Menu
Ajax stierf tegen Celtic in schoonheid

Ajax stierf tegen Celtic in schoonheid

Na omzwervingen langs Huizen, Oldenzaal, Emmen, Buitenpost en Noordwijk treedt Ajax zaterdag voor het eerst in deze jaargang aan voor eigen publiek. Het duel met Celtic wordt tevens de eerste echte testcase voor de jonge ploeg van trainer Frank de Boer. De Schotten speelden drie keer eerder tegen Ajax in Amsterdam. Terug naar de tweede ontmoeting van 1982.

Met de verdwijning van Glasgow Rangers – dat na een faillissement in de vierde klasse verder gaat als The Rangers FC – is Celtic het enige overgebleven bolwerk in de Scottish Premier League. Ruim drie maanden geleden werd bovendien de 43ste landstitel uit de clubgeschiedenis veroverd. Hoewel dat nog altijd elf titels minder zijn dan de ter ziele gegane eeuwige rivaal Glasgow Rangers ooit won.

Daar tegenover staat weer dat Celtic de enige Schotse club is die ooit beslag legde op de Europa Cup 1, de voorloper van de huidige Champions League. In 1967 klopten de Schotten in de finale Internazionale met 2-1. Drie jaar later stonden ‘The Bhoys’ opnieuw in de eindstrijd, maar bleek Feyenoord te sterk: 2-1.

Ajax - Celtic in 2001: Bobby Petta achtervolgt Ajacied Daniël Cruz. Ajax - Celtic in 2001: Bobby Petta achtervolgt Ajacied Daniël Cruz.

Ajax en Celtic troffen elkaar driemaal in Europees verband. In het seizoen 1970-1971, 1982-1983 en 2001-2002 stond de ontmoeting tussen Ajax en Celtic officieel op de kalender. Met name de ontmoetingen uit 1982 staan bij velen nog helder op het netvlies. Een jeugdig Ajax, aangevuld met de routiniers Johan Cruijff, Dick Schoenaker en Leo van Veen, legt op 15 september Celtic Park geregeld het zwijgen op met bij vlagen oogstrelend voetbal. Jesper Olsen en Sören Lerby brengen die avond hun ploeg twee keer op voorsprong, maar beide keren is de vreugde van korte duur doordat Charlie Nicolas en Frank McGarvey snel tegenscoren. Hoewel er wellicht meer had ingezeten keren de Ajacieden met tevreden gezichten huiswaarts.

Twee weken later volgt de return in het Olympisch Stadion. Daar wordt het publiek na ruim een halfuur spelen opgeschrikt door een treffer van Nicolas. In de 65ste minuut echter verrast Gerald Vanenburg Celtic-keeper Pat Bonner met een prachtig balletje vanaf de buitenkant van de rechterschoen: 1-1.

Het hele stadion lijkt zich vervolgens te gaan opmaken voor de tweede ronde van de Europa Cup 1. Totdat in de 88ste minuut een mislukt schot van routinier Danny McGrain via de kluts bij George McCluskey belandt. De invaller bedenkt zich geen moment en verrast Piet Schrijvers met een schuiver in de verre hoek: 1-2. Een ronde later worden de Schotten uitgeschakeld door het Spaanse Real Sociedad en doemen de vragen op hoever Ajax dat jaar had kunnen reiken in Europa als het de schifting met Celtic had overleefd.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl (boven) en Pro Shots