Menu
Ajax-studenten pieken tijdens feestelijk examen

Ajax-studenten pieken tijdens feestelijk examen

Van gemarineerde kipkluifjes tot een garnalencocktail van Australische komaf; 6 jeugdexponenten van Ajax proefden op 13 december 2017 van het leven als meesterchef. De eerstejaars leerlingen van College de Toekomst organiseerden een kerstdiner voor familie en leraren. Het werd een feestelijk examen op weg naar hun diploma Sport & Bewegen niveau 3.


De VriendenLoterij is sinds 2005 Maatschappelijk Partner van de Eredivisie. Dit levert ook steun op voor de jeugdopleiding van Ajax. De jeugdspelers krijgen niet alleen de juiste begeleiding op het veld, maar ook in het klaslokaal. Deze serie vertelt de verhalen van College de Toekomst.


Na een periode van lessen was de grote dag aangebroken voor Elikia Mbinga,, Paul Fosu-Mensah, Denilho Cleonise (Ajax O17), Issam El Maach, Sebastian Pasquali en Serginio Dest (Ajax O19). De goedlachse jeugdspelers verwelkomden hun familie en uiteraard de kerstman. Iedereen mocht plaatsnemen aan tafel.

'Wie het meeste talent heeft? Sebastian Pasquali is de koploper, absoluut.'

Ger Boer, manager studiezaken, legt uit waar het examen voor bedoeld is: ,,De opleiding die de jeugdspelers volgen is een gevolg van een samenwerkingsverband tussen Ajax en drie scholen, namelijk het Calandlyceum, Calvijn College en ROC Amsterdam. Alle vakken staan in dienst van de Ajax-voetbalopleiding."

Het educatieve kerstdiner werd geopend door El Maach, die als spreker van de avond uitlegde om welke vakken het ging: ,,Welkom allemaal! Dit event is een combinatie van 2 vakken: evenementen organiseren en koken onder leiding van Peter Res. De reacties op onze kookkunsten mogen naderhand gegeven worden."

De gastheren van de avond!
De gastheren van de avond!

'Zelf leren koken'
Res, voedingsdeskundige van de opleiding, kijkt met een glimlach toe: ,,Ik ben heel tevreden. Het ziet er veelbelovend uit. Het idee achter de opleiding en het vak voeding is dat we jongens voorbereiden op het profbestaan en ze zelfbewuster maken."

,,We hebben vooral ingezet op zelfredzaamheid", vervolgt Res. ,,Zelf leren koken, ook iets over de theorie te weten komen, en daarmee de drempel te verlagen. Ze hebben nu de kennis en kunde om makkelijker gerechten in elkaar te zetten."

,,Vanavond is het een feestje van de jongens. Ze hebben het menu zelf samengesteld. We hebben veel verschillende dingen geprobeerd en deze gerechten lukten steeds het beste. Wie het meeste talent heeft? Sebastian (Pasquali, red.) is de koploper, absoluut.” 

Pasquali, de gezonde kok
Masterchef Pasquali verzorgde het voorgerecht, dat bestond uit een Australische garnalencocktail: ,,Ja, het is leuk. Ik kook zelf regelmatig. Zeker nu ik helemaal op mezelf woon. Ik probeer altijd zo gezond mogelijk te koken. Vlees en groente bijvoorbeeld. Ik heb het nodige kunnen opsteken tijdens dit blok."

,,Wat ik van het niveau van de rest vind? De een is beter dan de ander, maar iedereen probeert het wel", aldus de middenvelder van Ajax O19.

Pasquali helpt Paul Fosu-Mensah en Cleonise met het hoofdgerecht.
Pasquali helpt Paul Fosu-Mensah en Cleonise met het hoofdgerecht.

'Opleidingen hoort bij het DNA'
Boer ziet het toewerken naar het kerstdiner als een mooi voorbeeld van ontwikkeling: ,,Opleiden hoort bij het DNA van Ajax. De holistische opleiding staat centraal. Al sinds begin jaren 70 is er bij Ajax aandacht voor studie.Niet voor niets hebben 2 toptrainers de waarde van studie heel nadrukkelijk ingezien en uitgesproken: Johan Cruijff en Louis van Gaal. De laatste met zijn benadering van de hele mens."

,,Er zit altijd een mens achter de voetballer. Ik ben ervan overtuigd dat er voor een voetballer 3 werelden zijn en die allemaal in harmonie moeten zijn. School, voetbal en gezinsleven en het sociale leven. Alleen als alles goed in harmonie is, kan een voetballer zich goed ontwikkelen."

El Maach bedankt de kerstman voor zijn goede werk.
El Maach bedankt de kerstman voor zijn goede werk.

Voor Mitchel Bakker, Navajo Bakboord en Abdallah Aberkane, 2e jaars studenten, was er ook een stoel gereserveerd. Verder hielp ook Daan Reiziger, keeper van Ajax O17, vrijwillig mee: ,,Als die jongens bezig waren met dit vak, zat ik vaak in dezelfde ruimte op een bankje even te ontspannen. Ik had niets te doen, dus daarom leek het me leuk om ze te gaan helpen, ook al volg ik deze opleiding niet."

Reiziger beleefde interessante weken: ,,Koken heeft mijn interesse. Ik wil later ook een eigen restaurant beginnen. Profvoetballer worden staat op 1, maar op mijn 40e een restaurant starten is ook een droom. Met voetbal kan ik wellicht een goede basis leggen."

'Shout out naar de opleiding!'
De kerstman en de docenten zagen dat de avond op rolletjes verliep. Van de gemarineerde kipkuifjes tot een voetbalquiz, het werd een kerstdiner om trots op te zijn. Mbinga had vertrouwen in de beoordeling: ,,Zeker! Iedereen heeft ons eten gewoon opgegeten", zei de jeugdspeler van Ajax O17 met een brede glimlach.

Terwijl de families en de kerstman huiswaarts keerden, toonde Paul Fosuh-Mensah zich dankbaar: ,,Deze school helpt ons om een profvoetballer te worden. Een shout out naar deze opleiding!"

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst