Menu
Ajax te sterk voor Dinamo Zagreb

Ajax te sterk voor Dinamo Zagreb

Ajax heeft dinsdag de cruciale derde groepswedstrijd in de Champions League met 0-2 gewonnen van Dinamo Zagreb. In een enerverende wedstrijd, waarin beide teams vol voor de winst gingen, liet Ajax prima staaltjes voetbal zien. Derk Boerrigter en Christian Eriksen waren trefzeker in het Maksimir Stadion in Zagreb.

Het laatste bezoek van Ajax bij Dinamo Zagreb was in het seizoen 2009 - 2010. Ajax speelde destijds in een merkwaardig decor. De Europa League-wedstrijd werd gespeeld in een leeg Maksikir Stadion. Alleen de stemmen van de 22 spelers op het veld galmden door het spookachtige stadion. De UEFA had de club bestraft, naar aanleiding van supportersrellen tegen FC Timisoara, met twee thuisduels zonder publiek.

Twee seizoenen later staan de twee teams dus weer tegenover elkaar. Ditmaal in het prestigieuze Champions League-toernooi. Een week voor de wedstrijd nodigde de officiële website van Dinamo Zagreb bezoekers via een poll nog uit om een stem uit te brengen op de favoriet van vanavond. Wint Dinamo van Ajax of zullen de Amsterdammers een overwinning boeken op de thuisploeg? Ruim zestig procent van de stemmers sprak zijn vertrouwen uit in Dinamo. Bijna dertig procent vond Ajax een maatje te groot en ging ervan uit dat de Amsterdammers er met de winst vandoor zouden gaan.

De laatste groep gokkers kreeg gelijk; het was precies wat dinsdagavond gebeurde in het Maksimir Stadion, in hartje Zagreb. De Amsterdamse formatie oogde in de beginfase al sterk en speelde vol vertrouwen. Ook Dinamo kwam krachtig uit de startblokken. Het eerste gevaar van Dinamo kwam al na vijf minuten spelen, toen Fatos Beqiraj Kenneth Vermeer onder vuur nam. De aanvaller kwam op vanaf links en met een hard schot verraste hij bijna de Ajacied. Vermeer redde goed. Kort daarna liep Beqiraj in zijn eentje op Vermeer af. Zijn een-op-een actie mislukte, Vermeer kon gemakkelijk de bal veroveren. Een antwoord van het elftal van trainer Frank de Boer liet niet lang op zich wachten. Toby Alderweireld sprintte mee naar voren om daarna een fraaie voorzet te leveren voor het doel van Dinamo. Ivan Kelava - Vermeers keepende collega bij de thuisploeg - werkte zijn schot weg.

Linksbuiten Derk Boerrigter was een van de uitblinkers namens Ajax tegen Dinamo Zagreb. Linksbuiten Derk Boerrigter was een van de uitblinkers namens Ajax tegen Dinamo Zagreb.

Na tien minuten kwam er nog een royale kans voorbij, opnieuw voor de gasten. Jan Vertonghen zag zijn snoeiharde schot uit een vrije trap nét gekeerd door Kelava. Uit de rebound kopte Siem de Jong – die vrij stond – naast. Na de gemiste kans kreeg De Jong een herkansing om Ajax op voorsprong te brengen. De spits kopte, op aangeven van Theo Janssen, opnieuw naast het doel.

Dat Dinamo en Ajax beiden voor de winst gingen, bleek wel uit de vele kansen voor de beide ploegen. De Kroaten én Ajax azen op de felbegeerde tweede plek in groep D. Met snelle omschakelingen, sterke aanvallen en scherpe schoten op doel, was de enerverende wedstrijd een lust voor het oog. Dinamo was onder meer dreigend met een slalom en een harde uithaal van Ante Rukavina en een schot van Sammir, dat in de handen van Vermeer eindigde. Ook Ajax bleef de bal veroveren, opkomen en kansen creëren. Zo had onder meer Sulejmani via een afstandsschot een prima scoringskans. Kort daarna startte Gregory van der Wiel – die terugkeerde in de basis na de geschorste wedstrijd tegen AZ – een fraaie aanval. De rechtsback zette goed voor op Christian Eriksen, die op zijn beurt Boerrigter goed bediende. De linksbuiten schoot na de fraaie actie hoog over.

