft toekomst op die positie. Ik liet Daley ook op het middenveld spelen omdat Boilesen als groot talent ook aan zijn duels moet komen’’, motiveerde Frank de Boer zijn wellicht opvallendste keuze.

Joël Veltman - gelukkig terug van langdurig blessureleed - en Stefano Denswil vormden het hart van de Amsterdamse defensie. De blessures van Niklas Moisander en Lerin Duarte waren mede debet aan de omzettingen in de ploeg van Frank de Boer. Moisander stapt maandag wel in het vliegtuig als de Ajax-selectie afreist richting Schotland. De Fin werd zaterdag vooral uit voorzorg buiten de wedstrijdselectie gehouden. Voor Duarte (en ook Bojan Krkic) komt het eerste groepsduel met Celtic te vroeg.

Aanvallend was Lucas Andersen vooraf de opvallendste naam. De jonge Deen speelde als rechtsbuiten en vond links naast zich met Sigthórsson een spits met vertrouwen. De IJslander dwong de voorbije week (en mede dankzij zijn treffers) een plek in de play-offs voor WK-deelname af. Een unicum lonkt: nog nooit plaatste IJsland zich voor een WK. Het podium van een onvervalste competitietopper leek dé uitgelezen kans voor Sigthórsson om zijn grootse daden ook in Nederland te etaleren.

Daley Blind werd geprobeerd als controlerende middenvelder. Daley Blind werd geprobeerd als controlerende middenvelder.

Het marcheerde lange tijd stroef bij de gasten. Wellicht was het wennen aan de (deels) vernieuwde samenstelling, want het voornaamste gevaar kwam van de Tukkers. Spits Luc Castaignos was een handenbinder voor zijn bewaker Denswil. Minder dan een minuut nadat oud-Ajacied Dico Koppers een Amsterdamse kans (goed opgezet via Blind en Fischer) onschadelijk maakte, sloeg Castaignos van dichtbij toe. De spits, die voorafgaand als Tukker nog niet tegen Ajax scoorde, schoof de bal van dichtbij simpel voorbij Jasper Cillessen: 1-0.

Het was aan de kersverse eerste keeper en doelman van Oranje te danken dat de achterstand nog voor rust niet verder was opgelopen. Qua kansen liet Ajax tot dat moment nauwelijks iets zien. De gedeelde koploper Twente, PSV behaalde tot zaterdagavond even veel punten, is daarnaast ook uitstekend op dreef dit seizoen. De Twentenaren presenteerden zich in de eerste negen speelrondes als een zelfbewuste kanshebber voor het kampioenschap. Dat is best knap, na uitgaande transfers van sterkhouder Leroy Fer en individualist Nacer Chadli.

Ajax was bij vlagen zoekende, en daar kon de hartstochtelijke support vanuit het uitverkochte bezoekersvak vol Ajacieden niets aan veranderen. Siem de Jong ontpopte zich na rust tot een van de dwingendst spelende Ajacieden (drie doelpogingen bleven zonder resultaat). De captain was meermaals dicht bij, maar mikte steeds nét naast. Het gebeurde in een fase waarin de Ajacieden meer en meer grip kregen op de steeds slordiger en angstiger spelende thuisploeg. ,,Toen we eenmaal beter stonden, kreeg Twente bijna geen kans meer. Speelden we ze kapot’’, keek De Boer terug.

Lasse Schöne was in het laatste kwartier vervanger van de niet meer okselfrisse Ricardo van Rhijn. Waar de Deen afgelopen seizoen in de uitwedstrijd tegen Twente (0-2-winst) een sleutelrol speelde als rechtsbuiten, was Schöne zaterdag minder bepalend als rechtsback. Invallen in een stroef draaiend collectief kan ook een ondankbare taak zijn.

Ajax leek op weg naar een nederlaag, maar uitgerekend Sigthórsson stak daar tien minuten voor tijd een stokje voor. De IJslander toonde, beter laat op de avond dan nooit, zijn spitseninstinct door een niets eens zo heel makkelijke - want opstuitende - bal van dichtbij binnen te werken: 1-1. Zo vlak voor de belangrijke Champions League-ontmoeting met Celtic kunnen de Amsterdammers dinsdag op Celtic Park hopelijk hun voordeel doen met een spits boordevol zelfvertrouwen.

,,De gelijkmaker was terecht’’, besloot De Boer zijn terugblik op de ietwat teleurstellende topper. ,,Uiteindelijk ben ik tevreden hoe we hebben gespeeld, zeker met zoveel nieuwe en jonge jongens. Qua veldspel weren we veel en veel beter. Complimenten aan het team. Na afloop
overheerst toch het gevoel dat we twee punten hebben laten liggen.’’

De Ajacieden waren tegen Twente niet altijd gelukkig, soms zelfs slordig, maar zagen het harde werken wél beloond met een punt. Desondanks wacht Ajax ook na de uitbeurt in de Grolsch Veste nog altijd op zijn eerste uitoverwinning in de competitie.

Houd Ajax TV in de gaten voor highlights van FC Twente en de reacties na afloop van Frank de Boer, Daley Blind en Kolbeinn Sigthórsson.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lucas Andersen begon vanaf rechts in de aanval. Lucas Andersen begon vanaf rechts in de aanval.
Jasper Cillessen verijdelde menige dreigende Twente-aanvallen. Jasper Cillessen verijdelde menige dreigende Twente-aanvallen.
Frank de Boer zag een heel ander Ajax na rust dan voor rust. Frank de Boer zag een heel ander Ajax na rust dan voor rust.
Siem de Jong kreeg een aantal aardige mogelijkheden, maar scoorde niet. Siem de Jong kreeg een aantal aardige mogelijkheden, maar scoorde niet.
Joël Veltman vormde een centraal duo met Stefano Denswil. Joël Veltman vormde een centraal duo met Stefano Denswil.
Dankzij Kolbeinn Sigthórsson nam Ajax een punt mee uit Enschede. Dankzij Kolbeinn Sigthórsson nam Ajax een punt mee uit Enschede.

Kolbeinn Sigthórsson is blij met z'n treffer. Kolbeinn Sigthórsson is blij met z'n treffer.
De Ajacieden zijn blij met de gelijkmaker. De Ajacieden zijn blij met de gelijkmaker.
Frank de Boer schreeuwt zijn ploeg de juiste stellingen in. Frank de Boer schreeuwt zijn ploeg de juiste stellingen in.
Danny Hoesen had nog matchwinnaar kunnen worden, maar miste een aardige kans. Danny Hoesen had nog matchwinnaar kunnen worden, maar miste een aardige kans.