Menu

Ajax stelt teleur tegen NEC

In de tweede thuiswedstrijd van het seizoen, tegen NEC, heeft Ajax zijn publiek niet kunnen behagen. De Nijmegenaren staken niet onder stoelen of banken dat ze voor een punt gekomen waren. Dat ze dat punt ook nog kregen, hadden ze voornamelijk te danken aan hun doelman Dennis Gentenaar. Bij Ajax scoorde slechts de verdediging een ruime voldoende. Door de 0-0 remise heeft Ajax slechts vier punten uit drie wedstrijden.

Toch had de wedstrijd heel anders kunnen lopen als de volledig vrijstaande Richard Knopper in de tweede minuut de voorzet van Shota Arveladze had binnen geschoten. Dat deed hij echter niet, waardoor Ajax moest blijven zoeken naar de opening. Dat ging echter in een tergend langzaam tempo en toch zo slordig dat gevaar uit bleef.

Scheidsrechter Van Dijk hield het kort, floot voortdurend en gaf in de eerste twintig minuten al drie keer geel. Een voor Andy van der Meyde die onhaalbare bal met zijn hand voor de lijn hield, een voor Winter die volgens de arbiter een overtreding beging en ook NEC-speler Jack de Gier werd in het boekje van Van Dijk bijgeschreven.

Maar is natuurlijk niet de bedoeling van een voetbalduel dat de scheidsrechter de hoogtepunten bepaalt. Dat gebeurde echter wel, omdat Ajax er niet in slaagde de compact gegroepeerde gasten te verrassen. Alleen Richard Witschge beschikte over creatieve ingevingen, maar de buitenspelers Van der Meyde en Bobson waren kansloos tegen de backs van NEC.

Toch leek Arveladze in de 26e minuut te scoren, maar de met een fraaie curve geschoten bal kon door Gentenaar corner worden gestompt. Ook lag de doelman in de weg toen Winter hem met een volley wilde verschalken en wederom was het Gentenaar die de daaropvolgende inzet van Knopper tot hoekschop verwerkte.

Van de gevreesde spits Hristov zag het publiek niets. Of het moest zijn dat hij zich tegen het rustsignaal heel opzichtig liet vallen. Dit keer floot Van Dijk terecht niet.

In de tweede helft leek Bobson het aan de linkerkant beter op te pakken dan voor rust, maar verder dan een carambolerende bal die over de achterlijn verdween, kwam hij niet. Verwonderlijk was het dan ook niet dat hij in de 64e minuut plaatsmaakte voor Jesper Gronkjaer. De Deen maakte zijn rentree nadat hij op 5 augustus tegen Arsenal een gebroken teen had opgelopen.

Net voor de Deen terugkeerde in het veld, vond het publiek dat Chivu een strafschop had verdiend, maar de buiteling van de Roemeen was in de ogen van Van Dijk onvoldoende voor een compensatie.

Met Gronkjaer keerde de dreiging terug op links. Hij was in de 74e minuut dicht bij een doelpunt, maar via de lat kwam ook deze inzet terug in het veld.

Adriaanse moest iets doen. Daarom offerde hij Ferdi Vierklau in de verdediging op en kwam Brutil Hose naast Arveladze in de spits te spelen. Galasek verhuisde naar de rechtsbackpositie. Maar het hielp niets. Chivu had pech dat zijn kopbal een verdediger raakte. Witschge had het geluk niet aan zijn zijde toen de bal na zijn vrije trap keurig langs de muur weer door Gentenaar onschadelijk werd gemaakt.

Daarom bleef het na een saaie anderhalf uur 0-0. 'En dat is teleurstellend', vond trainer Co Adriaanse na afloop. 'Ajax was beter, had meer balbezit en vijf mogelijkheden in de eerste helft. Achterin zat het goed in elkaar, het middenveld was redelijk, maar de voorin was het matig. We hadden snel moeten scoren en dat had via Knopper gegund. Dan lukt het niet. Ik offer nog een verdediger en Hose kwam er bij. Toen hadden we door moeten drukken, maar doelpunten vielen er niet.'

De buitenspelers bleken de minderen in de wedstrijd, waarin Witschge opnieuw tot man-of-the-man werd uitgeroepen. 'Kevin Bobson was niet sterk genoeg om Collen er uit te lopen en Andy van der Meyde kwam niet of nauwelijks langs zijn man. Het was dan ook veelzeggend dat in de slotfase zowel Gronkjaer als Van der Meyde een bal onder de voet laten doorlopen, waardoor het een inworp wordt voor de tegenpartij.'

Johan Neeskens was uiteraard tevreden. 'We zijn bijzonder blij met het punt. Ajax was beter dan wij, maar onze keeper heeft ons in de wedstrijd gehouden. Het leuke was, dat ik hoorde dat NEC nog nooit gewonnen had hier en ook nog nooit een punt had gehaald..' De oud-Ajacied glunderde bij die laatste woorden. Ajax - NEC 0-0. Ajax: Grim; Vierklau (76. Hose), Chivu en Bergdolmo; Galasek, Witschge, Knopper (81. Van der Gun) en Winter; Van der Meyde, Arveladze en Bobson (65. Gronkjaer).

NEC: Gentenaar; Collen, Wisgerhof (88. Leiwakabessy), Zonneveld en Hesp; Van Rijswijk (76. Schultz), Koning, Latuheru (70. Janssen) en Ax; Hristov en De Gier.

Scheidsrechter: Van Dijk. Toeschouwers: 34.000.

Gele kaart: Van der Meyde, Winter (Ajax), De Gier, Zonneveld (NEC).