Menu
Ajax strijdt om Eusebio Cup

Ajax strijdt om Eusebio Cup

Ajax reist deze vrijdag af naar Lissabon, waar het een dag later in Estadio da Luz tegen Benfica strijdt om de Eusebio Cup. Evenals eerder deze voorbereiding wordt de selectie van trainer Frank de Boer op Portugese bodem opgedeeld in twee teams en komt het andere deel eerder op de dag op het jeugdcomplex van de club in actie tegen Jong Benfica.

De Eusebio Cup werd in 2008 in het leven geroepen als eerbetoon aan de beroemdste Portugese voetballer allertijden, Eusébio da Silva Ferreira, die ruim een halfjaar geleden op 71-jarige leeftijd overleed in Lissabon.

Eusebio veroverde in 1962 met Benfica de Europa Cup 1 door in de finale Real Madrid met 5-3 te kloppen. De destijds pas 20-jarige aanvaller groeide met twee treffers uit tot uitblinker in het Amsterdamse Olympisch Stadion. Nadien werd hij in 1965 verkozen tot Europees voetballer van het Jaar en won hij in 1968 en 1973 als Europees topscorer de Gouden Schoen. Tevens liet hij zich op het WK 1966 in Engeland kronen tot topschutter van het toernooi.

De laatste keer dat Ajax en Benfica de degens kruisten was voor aanvang van het seizoen 2009/2010. Op het Amsterdam Tournament bleken de Portugezen met 2-3 te sterk. Een eigen doelpunt van Ismaïl Aissati en een treffer van de Argentijn Angel Di Maria leidden een 0-2 achterstand in, hoewel Mitchell Donald vlak voor rust nog iets terugdeed namens Ajax: 1-2. In het tweede bedrijf bepaalden David Luiz – de voormalige verdediger van Benfica die deze zomer Chelsea voor een monsterbedrag verruilde voor Paris Saint-Germain – en Dennis Rommedahl de eindstand op 2-3.

Ajax zette in de winter van 2003 voor de laatste maal voet in het stadion van Benfica. Destijds alleen in het aloude Estadio Da Luz. Cristiano (Benfica) en Zlatan Ibrahimovic (Ajax) behoorden die avond tot de doelpuntenmakers.

De meest historische wedstrijd in het stadion van Benfica speelde Ajax in februari 1969. Nadat in Amsterdam met 1-3 was verloren van de Portugese formatie, gaf niemand meer een stuiver voor de kansen van de Amsterdammers. Maar het onmogelijk geachte gebeurde. Door een goal van Inge Danielsson in de negende minuut en twee treffers van Johan Cruijff stond Ajax na 32 minuten op een 0-3 voorsprong. Omdat Benfica middels Torres twintig minuten voor tijd nog iets terugdeed, moest een derde wedstrijd op neutraal terrein de beslissing brengen. Ajax won dat duel in Parijs met 0-3, door toedoen van opnieuw Cruijff en Danielson (2x). Later dat seizoen verloren de Ajacieden de finale van de Europa Cup 1 met 4-1 van AC Milan.

Benfica presteerde vorig seizoen uitstekend door de finale te halen van de UEFA Europa League. De eindstrijd tegen Sevilla eindigde doelpuntloos gelijk. Pas in de strafschoppenserie maakten de Spanjaarden het verschil. Oud-Ajacied Miralem Sulejmani, die vorig jaar de overstap maakte naar Benfica, moest de strijd al halverwege de eerste helft staken vanwege een schouderblessure.
Behalve Sulejmani, die in 2008 voor een recordbedrag sc Heerenveen verruilde voor Ajax, staat ook een andere voormalige Heerenveener, Filip Djuricic, bij de Portugezen onder contract.

De Eusebio Cup bestaat sinds 2008. In die eerste editie was Internazionale de opponent een jaar later gevolgd door stadsgenoot AC Milan. In de opvolgende jaren waren achtereenvolgens Tottenham Hotspur, Arsenal, Real Madrid en São Paulo FC de sparringspartners van Benfica.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Pro Shots