Ajax begon sterk aan de tweede helft. Met nog geen drie minuten gespeeld in het tweede bedrijf startte Miralem Sulejmani een slalom vanaf de eigen helft, waarna de voorzet volgde op Boerrigter. De linksbuiten schoot de 0-1 fraai binnen. De vleugelspits maakte daarmee zijn eerste Europese doelpunt en hielp ook Ajax aan de eerste Europese treffer in seizoen 2011-2012. Na het doelpunt bleef het team van Krunoslav Jurcic loeren op kansen, maar die kwamen nauwelijks meer voorbij.

Ajax kreeg een kwartier voor tijd opnieuw een grote kans. In rap tempo naderde Theo Janssen Kelava, waarna een harde uithaal volgde. Het resulteerde (nog) niet in een bevrijdende en terechte tweede Ajax-treffer...

In een laatste wanhoopspoging een gelijkmaker te forceren kreeg Dinamo Zagreb extra steun van het eigen publiek. Onder luid gejuich nam Luis Ibañez een vrije trap net buiten het zestienmetergebied. De Ajacieden reageerden alert, veroverden de bal en schakelden razendsnel om. Dinamo verloor in de negentigste minuut het laatste restje hoop toen Christian Eriksen feilloos en ogenschijnlijk simpel de 0-2 binnenschoot.

Trainer Frank de Boer sprak na afloop van het duel vooral zijn lof uit over het middenveld. ,,Janssen stond steeds vrij. Hij kon telkens goede voorzetten versturen waaruit prima kansen ontstonden. Theo en Eyong Enoh maakten goed gebruik van de ruimtes die er lagen.’’ De Boer toonde zich tevreden over het spel van zijn complete elftal en over de uitgespeelde doelpunten. Over de gecreëerde kansen is De Boer ook al duidelijk. ,,We hebben zeker wel zes open kansen gekregen en die hebben we niet benut. Op dit niveau kan dat je duur komen te staan. Langzaamaan kregen wij meer grip, maar zulke momenten mag je niet laten liggen.’’

Tekst: Ajax.nl/Nadia Marhoum
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De startende elf Ajacieden in de cruciale Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb. De startende elf Ajacieden in de cruciale Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb.
Frank de Boer is tijdens het duel nog in gespannen afwachting van een (zo gewenst en broodnodig) goed resultaat. Frank de Boer is tijdens het duel nog in gespannen afwachting van een (zo gewenst en broodnodig) goed resultaat.
Gregory van der Wiel kiest het luchtruim van Zagreb.. Gregory van der Wiel kiest het luchtruim van Zagreb..
Net als Boerrigter (en meer Ajacieden) was ook Miralem Sulejmani dinsdag zeer waardevol voor Ajax. Net als Boerrigter (en meer Ajacieden) was ook Miralem Sulejmani dinsdag zeer waardevol voor Ajax.
Het luchtruim is voor Kenneth Vermeer een vertrouwder werkterrein.. Het luchtruim is voor Kenneth Vermeer een vertrouwder werkterrein..
Siem de Jong was als spits dreigend, maar ook ongelukkig. Siem de Jong was als spits dreigend, maar ook ongelukkig.
Sulejmani springt doelpuntenmaker Boerrigter om de hals na de 0-1. Sulejmani springt doelpuntenmaker Boerrigter om de hals na de 0-1.
Dmitry Bulykin loste de licht aangeslagen Boerrigter de laatste 20 minuten af. Dmitry Bulykin loste de licht aangeslagen Boerrigter de laatste 20 minuten af.
Als de zege zeker is, heeft trainer De Boer eindelijk reden tot juichen en ontladen! Als de zege zeker is, heeft trainer De Boer eindelijk reden tot juichen en ontladen!