Menu

Ajax stelt voorronde Champions League zo goed als veilig

De grootste winst voor Ajax kwam niet in Enschede tot stand maar in Tilburg, waar Willem II Feyenoord op 1-1 hield. Daardoor is de voorsprong van Ajax drie punten en dertien doelpunten. De voorronde van de Champions League lijkt daarmee wel gewaarborgd. Zelf won Ajax met 'krappe sokken' van Twente (2-1). ,,Het behalen van Champions League is heel belangrijk voor deze spelers. Het is heel aantrekkelijk voor ze. Als ze daardoor blijven, zijn we daar uiteraard zeer tevreden mee", zei Ronald Koeman na afloop.

Ajax moest ook dit laatste uitduel van het seizoen, in Enschede tegen FC Twente, op volle toeren draaien. Niets was immers al beslist in de Holland Casino Eredivisie. Feyenoord zat met een punt achterstand nog altijd op het vinkentouw in de race om een voorrondeplaats in de Champions League. Maar alleen eigen falen zou Ajax daarvan kunnen weerhouden.

Voordeel was dat aanvoerder Cristian Chivu tegen FC Twente weer mee mocht doen, nadat hij vanwege het opstootje in het bekerduel tegen Feyenoord, twee wedstrijden aan de kant moest blijven. Vanwege de absentie van Jari Litmanen, speelde Steven Pienaar op de nummer-10 positie en Andy van der Meyde aan zijn vertrouwde rechterkant. Althans, na ruim een kwartier draaide Koeman Van der Meyde en Sikora toch weer om. Om iets voor rust toch weer terug te grijpen naar z'n beginopstelling.

Koeman schudde regelmatig zijn hoofd tijdens de eerste helft. Het liep niet zoals de trainer het zich had voorgesteld. Ajax speelde - op een korte fase in het begin na - slordig, onnauwkeurig en niet flitsend genoeg. Kansen kreeg de ploeg wel, maar de mogelijkheden van Sikora en Van der Vaart, die beiden op Boschker stuitten, wogen niet op tegen de twee dotten van kansen voor de defensief ingestelde ploeg van trainer René Vandereycken. Het was tot twee maal toe Houwing die mocht inkoppen, maar de spits faalde in de afwerking. ,,Die kansen van Van der Vaart en Sikora hadden moeten zitten", vond Koeman. ,,In deze fase is iedere wedstrijd moeilijk. Tegen wie je ook speelt. Later zaten we minder in de wedstrijd. We waren te traag. Het balletje liep niet goed, het veld was vrij droog. Maar Twente kreeg goede kansen."

Aan het begin van de tweede helft probeerde Koeman het anders. Van der Vaart zakte een linie, Pienaar ging naar rechts waardoor Van der Meyde meer in het centrum kwam te spelen. Erg in de war raakte FC Twente daar niet van en de thuisploeg ging zowaar aanvallender spelen. Dat zouden ze gedurende de wedstrijd steeds meer gaan doen.

Toch was het Ajax dat op voorsprong kwam. Na ruim een uur spelen wees scheidsrechter Dick van Egmond gedecideerd en onmiddellijk naar de stip omdat Van der Meyde door Grujic was neergehaald. Het werd het duel Boschker - die regelmatig een penalty stopte in het verleden - tegen Chivu. De aanvoerder luisterde zijn rentree op met een bekeken schot in de hoek, 0-1. Kort daarvoor had Twente echter nog een behoorlijke mogelijkheid gehad toen Cairo aan de linkerkant zonder Ajacied in de buurt er vandoor snelde. Zijn voorzet op Cziommer was goed, maar die kon op zijn beurt niet raak knallen.

Twente was niet van plan de wedstrijd zo maar op te geven. De ploeg die van een heel peloton spelers afscheid nam na het duel, wilde ook het publiek waardig bedanken voor de steun gedurende het seizoen. Ajax moest daardoor blijven opletten. Collins John kreeg nog een goede kans, maar Bogdan Lobont redde bekwaam. Pas acht minuten voor tijd kon Ajax opgelucht ademhalen. Van der Meyde bekroonde zijn rush over links met een goede voorzet op Van der Vaart. De spits - bij afwezigheid van Zlatan - schoot met links prima raak. ,,Dat was een goed uitgespeelde aanval", complimenteerde Koeman zijn spelers. ,,Hoewel Twente goede kansen heeft gekregen in dit duel, vond ik wel dat wij gedurende de hele wedstrijd gevaarlijker waren.'' Twente kwam via John nog terug tot 1-2 maar de tijd was te kort om verandering in de stand te brengen.

Koeman bleef voordat hij de persconferentie in ging lang voor het televisietoestel staan. ,,Wij hebben vandaag onze plicht gedaan door te winnen. Daarbij kregen we hulp van Willem II dat Feyenoord op 1-1 hield. Normaal gesproken hebben we daarmee de voorronde van de Champions League behaald. En dat hebben we ook verdiend. Het is een groot compliment voor de spelers, gezien het extra programma dat we dit jaar door deelname aan de Champions League hadden. Ik ben uiteraard opgelucht. Het is een lange spannende race geweest. Feyenoord heeft het ons moeilijk gemaakt. Maar het karakter en de teamgeest hebben ons gebracht waar we horen te staan. De blessures die we hadden dit seizoen, zijn goed opgevangen. Gezien het belang voor de club en voor de spelers, kan ik stellen dat ik opgelucht ben. Als het zo is dat de spelers nu blijven omdat we voorronde Champions League halen, zijn we daar zeer tevreden mee."

Komende donderdag speelt Ajax het laatste duel tegen Heerenveen, dat nog Europees voetbal kan halen. Feyenoord speelt thuis tegen Roda, dat ook nog Europees voetbal kan halen en PSV moet naar Groningen dat nog een punt nodig heeft om de nacompetitie te ontlopen. ,,Als ze het op een akkoordje gooien, dan kunnen wij daar niets aan doen", doelde Koeman op een eventueel overeengekomen remise.