Menu
Ajax tankt vertrouwen

Ajax tankt vertrouwen

Ajax kan dinsdag met een goed gevoel het vliegtuig naar Praag in voor de return tegen Slavia. De Amsterdammers wonnen de ‘generale repetitie’ tegen Heerenveen overtuigend met 4-1. ,,Alleen de blessures baren me zorgen”, aldus Henk ten Cate.

Luis Suárez maakte twee treffers. Bij zijn wissel kreeg hij een daverend applaus van het Ajax-publiek. Luis Suárez maakte twee treffers. Bij zijn wissel kreeg hij een daverend applaus van het Ajax-publiek.

In de competitie verloopt voor Ajax vooralsnog alles naar wens. Na de winst tegen De Graafschap vorige week, was nu Heerenveen aan de beurt. Zonder de gepasseerde Afonso Alves (hij is weer zoek) en de getransfereerde Lasse Nilsson (in het verleden vaak een plaaggeest voor Ajax) maakten de Friezen een tamme indruk. Ajax, dat voor de wedstrijd afscheid nam van Wesley Sneijder, domineerde bijna de gehele wedstrijd en boekte een verdiende overwinning. ,,Twaalf doelpunten in twee wedstrijden: daar mag je mee thuiskomen”, oordeelde Ten Cate over de prestaties van zijn ploeg. ,,We zijn de competitie sterk begonnen en hebben met het oog op woensdag weer het nodige vertrouwen opgedaan.”

Onder toeziend oog van onder andere Albert Luque (de nieuwe aanwinst van Ajax zag de wedstrijd vanaf de tribune, donderdag voegt hij zich bij de selectie) begon Ajax wervelend. Hedwiges Maduro schoot al in de eerste minuut van afstand op de paal nadat Heerenveen-doelman Vandenbussche te ver uit zijn doel was gekomen. Daarna bleven de Amsterdammers gevaarlijk. Over de rechterflank via Kennedy en over de linkerflank via Luis Suárez creëerde Ajax kans op kans. Toch was het Heerenveen dat het eerste doelpunt maakte. Miralem Sulejmani was na een diepe pass de hele Ajax-verdediging te slim af en schoot van dichtbij de bal achter Stekelenburg.

Een iets mindere fase volgde, maar vlak voor rust kreeg Ajax waar het recht op had. Suárez maakte de 1-1 uit een vrije trap van Kennedy. Nog geen twee minuten later kopte Thomas Vermaelen raak uit een corner van Kennedy. Na rust zorgde Robbert Schilder, in het veld gekomen voor Maduro, voor de 3-1. De Amstelvener maakte van afstand zijn eerste doelpunt voor Ajax. ,,Fantastisch voor mij, maar helemaal voor het team”, aldus Schilder. ,,Mijn doelpunt viel op een geweldig moment. Daarmee was de wedstrijd eigenlijk beslist.” Maduro werd overigens gewisseld omdat hij door een botsing een lichte hersenschudding heeft opgelopen.

In de 57ste minuut zorgde Luis Suárez voor het mooiste hoogstandje van de middag. Een corner van Kennedy (zijn derde assist) kwam terecht bij de Zuid-Amerikaan, die de bal op zijn borst aannam en met een volley de bal prachtig raak schoot. Suarez werd na zijn wondergoal gewisseld voor Dennis Rommedahl. Het publiek zong de Uruguayaanse smaakmaker toe. ,,Dat was prachtig”, zei Suárez. ,,Maar de overwinning is het belangrijkste. Daar draaide het vandaag om en daar zal het woensdag ook weer om draaien.”

Daarna speelde Ajax de wedstrijd rustig uit, met als enige hoogtepunt het competitiedebuut van Ismael Urzaiz. Met het oog op de wedstrijd tegen Slavia, maakt Ten Cate zich eigenlijk alleen druk om de fysieke gesteldheid van zijn selectie. ,,Wij gaan zeker kansen krijgen in Praag en we hebben er vertrouwen in dat we de klus daar ook gaan klaren”, zei de coach over de tegenstander in de voorronde van de Champions League. ,,Wel maak ik me zorgen over de blessures. Maduro is nu een twijfelgeval en het herstel van Gabri loopt ook minder spoedig dan verwacht.”

Ajax blijft na twee speelrondes koploper in de Eredivisie met zes punten uit twee wedstrijden en een doelsaldo van plus tien.