Menu
Ajax Supporters Raad: John van Reenen

Ajax Supporters Raad: John van Reenen

De Ajax Supporters Raad werd onlangs geformeerd. Op Ajax.nl stellen de leden van de ASR zich voor aan hun medesupporters. Deze keer is het de beurt aan John van Reenen van de 2e ring west.

John van Reenen is zo’n supporter die al dertig jaar een seizoenskaart heeft voor Ajax. ,,In mijn beginperiode zaten er in De Meer tweewekelijks maar zevenduizend supporters. Bij grote wedstrijden vonden we het al druk als er vijftienduizend mensen waren." Dat was twee decennia later wel anders toen het stadion aan de Middenweg uit zijn voegen barstte. De verhuizing naar de Amsterdam ArenA was wat Van Reenen betreft bittere dan ook noodzaak. ,,Ajax was uit zijn jasje gegroeid."

Over het nieuwe onderkomen van Ajax heeft Van Reenen wel het een en ander te melden. ,,Wij krijgen van veel supporters te horen dat het allemaal zo onpersoonlijk is, dat het niet een eigen het stadion is omdat het zovaak gedeeld moet worden. Dat kan ik eigenlijk alleen maar beamen hoewel er wel steeds meer logo’s en dergelijke in het stadion te zien zijn." Waar de ASR zich de laatste tijd veel mee bezig heeft gehouden, zijn de stoeltjes in de ArenA. ,,Dé wens van de supporters is dat deze helemaal rood en wit worden. Helaas zit dat er voorlopig even niet in. Er hangt een enorm financieel plaatje aan."

Een ander aandachtspunt is de afstand tussen publiek en bestuur vindt Van Reenen. De supporter heeft een passend voorbeeld. ,,Toen Ajax in 1995 de finale van Champions League moest spelen in Wenen greep ik naast een kaartje. Mensen zonder seizoenskaart wisten dat wel te bemachtigen en dat stootte mij tegen de borst. Ik had toch al die jaren door dik en dun in De Meer gezeten en nu op het moment suprème mocht ik niet mee. Daarop belde ik naar het stadion en werd doorverbonden met bestuurslid Oldenhof. Hij ging het uitzoeken en belde me een dag later terug met de mededeling dat ik alsnog naar Wenen kon! Dat is nu toch ondenkbaar?"

Zelf heeft de Loosdrechter in veel verschillende vakken gezeten. ,,Ik ben begonnen in vak 409, maar dat was geen succes. Daar zaten, toen de ArenA net nieuw was, vaak uitsupporters en ik vond het maar wat vervelend als zij konden juichen." Van Reenen zit inmiddels alweer een aantal jaar in het gezinsvak 401. ,,Mijn kinderen hebben inmiddels de leeftijd bereikt dat ze andere dingen even leuker vinden, maar die komen wel weer terug."

Als sluitstuk heeft het ASR-lid een boodschap voor de supporters. ,,Het negativisme viert hoogtij. Als het een kwartiertje minder gaat tijdens een wedstrijd wordt er al gefloten. Natuurlijk mag je kritisch zijn, dat ben ik ook. Laten we gewoon trots zijn op deze mooie en traditierijke club."