Menu
Ajax steviger aan kop na zege op NEC

Ajax steviger aan kop na zege op NEC

Ajax heeft in de strijd om het landskampioenschap een belangrijke overwinning op NEC geboekt. In de Amsterdam ArenA werd het 4-1 dankzij treffers van Viktor Fischer (2x), Ryan Babel en een eigen doelpunt van NEC’er Rens van Eijden. Terwijl concurrenten Feyenoord en PSV punten morsten, heeft de ploeg van Frank de Boer zich steviger aan kop gevestigd.

Ajax kwam sterk uit de startblokken tegen de opponent uit Nijmegen. Het beginsignaal van scheidsrechter Jan Wegereef was amper weggestorven of spits Kolbeinn Sigthórsson mocht een doelpoging wagen. Zijn schot miste precisie, maar dit veelbelovende begin deed duizenden fans meteen op het puntje van hun stoel belanden. Zij zouden een mooie middag beleven in een uitverkochte Amsterdam ArenA. Althans, uitverkocht was het op papier. Gezien de lege plekken in het stadion moeten ook veel Ajax-supporters familieverplichtingen hebben gehad deze eerste paasdag.

Hoewel een wervelwind op komst leek na de schotkans van Sigthórsson, hield NEC knap stand in de openingsfase van het duel. Sterker nog: via de bij vlagen levensgevaarlijke Melvin Platje kwamen de Nijmegenaren er enkele malen goed uit. Doelman Kenneth Vermeer zou nog niet getest worden, maar dit had vooral te maken met de slordige afronding van NEC. Dat was ook wat de ploeg van Alex Pastoor zou opbreken, het missen van grote kansen. NEC kreeg er genoeg, maar zelfs de immer loerende Platje schoot niet met scherp. Zoals Pastoor opmerkte na afloop tijdens de persconferentie: ,,We hebben af en toe kunnen blaffen, maar niet bijten.’’

Dan Ajax. Dat vervulde een hoofdrol in een heuse kansenparade. Eerst was het aanvoerder Siem de Jong die snoeihard tegen de lat kopte, alvorens Viktor Fischer en Derk Boerriger twee grote mogelijkheden onbenut lieten. De een met zijn voet, de ander met het hoofd. Doelpunten hingen in de lucht, zo veel was duidelijk.

Het was diezelfde Fischer die enkele minuten later het stadion op zijn grondvesten deed schudden. Knap vrijgespeeld door Daley Blind en Siem de Jong schoof Fischer de bal beheerst tegen de touwen: 1-0. Nog geen drie minuten later schreeuwde het publiek om tien doelpunten. De reden: een eigen doelpunt van NEC-verdediger Rens van Eijden. Mooi was de 2-0 niet, maar het was vooral de schoonheid van de voorafgaande aanval die zal beklijven. Zogenoemd tiki-taka voetbal in het strafschopgebied van de gasten bracht de bal voor de voeten van Sigthórsson. Die poogde het speeltuig vanachter zijn standbeen binnen te tikken. Ongetwijfeld zou het de bekroning zijn geweest op een prachtaanval, maar uiteindelijk was het Van Eijden die het beslissende zetje gaf.

Viktor Fischer is blij met zijn goal. Viktor Fischer is blij met zijn goal.

Nadien lonkte de 3-0, maar er gingen meer dan vijftig minuten overheen voordat Ajax de derde treffer zou maken. Tussendoor volgden legio kansen. Bijvoorbeeld voor Derk Boerrigter. Maar wat de linksbenige flankspeler ook probeerde, de bal wilde er niet in. Of Babos bleek een te groot obstakel, of de bal verdween in de tribunes. Mede door het missen van de vele kansen klonk er gemor en gezucht op de tribunes. Ajax mocht dan domineren, het publiek wilde treffers zien en juist die bleven uit.

Coach Frank de Boer hield dan ook gemengde gevoelens over aan de tweede helft. ,,De eerste helft speelden we sterk. Scoren we twee fantastische goals en maken we aanspraak op de 3-0 en 4-0. Maar na rust vond ik ons te wisselvallig. We waren slordig, niet balvast genoeg. NEC ging gedurfder spelen en had met enig geluk zomaar terug kunnen komen in de wedstrijd.’’

Dat gebeurde dus niet. In plaats daarvan breidde Ajax de score uit. In de 77ste minuut werden de fans getrakteerd op hetgeen waar ze hevig naar verlangden: een doelpunt. En wat voor een. Maar liefst vier keer werd de treffer van Viktor Fischer herhaald op de schermen in het stadion en werkelijk bij alle keren weerklonken er kreten van bewondering in de ArenA. Ter illustratie: Fischer nadert de zestien meter en verrast vriend en vijand met een weergaloze stiftbal. NEC-doelman Babos mag dan het postuur van een reus hebben, naar de stift van Fischer kon hij alleen maar kijken, zo kansloos was hij. Niet voor niets werd Fischer uitgeroepen tot Ajacied van de wedstrijd.

Seconden later deed Nick van der Velden iets terug namens NEC, maar het slotakkoord bleef bewaard voor Ajax. Specifieker gezegd: voor Ryan Babel. Hij luisterde zijn rentree in de hoofdmacht op met een doelpunt in de 81ste minuut. Nadat de bal was afgeketst via Babos, toonde Babel zich alert door de bal in de vrije hoek te schuiven. Tot tevredenheid van Frank de Boer. De trainer was blij met de wijze waarop Babel inviel. ,,Het is goed dat Ryan aan de deur klopt. Dat dwingt anderen om scherp te blijven in deze fase. Niemand moet denken dat hij kan freewheelen.’’

Door de overwinning en het puntenverlies van Feyenoord en PSV gaat Ajax momenteel met drie punten voorsprong aan kop in de eredivisie.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Viktor Fischer schoot na acht weken droogte weer eens raak! Viktor Fischer schoot na acht weken droogte weer eens raak!
Fischer is blij met de openingstreffer van zijn voet. Fischer is blij met de openingstreffer van zijn voet.
Na een hakje van Sigthórsson werkte Van Eijden de bal langs Babos, 2-0. Na een hakje van Sigthórsson werkte Van Eijden de bal langs Babos, 2-0.
Eriksen viert de tweede goal met Sigthórsson. Eriksen viert de tweede goal met Sigthórsson.
Derk Boerrigter keerde terug in de basis. Derk Boerrigter keerde terug in de basis.
Siem de Jong was vaak dicht bij een goal. Lat en doelman stonden succes in de weg. Siem de Jong was vaak dicht bij een goal. Lat en doelman stonden succes in de weg.
Opnieuw kende Danny Hoesen een ijzersterke invalbeurt. Opnieuw kende Danny Hoesen een ijzersterke invalbeurt.
Ryan Babel luistert zijn rentree op met een goal. Ryan Babel luistert zijn rentree op met een goal.