Menu
Ajax tankt vertrouwen in Utrecht

Ajax tankt vertrouwen in Utrecht

Ajax heeft woensdagavond op overtuigende wijze de derde ronde van de KNVB Beker bereikt. In de Galgenwaard eindigde FC Utrecht - Ajax in 0-3. Tobias Sana en Ryan Babel scoorden in het eerste kwartier. Na rust maakte Christian Eriksen de derde Ajax-treffer. Fabian Sporkslede maakte zijn debuut voor Ajax. Het duel lag in de tweede helft een kwartier stil na enkele incidenten.

Het werd in meerdere opzichten een memorabele voetbalavond voor Ajax. Voor het eerst in lange tijd won de kampioen van Nederland weer eens in Utrecht. Daar tegenover stond echter een vervelend incident waarbij Utrecht-supporters voorwerpen richting het doel van Ajax-doelman Jasper Cillessen gooiden. Scheidsrechter Nijhuis besloot daarop het bekerduel halverwege de tweede helft tijdelijk te staken. ,,Dat was een smetje, maar daar denk ik eerlijk gezegd al niet meer aan”, zei een tevreden Frank de Boer daar na afloop over.

Met een gebalde vuist zweepte Ryan Babel zijn teamgenoten bij de aftrap op. Na drieënhalf jaar zonder zege in Utrecht mocht het woensdagavond niet opnieuw misgaan. Zeker ook omdat het bekeravontuur dan al direct na een wedstrijd voorbij zou zijn. Bovendien werd Ajax afgelopen zondag in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag (1-1) afgetroefd op scherpte en instelling. Dat moest tegen Utrecht duidelijk anders zijn. ,,Een gewaarschuwd mens telt voor twee”, zei De Boer daar een dag voor de wedstrijd over.

De felicitaties gaan uit naar Ryan Babel na de 0-2. De felicitaties gaan uit naar Ryan Babel na de 0-2.

En dat de Ajacieden gewaarschuwd waren, bleek al na een kwartier. Met de ongekende luxe van een 2-0 voorsprong kende Ajax een bliksemstart. Na een waarschuwingsschot van Derk Boerrigter schoot Tobias Sana een minuut later raak. Na prima doorjagen van Ryan Babel kreeg Sana de afgeketste bal voor zijn voeten. Met een resolute knal zette hij Ajax in de elfde minuut op een 1-0 voorsprong in de Galgenwaard. Vier minuten later verzorgden Babel en Sana opnieuw een coproductie, met dit keer Babel als afmaker. Een uitstekende loopactie van de spits werd door Sana goed gezien. Vervolgens was het voor Babel een koud kunstje om doelman Robbin Ruiter te omspelen en de bal binnen te schieten. Het was voor Babel zijn tweede goal sinds zijn rentree bij Ajax.

De Boer: ,,We waren geduldig in de opbouw en met name Christian Poulsen zat er telkens kort op bij Utrecht. Opgeteld bij de fantastische sfeer en het mooie veld was er vooraf alles om er een mooie voetbalavond van te maken. Bij vlagen heb ik heel goed voetbal van onze kant gezien. Die lijn moeten we de komende wedstrijden zien door te trekken.”

Door de flitsende start van Ajax waren alle opzwepende klanken en het georganiseerde vuurwerk voor de wedstrijd snel vergeten. Zoals in veel steden is ook in Utrecht de wedstrijd tegen Ajax de wedstrijd van het jaar. Pas na een half uur was daar ook iets van op het veld zichtbaar toen Edouard Duplan twee keer gevaarlijk werd. Bij zijn eerste schot redde Jasper Cillessen en bij zijn tweede poging ging zijn voorzet op Cedric van der Gun gevaarlijk voor het doel van Ajax langs. Daar tegenover stond nog een uitstekende kopkans voor Ajax. Na een half uur spelen kopte Siem de Jong de bal uit een voorzet van Boerrigter tegen de lat.

Net als vorig seizoen krijgt Cillessen van De Boer de kans om zich in het bekertoernooi te laten zien. In zijn eerste jaar bij Ajax bleef het voor Cillessen tot slechts drie bekeroptredens beperkt. In de competitie kwam hij uiteindelijk tot vijf duels. In Utrecht hield hij zijn doel woensdagavond schoon en stelde zichzelf daarmee in ieder geval weer een volgende bekerwedstrijd in het vooruitzicht.

