Menu
Ajax strijdend ten onder in Europa League

Ajax strijdend ten onder in Europa League

De offensieve intenties en het geconcentreerde spel brachten de Ajacieden donderdag uiteindelijk niet de gewenste afloop. Na de doelpuntloze returnwedstrijd tegen Juventus is Ajax Europees uitgevoetbald. ,,We misten vandaag het opportunisme van Luis’’, stipte Martin Jol een ontbrekende factor na afloop aan.

Wat te doen bij een 2-1-achterstand, die ook nog eens op Italiaanse voetbalgrond gerepareerd moet worden? Ajax wist dat het na de verloren thuiswedstrijd tegen de Oude Dame slechts een kleine kans had om door te gaan. Een plek bij de beste zestien van de Europa League was vooraf al ver weg. Geconcentreerd en foutloos zou het Amsterdamse spel moeten zijn. Elk foutje kon de Ajacieden direct fataal worden. Dat de Turijnse ploeg van trainer Alberto Zaccheroni zijn doelman Gianluigi Buffon in de aanloop zag afhaken met een dijbeenblessure, leek vooraf een kleine meevaller. In de eerste helft bewees Buffon’s vervanger Alexander Manninger niet altijd even zeker van zijn zaak te zijn. De beide ballen die de Oostenrijker uit de handen liet vallen, bleven onbestraft. De man die in de ArenA tweemaal keihard toesloeg, Amauri, liet zich in het Stadio Olimpico al na een kwartier wisselen. Het schoot de tot Italiaan genaturaliseerde Braziliaan in zijn linkerhamstring. David Trezeguet was zijn vervanger.

Christian Eriksen was de grootste verrassing in het basiselftal van de Amsterdammers. De pas 18-jarige Deen begon als linkermiddenvelder aan het helse karwei in Turijn. Eriksen vond voor zich het aanvalskoppel dat Miralem Sulejmani (afgelopen week nog trefzeker tegen Juve) en Marko Pantelic vormden. Siem de Jong speelde kort in de rug van zijn twee spitsen. De geschorste Luis Suarez bekeek de return als ‘geluksbrenger’ vanaf de tribune van het halfgevulde Stadio Olimpico. Ondanks de frustratie over het zelf moeten toekijken, zal Suarez tot zijn genoegen het uitverkochte uitvak hebben gade geslagen. Ajax werd in Torino hartverwarmend gesteund door liefst 1500 supporters.

Marko Pantelic gaat op zoek naar oud-Ajacied Grygera. Marko Pantelic gaat op zoek naar oud-Ajacied Grygera.

De wedstrijd speelde zich voor rust toch vooral af op het middenveld. De spaarzame keren dat de doelgebieden werden bereikt, waren de Italianen nét iets gevaarlijker. Claudio Marchisio stelde Maarten Stekelenburg al vroeg op de proef met een schuiver richting benedenhoek. De Ajacied ging gestrekt succesvol naar de hoek. Na een halfuurtje spelen bleven de Ajacieden schadevrij na kopballen van de mee opgekomen verdedigers Giorgio Chiellini en Nicolá Legrottaglie. Toby Alderweireld bracht bij de laatste inzet vlak voor de doellijn tijdig redding. Middenvelder Mohamed Sissoko raakte met zijn inzet de paal. Ajax zette daar in de eerste 45 minuten eigenlijk alleen een wild overgetrapte bal van linksback Jan Vertonghen tegenover.

,,Juventus was vandaag niet veel sterker dan Ajax’’, keek Jol na afloop terug tijdens de persconferentie. ,,Pantelic en Sulejmani kwamen niet aan de bal. Ook Christian Eriksen kreeg weinig mogelijkheden om de voorzet te geven vanaf links. Hij had met een indraaiende bal, uit een hoek waaruit bij ons niet veel assists komen, gevaarlijk kunnen zijn. Jan Vertonghen verplaatste het spel aanvankelijk goed. Maar ook hij kreeg het na rust lastiger.’’

In het vervolg bleven echt uitgespeelde aanvallen schaars. De verdedigers van de thuisploeg hielden de Ajacieden vaak succesvol ver van Manninger weg. Heel veel tijd of kans om zich te laten zien kreeg ook Eriksen dus niet. De aanvallers van de ‘Zebra’s’, een andere bijnaam van Juventus, leek spaarzaam écht moeite te doen om een doorbraak naar Stekelenburg te forceren. Daarbij lieten de solide spelende centrumverdedigers Oleguer en Alderweireld ook weinig door. Juventus hoefde niet zozeer, terwijl Ajax echt moest. Het ‘moeten’ werd na een dik uur belichaamd door invaller Hyun Jun Suk. De Koreaan was (als vervanger van Sulejmani) een verse aanvalskracht.

Alessandro del Piero zag een licht van richting veranderde vrije trap nét overgetikt door Stekelenburg. Ajax schakelde kort na het waarschuwingsschot over op een spelsysteem met drie aanvallers. Het slotkwartier kwamen Urby Emanuelson (voor Pantelic) en Dennis Rommedahl (Eyong Enoh) de ploeg versterken. De Jong bleef meters maken en formeerde het aanvalsduo Suk-Rommedahl in de slotfase tot een offensief trio. Emanuelson sloot vaak bij over links en zorgde voor een aanvallend kwartet. Met hun aanvalsdrang konden de Amsterdammers zuur genoeg een uitschakeling niet voorkomen. David Trezeguet had het tweeluik in de slotminuten kunnen beslissen als zijn kopbal (Mauro Camoranesi bediende de spits uit een vrije trap) raak was geweest. De Fransman mikte naast. Ajax is na de 0-0 in het Stadio Olimpico uitgeschakeld. De Ajacieden kunnen zich per direct volledig focussen op het kampioenschap en de KNVB Beker….

,,Je moet hier gewoon een doelpunt maken’’, besloot Jol met opgeheven hoofd. ,,Uiteindelijk creëerden we te weinig. Juventus liet ons controleren. Maar de bal ging er niet in. Beginnen met twee goals achterstand is lastig…’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de reacties en een samenvatting van Juventus – Ajax


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Het basisteam voor de aftrap in Turijn. Het basisteam voor de aftrap in Turijn.
Sulejmani kon zijn doelpunt in de ArenA tegen Juventus geen vervolg geven. Sulejmani kon zijn doelpunt in de ArenA tegen Juventus geen vervolg geven.
Stekelenburg hield de nul. Stekelenburg hield de nul.
Eriksen begon in Italië in de basis. Eriksen begon in Italië in de basis.
Vertonghen passt de bal. Vertonghen passt de bal.
De Zeeuw droeg bij afwezigheid van Suarez de aanvoerdersband. De Zeeuw droeg bij afwezigheid van Suarez de aanvoerdersband.
Invaller Suk wordt op de hielen gezeten door Juve-speler Diego. Invaller Suk wordt op de hielen gezeten door Juve-speler Diego.