Menu
Ajax succesvol in 'beladen' treffen met NAC

Ajax succesvol in 'beladen' treffen met NAC

Ajax schoot in Breda goed uit de startblokken, maar zag zich toch veroordeeld tot een inhaalslag. De Amsterdammers maakten het vooral voor zichzelf moeilijker dan nodig was. John Heitinga hielp zijn ploeg aan een 2-3-zege.

Twee keer eerder slaagden de Bredanaars erin Ajax onderuit te halen. In december was de ploeg van Ernie Brandts succesvol in de Amsterdam ArenA. Anderhalve maand later deelde NAC een nieuwe klap uit in het KNVB Bekertoernooi. De Brabanders schakelden de bekerhouder uit door met 4-2 te winnen. Het Rat Verlegh Stadion ontpopte zich half januari tot een voor Ajacieden zeer vijandige voetbalburcht. Zondagmiddag rekenden de Ajacieden af met die teleurstellende wedstrijdreeks tegen NAC.

Adrie Koster wist welke sentimenten voor de wedstrijd leefden bij de staf en de selectie. ,,Vooraf was sprake van een beladen wedstrijd. Dat is ook niet vreemd als je dit seizoen al twee keer bent verslagen door NAC’’, keek de coach na de wedstrijd terug. ,,Je weet dat je opnieuw geen makkelijke middag tegemoet gaat. Uiteindelijk hebben we vandaag een goede en belangrijke overwinning geboekt.’’

Klaas Jan Huntelaar kopte de gasten halverwege de eerste helft naar een 0-1-voorsprong. Na de tegentreffers van Matthew Amoah en Rob Penders loodsten Urby Emanuelson en John Heitinga de gasten alsnog voorbij de thuisploeg. Het ‘Rat Verlegh’ was niet minder vijandig gestemd dan tijdens de laatste ontmoeting in bekerverband. De Ajacieden verlieten de Brabantse grasmat wel met een aanmerkelijk beter gevoel. Ook de Ajacieden onder de 16.380 toeschouwers stapten met een goed gevoel in de bus terug naar Amsterdam.

Op de 2-3-overwinning viel uiteindelijk ook weinig af te dingen. In het eerste bedrijf manifesteerden vooral Urby Emanuelson en Edgar Davids zich goed. De eerste, geposteerd als linkermiddenvelder, stoomde regelmatig op over links. Beide Ajacieden vonden elkaar soms blindelings. ,,Ook de wisselwerking tussen Urby en Jan Vertonghen verliep goed’’, benadrukte Koster. ,,Emanuelson liet zich goed uitzakken waardoor spelers op konden komen. Ons eerste doelpunt viel ook ‘over links’.’’
Aanvoerder Davids liet zich weer van zijn meest begeesterde en fanatieke kant zien. De routinier bikkelde wat af in de middenlinie en ging niet alleen geslaagde combinaties aan met Emanuelson; topscorer Huntelaar profiteerde letterlijk van het aanvallende werk van Davids. De spits werd vanaf de linkerflank succesvol in stelling gebracht door zijn captain.

De wijze waarop NAC de achterstand (0-1) in kort tijdsbestek omboog naar een 2-1-voorsprong baarde de Ajax-trainer wel zorgen. Amoah en Penders scoorden kort na rust op aangeven van Csaba Fehér, die tweemaal een vrije trap op maat afleverde. De Ajax-organisatie zag er bij beide treffers niet goed uit. Vooral niet omdat beide Bredanaars hun tegenstander(s) op het oog simpel aftroefden. Koster: ,,Vooraf wordt goed doorgesproken wie op wie staat. Dan is het teleurstellend als er toch twee tegentreffers vallen. Daar word je natuurlijk niet vrolijk van; zoiets mag niet gebeuren. Maandag zullen we dit verder bespreken.’’

Een tweede punt van zorg betreft de gele kaarten. Scheidsrechter Roelof Luinge slingerde Luis Suarez en Bruno Silva op de bon in Breda. Het duo is daarmee geschorst voor de komende thuiswedstrijd tegen Excelsior. Het goede nieuws is dat de Ajacieden een week later wél weer inzetbaar zijn in de topper tegen PSV.

Zo moeizaam als het eerste kwartier liep, zo florissant werden de zaken rechtgezet in het slotkwartier. Ook de daarvoor getoonde veerkracht was positief te noemen. Urby Emanuelson kogelde de bal via Patrick Zwaanswijk voorbij Jelle ten Rouwelaar (2-2). John Heitinga bezorgde zijn ploeg de zege door uit een spelhervatting koppend toe te slaan: 2-3. De laatste weken regelmatig scorende verdediger nam daarmee opnieuw een belangrijke treffer voor zijn rekening.

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van NAC - Ajax en reacties van de Ajacieden.
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>