Acht minuten na rust was de wedstrijd definitief beslist. Op aangeven van - opnieuw - Babel zette Eriksen Ajax op een 3-0 voorsprong. De Deense middenvelder haalde van dichtbij verwoestend uit in de korte hoek. De goal gold als een bevrijding voor Eriksen, die uitbundig juichte en voor het bezoekersvak een feestje met zijn teamgenoten en de meegereisde Ajax-fans vierde.

In plaats van een rustig laatste halfuur, werd de wedstrijd in de 58ste minuut hinderlijk onderbroken. Supporters van FC Utrecht gooiden voorwerpen vanaf de tribune richting Cillessen, waardoor scheidsrechter Nijhuis zich genoodzaakt voelde het bekerduel in Utrecht een kwartier stil te leggen. Terwijl de spelers van Ajax zich in de catacomben ophielden, kwam er ook nog een supporter van de thuisploeg het veld op. Gelukkig kon het duel na een afkoelingsperiode weer worden hervat. ,,Het was een vervelende onderbreking, maar we moeten er niet teveel aandacht aan besteden. Wij wilden ook liever doorspelen, maar zijn uiteindelijk naar binnen gegaan toen de scheids aangaf dat hij even een afkoelingsperiode wilde.”

Na de onderbreking ging Ajax op jacht naar meer. De eerste uitzege sinds 1 maart 2009 kon immers van nog meer franje worden voorzien. Met Miralem Sulejmani als vervanger van Babel bleef Ajax de aanval zoeken. Achtereenvolgens Sana, Eriksen (vrije trap) en Van Rhijn waagden beurtelings een poging om de score nog verder op te hogen. Dat er uiteindelijk geen vierde treffer meer viel, maalde niemand om. De Boer: ,,We hebben de wedstrijd gewoon stoïcijns uitgespeeld.”

Met de ruime voorsprong in de rug benutte De Boer het laatste halfuur om twee jongelingen in te brengen. Fabian Sporkslede maakte in de 76ste minuut zijn debuut met rugnummer 40. Als vervanger van Poulsen was Sporkslede alweer de 28ste speler waar De Boer in dit nog prille seizoen een beroep op deed. Een dag eerder was de 19-jarige middenvelder uit de eigen jeugdopleiding voor het eerst bij de wedstrijdselectie gehaald als vervanger van de geblesseerde Thulani Serero. Twee minuten later kreeg hij ook nog gezelschap van Joël Veltman die Toby Alderweireld afloste. Het waren prettige bijkomstigheden in aanloop naar de toppers tegen FC Twente en Real Madrid. Maar eerst gaat Ajax donderdagavond laat in de koker voor de derde ronde van de beker.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Ryan Babel was wederom zeer belangrijk voor Ajax. Ryan Babel was wederom zeer belangrijk voor Ajax.
Siem de Jong vocht op het middenveld verbeten duels uit. Siem de Jong vocht op het middenveld verbeten duels uit.
Doelpuntmaker Tobias Sana knuffelde de debutant in de selectie, Fabian Sporkslede. Doelpuntmaker Tobias Sana knuffelde de debutant in de selectie, Fabian Sporkslede.
Frank de Boer schreeuwde zijn mannen af en toe fel toe. Frank de Boer schreeuwde zijn mannen af en toe fel toe.
Deze kopbal van Siem de Jong eindigde op de lat. Het had - op dat moment - de 0-3 kunnen zijn. Deze kopbal van Siem de Jong eindigde op de lat. Het had - op dat moment - de 0-3 kunnen zijn.
Derk Boerrigter had fraaie acties in huis. Derk Boerrigter had fraaie acties in huis.
Jasper Cillessen keept net als vorig seizoen in het bekertoernooi. Jasper Cillessen keept net als vorig seizoen in het bekertoernooi.
Met een fraaie goal zette Eriksen Ajax op 0-3. Met een fraaie goal zette Eriksen Ajax op 0-3.
En was uiteraard zeer blij met zijn treffer. En was uiteraard zeer blij met zijn treffer.
De wedstrijd werd een kwartier stilgelegd omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid. De wedstrijd werd een kwartier stilgelegd omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid.
Fabian Sporkslede verving Poulsen. Het was zijn debuut. Fabian Sporkslede verving Poulsen. Het was zijn debuut.
Sporkslede in duel met Utrechter Leon de Kogel. Sporkslede in duel met Utrechter Leon de Kogel.
De Ajacieden vieren de zege met de supporters. De Ajacieden vieren de zege met de supporters.