Menu

Ajax stelt teleur in eigen huis

Het leek zo goed te gaan met Ajax. Nadat in oktober met 2-0 bij PSV werd verloren, hoefde de Amsterdamse formatie alleen nog een gelijkspel af te staan aan Feyenoord. De overige duels eindigden in een overwinning voor Ajax. Aan die reeks van zes competiezeges op rij kwam door het doelpuntloze gelijkspel tegen ADO Den Haag een einde. ,,Teleurstellend'', vond trainer Ronald Koeman.

Dan is er nog zo'n statische feitje. De laatste keer dat Ajax in een competitiewedstrijd niet tot scoren kwam, is bijna vier jaar geleden. Tegen PSV werd het op 8 april 2001 0-1. Zo'n uitslag had deze zondagmiddag ook op het bord kunnen staan, want de Haagse formatie speelde organisatorisch een puike wedstrijd. De spelers van ADO bleven dan ook na het duel nog even op het veld om voor zichzelf te applaudiseren. Haags publiek was immers, als gevolg van de straf naar aanleiding van de spreekkoren in de Haagse wedstrijd, niet meegekomen.

Dat ADO blij was met een gelijkspel, was aan de ene kant logisch maar wekte aan de andere kant een beetje bevreemding, want de Haagse ploeg was veruit het gevaarlijkste geweest. ,,Voetbal kan leuk zijn'', begon Ronald Koeman zijn persconferentie na afloop. ,,Maar het kan ook niet leuk zijn en dat was vandaag het geval. Wij begonnen niet goed aan de wedstrijd en speelden in een veel te laag tempo. Veel spelers waren in de eerste helft ondermaats.''

Ajax kwam in de vijfde minuut al goed weg, toen Cedric van der Gun vrije doortocht kreeg aan de rechterkant. Het was dat de jarige Hans Vonk (35) het geluk aan zijn zijde had met zijn reddingsacties, anders had ADO met een 0-1 voorsprong in de leunstoel kunnen gaan zitten.

Zo ver kwam het dus niet en het geluk week niet van de zijde van Ajax. Verdedigend gezien dan, want aanvallend liet veel te wensen over. ,,We misten de agressie van de laatste wedstrijden'', concludeerde Koeman. ,,Ik heb in de rust Sneijder en Mitea gewisseld, maar ik had er nog acht uit kunnen halen.''

De trainer hoopte dat fris bloed van Ryan Babel en Steven Pienaar in de tweede helft voor een opleving kon zorgen. Maar het rommelige spel verdween niet. Ajax drong wel steeds meer aan, schoof ook letterlijk meer naar voren door Maxwell naar het middenveld te zetten en had zelfs het laatste kwartier vier aanvallers. Daniël de Ridder kwam in het veld voor Mauro Rosales en opereerde vanaf links, omdat Charisteas en Babel in het centrum opdoken. Steven Pienaar kwam over rechts en zelfs Rafael van der Vaart dook regelmatig centraal in het strafschopgebied op. Maar ADO-doelman Dorus de Vries hoefde nauwelijks moeilijke reddingen te verrichten. Het zat er voor de Amsterdammers deze middag namelijk absoluut niet in.

Voor Ryan Babel zal dat een rare gewaarwording zijn geweest. Vorig seizoen debuteerde hij tegen ADO Den Haag met een basisplaats en won Ajax simpel met 4-0. Nu moest hij Mitea (nog) voor zich dulden en toen hij er in de tweede helft eindelijk in mocht, deelde hij in de misère. Eén keer was hij dicht bij een treffer. Rafael van der Vaart trok de bal vanaf de rechterkant uit een vrije trap voor, maar doelman Dorus de Vries greep in, net voordat Babel de bal binnen wilde prikken.

Verklaren kon Koeman het matige optreden van zijn ploeg niet. ,,Dat is voetbal, niet altijd te verklaren. Ik denk dat het elftal wel wilde vandaag en dat ze ook beseften tegen wie we speelden, maar omdat we zo slecht begonnen, liepen we achter de feiten aan. Achteraf mag je zelfs nog blij zijn met een gelijkspel, want ADO kreeg goede kansen in de tweede helft.''

,,Door deze 0-0 hebben we weer thuis punten verspeeld. Dat is te veel gebeurd dit seizoen. Wat de uitwedstrijden betreft hebben we de meeste punten, maar thuis hebben we te veel laten liggen.'' Ajax liet in de Amsterdam ArenA tot nog toe al negen punten liggen.